Sari direct la conținut

Vladimir Putin a sosit în Mongolia – prima deplasare într-un stat membru al Curţii Penale Internaţionale

HotNews.ro
Vladimir Putin a sosit în Mongolia – prima deplasare într-un stat membru al Curţii Penale Internaţionale
Oameni protestează la Ulaanbaatar, cu steaguri ale Ucrainei, față de vizita președintelui rus Vladimir Putin în Mongolia (Foto: Byambasuren BYAMBA-OCHIR / AFP / Profimedia)

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit luni în Mongolia, potrivit televiziunii ruse, marcând astfel prima sa deplasare într-o ţară membră a CPI după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, scriu France Presse și Agerpres.

Curtea Penală Internaţională (CPI) şi autorităţile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, vizat de acest mandat pentru crima de război de deportare ilegală de copii ucraineni în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat cu toate acestea, săptămâna trecută, că preşedinţia rusă „nu are nicio îngrijorare” în legătură cu aceasta. „Desigur, toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuţios”, a adăugat Peskov.

La fel ca alte state părţi ale Statutului de la Roma care a fondat CPI, Mongolia „are obligaţia de a coopera” cu aceasta, declarase un purtător al acestei jurisdicţii, Fadi el-Abdallah.

Atunci când o ţară membră nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de CPI, aceasta din urmă poate sesiza Adunarea statelor părţi care se reuneşte o dată pe an, dar ale căror eventuale sancţiuni se limitează strict la un avertisment verbal.

În trecut, alţi indivizi ce făceau obiectul unui mandat de arestare al CPI, printre care fostul dictator sudanez Omar al-Beshir, s-au deplasat în ţări semnatare ale Statutului de la Roma fără să-şi facă griji.

La rândul său, Mongolia a semnat Statutul de la Roma în anul 2000, înainte de a-l ratifica în 2002.

INTERVIURILE HotNews.ro