Sari direct la conținut

Vizita sfidătoare a lui Putin în Mongolia: Ucraina face apel la arestarea sa, CPI spune că țara asiatică e „obligată” să-l rețină, în timp ce Kremlinul „n-are griji”

HotNews.ro
Vizita sfidătoare a lui Putin în Mongolia: Ucraina face apel la arestarea sa, CPI spune că țara asiatică e „obligată” să-l rețină, în timp ce Kremlinul „n-are griji”
Vladimir Putin (Foto: Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia)

Vizita președintelui rus Vladimir Putin de pe 3 septembrie din Mongolia a dat naștere apelurilor Ucrainei ca mandatul de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională să fie respectat, însă Kremlinul răspunde sfidător că nu își face griji, pentru că detaliile acestei călătorii au fost „pregătite amănunțit”.

În timp ce pe numele lui Putin a fost emis un mandat de arestare din martie 2023 pentru „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni, președintele rus are programată o primă vizită într-o țară membră a Curţii Penale Internaţionale pe 3 septembrie.

Mandatul obligă cele 124 de state membre ale instanței, inclusiv Mongolia, să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va pune piciorul pe teritoriul lor.

Ucraina face apel la Mongolia să respecte mandatul de arestare, iar CPI avertizează țara cu „măsuri” dacă nu va coopera

„Solicităm autorităților mongole să respecte mandatul internațional de arestare obligatoriu și să-l transfere pe Putin la Curtea Penală Internațională de la Haga”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean pe Telegram.

La rândul său, Curtea Penală Internațională (CPI) a declarat că oficialii mongoli „au obligația” să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta va vizita țara săptămâna viitoare.

Dr. Fadi el-Abdallah, un purtător de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că instanța se bazează pe statele sale părți – inclusiv pe Mongolia – pentru a-i „executa deciziile”.

El a spus că Mongolia, ca și alți semnatari ai CPI, are „obligația de a coopera”. 

Dr. Abdallah a spus că judecătorii CPI vor analiza cazurile de „necooperare” ale semnatarilor săi și vor informa Adunarea Statelor Părți, care poate „a lua orice măsură pe care o consideră adecvată”.

Însă în ciuda faptului că oficialii din Ucraina cer ca Mongolia să-l aresteze pe Putin odată ce acesta va ajunge în țară, Kremlinul a spus că „nu are nicio grijă” în legătură cu această vizită.

Întrebat vineri dacă Moscova este îngrijorată de faptul că Mongolia este membră a CPI, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus reporterilor: „Nu, nicio grijă în legătură cu asta. Avem un dialog grozav cu prietenii noștri din Mongolia”.

Întrebat dacă au existat discuții cu autoritățile mongole despre mandatul CPI Peskov a spus: „Evident că vizita, toate aspectele vizitei au fost discutate amănunțit”.

De altfel, Moscova a negat anterior acuzațiile și a etichetat mandul de arestare drept „revoltător”.

Aceasta ar fi prima vizită a liderului rus într-o țară semnatară a Statutului de la Roma – tratatul care stă la baza Curţii Penale Internaţionale -, de când CPI a emis un mandat de arestare pe numele său, în martie 2023.

Mongolia a semnat Statutul de la Roma în 2000 şi l-a ratificat în 2002.

Ce va face Putin în Mongolia

În Mongolia, şeful statului rus merge „la invitaţia preşedintelui mongol Ukhnaa Khurelsukh”, conform Kremlinului, „pentru a participa la sărbătorirea a 85 de ani de la victoria comună a forţelor armate sovietice şi mongole asupra militariştilor japonezi” în bătălia de la Khalkhin Gol.

Cei doi lideri au programate întrevederi şi „vor discuta despre perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-mongole”.

Vladimir Putin şi Ukhnaa Khurelsukh „vor face schimb de opinii cu privire la problemele internaţionale şi regionale actuale”, a mai adăugat preşedinţia rusă, potrivit căreia „o serie de documente bilaterale” vor fi semnate cu această ocazie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro