Fiii liderului Hamas au sfârșit într-o mașină pulverizată de o dronă israeliană. Detaliile atacului care complică negocierile de pace
Israelul a anunțat că a ucis miercuri trei fii ai liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac în nordul Fâșiei Gaza, afirmând că aceștia erau agenți ai grupării teroriste și sugerând, pe surse, că guvernul nu a fost la curent cu lovitura. Atacul ar putea complica negocierile în curs pentru suspendarea luptelor în Gaza și eliberarea ostaticilor, scriu Times of Israel și Reuters.
Cei trei fii ai liderului politic al Hamas – Hazem, Amir și Mohammad – au fost uciși când mașina în care se aflau a fost lovită în zona taberei Shati din orașul Gaza, a precizat Hamas.
Decesele au fost anunțate pentru prima dată de Al Jazeera și apoi confirmate de Haniyeh însuși și de Hamas.
Forțele armate israeliene (IDF) și serviciul de securitate Shin Bet, scrie Times of Israel, au confirmat ulterior uciderea celor trei bărbați, spunând că aceștia erau agenți ai organizației teroriste.
Potrivit IDF și Shin Bet, Amir Haniyeh era comandant de echipă în aripa militară a Hamas, în timp ce Hazem și Mohammad Haniyeh erau agenți de rang inferior, tot în aripa militară.
IDF a precizat că cei trei „mergeau pentru a desfășura activități teroriste în zona centrală a Fâșiei Gaza”, când au fost loviți.
Un material al televiziunii Al Jazeera a susținut însă că cei trei au fost loviți de o rachetă lansată de o dronă în timp ce se deplasau într-o mașină pentru a-și felicita rudele și cunoștințele cu ocazia sărbătorii musulmane Eid al-Fitr, care a început marți seara.
Haniyeh, liderul politic al Hamas, care este stabilit în Qatar, a confirmat moartea lor în comentariile făcute pentru Al Jazeera.
Într-un interviu telefonic difuzat de rețeaua de televiziune, liderul terorist a promis că gruparea nu se va preda și că astfel de acțiuni nu o vor face să își schimbe obiectivele și cererile în cadrul negocierilor pentru eliberarea ostaticilor.
Presa israeliană: lovitura nu a fost decisă în cabinetul de război
Potrivit presei din Israel, lovitura asupra celor trei fii ai lui Haniyeh a fost aprobată de un colonel din Comandamentul de Sud al IDF și nu a fost discutată în cabinetul de război înainte, în ciuda momentului delicat, în care Israelul așteaptă încă un răspuns oficial al Hamas la ultima întâlnire în cadrul negocierilor.
Un oficial israelian a declarat pentru The Times of Israel că premierul Benjamin Netanyahu și ministrul apărării, Yoav Gallant, nu au fost informați în prealabil cu privire la atac. O sursă citată de televiziunea publică Kan a avertizat că lovitura ar putea pune în pericol negocierile în curs.
Radiodifuzorul a mai spus că IDF a afirmat că unul dintre fiii lui Haniyeh ar fi implicat în luarea de ostatici, dar nu a precizat care anume.
O înregistrare video care circulă online pretinde că arată momentul în care Haniyeh este anunțat de moartea fiilor săi în timp ce vizita un spital din Qatar. Nu este clar dacă videoclipul este autentic sau a fost pus în scenă.
Haniyeh, tată a 13 copii, a declarat pentru Al Jazeera că aproape 60 de membri ai familiei sale au fost „martirizați” în război și că a plătit același preț ca și restul poporului palestinian.
Negocieri mai complicate
Uciderea copiilor lui Haniyeh a complicat negocierile menite să asigure oprirea luptelor din Gaza în schimbul eliberării celor 133 de ostatici israelieni despre care se crede că sunt încă reținuți în enclava asediată.
Haniyeh a declarat că Hamas are cerințe „clare și specifice” pentru a accepta o pauză a luptelor.
„Inamicul își face iluzii dacă va crede că țintirea fiilor mei, în punctul culminant al negocierilor și înainte ca mișcarea să trimită răspunsul său, va împinge Hamas să își schimbe poziția”, a declarat Haniyeh miercuri.
Apelurile globale pentru o încetare a focului au crescut pe măsură ce războiul a intrat în cea de-a șaptea lună, dar au existat puține semne de progres în cadrul negocierilor.
Hamas cere încetarea ofensivei israeliene, retragerea forțelor israeliene și permisiunea ca palestinienii strămutați din Gaza să se întoarcă la casele lor.
Israelul dorește să asigure eliberarea ostaticilor, dar afirmă că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu va fi distrus militar și că încă plănuiește să atace orașul Rafah, din sud, unde s-au refugiat peste un milion de civili.