Sari direct la conținut

e-TVA: Peste 18.000 de deconturi au avut diferențe semnificative / Firmele vor primi notificări de conformare până joi

HotNews.ro
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin
Marcel Bolos, Foto: Inquam Photos / George Calin

Dintr-un total de 360.400 deconturi e-TVA analizate, pentru că nu au fost luați în calcul contribuabilii cu TVA la încasare, pentru 5% s-au identificat diferențe semnificative, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Asta înseamnă că este vorba despre 18.020.

„Rapoartele în baza cărora sunt generate datele vor fi puse la dispoziție contribuabililor, fiind realizate cu scopul de a înlătura eventualele erori apărute, permițându-le să efectueze calibrări ale evidențelor operative și contabile”, a afirmat el.

Marcel Boloș a precizat că au fost analizate și vor fi transmise notificari de conformare (cu scop informativ până la 1 ianuarie 2025), „doar pentru acele neconcordanțe aferente rândurillor 9, 10, 11 din decont, ce privesc lilvrările efectuate de contribuabili pe teritoriul național, cu cota standard sau cote reduse, acestea fiind rezultate ale modului de operare a diverselor sisteme aflate în mod direct sub controlul companiilor (modulul e-Factura, AMEF și parțial din declaratia 394), ce asigură un grad ridicat de acuratețe”.

După ce au văzut modelul notificării de conformare e-TVA pe care o vor primi firmele până pe 5 septembrie de la ANAF, mulți experți s-au întrebat la ce mai folosește în actuala variantă, având în vedere că acolo vor fi trecute doar 3 rânduri privind livrările de bunuri și servicii cu cotele de 19%, 9% și 5%.

„Ideea este că noi de la început am spus că acest sistem de decont de taxe, că-i de TVA, că-i Declarație unică, orice precompletat este un mecanism de sprijin pentru contribuabil, nu este un mecanism care să fie folosit în control și în conformare fiscală. Nu!”, a declarat Robert Șova, vicepreședintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

El este de părere că ne aflăm într-o situație „un pic hilară”.

„Pe acea declarație, pe acea notificare și în lege se spune: sumele de acolo nu constituie creanțe fiscale. Păi, și atunci ce mă pui să să justific? Că în primul rând nici nu știu, sincer, dacă e legal, pentru că tu, ca autoritate, trebuie să te ocupi de creanțele fiscale. Da, să stabilești care este creanța fiscală și să te ocupi să încasezi. Păi, dacă tu spui că aia nu constituie creanță fiscală, la ce mă pui pe mine să-ți explic ceva ce tu nu dai valoare?”, a afirmat reprezentantul CECCAR.

INTERVIURILE HotNews.ro