Cum s-ar putea studia religia în școli pentru a fi, cu adevărat, de ajutor copiilor? Modele din alte țări
- Sociolog Radu Mălureanu
Religia în școli este o temă ce stârnește valuri din ce în ce mai mari, ca un spectacol grotesc, în care actorii își etalează cu fervoare argumentele. Susținătorii ideii că religia trebuie să fie materie de studiu spun că aceasta este esențială pentru dezvoltarea morală și spirituală a copiilor. Criticii cred că școlile ar trebui să se concentreze pe educația laică și științifică, lăsând familiile să se ocupe de educația religioasă, dacă doresc. Există cale de mijloc? Și care este, până la urmă, soluția care ar fi cu adevărat de ajutor copiilor?
La nivel mondial, abordările privind predarea religiei în școli diferă semnificativ în funcție de politica educațională a fiecărei țări și de particularitățile culturale și religioase ale populației. În unele țări, cum ar fi Statele Unite ale Americii, predarea religiei este strict limitată în școlile publice, în conformitate cu principiul separației dintre biserică și stat. Cu toate acestea, există școli private care oferă educație religioasă și școli parohiale, care includ predarea religiei în curriculumul lor.
Între rigorile Arabiei Saudite și opțiunile laice din Germania
În alte țări, cum ar fi Arabia Saudită și Iran, religia joacă un rol central în sistemul de învățământ, iar predarea religiei este obligatorie și predominantă în școli. Aici, educația religioasă are un caracter doctrinar și este strâns legată de principiile și valorile statului.
Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de parenting www.totuldespremame.ro.