Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu, despre o eventuală candidatură a lui Geoană: „Nu o înțeleg pe aia cu independent / Să vedem ce fac românii”

HotNews.ro
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Președintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, într-o emisiune la România TV, că se fac prea multe calcule privind impactul candidaturii lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale. Însă Ciolacu i-a reproșat lui Geoană că susține că este independent, deși toate funcțiile le-a obținut cu susținerea social-democraților.

Întrebat dacă îl încurcă prezenţa lui Mircea Geoană, pe partea stângă a eșichierului politic, în alegerile prezidenţiale, Ciolacu a răspuns: „Facem prea multe calcule. Aţi făcut calcule şi la europarlamentare şi aţi spus că această condiţie va avea 50%. După redistribuire am avut 57%. Haideţi să îi lăsăm pe români”.

Reproșul lui Ciolacu

În schimb, liderul PSD l-a acuzat pe ipocrizie pe secretarul general adjunct al NATO, care își clamează calitatea de independent, în pofida legăturilor sale vechi cu social-democrații.

„Nu o înţeleg pe aia cu independent. O să mă duc la partid să le spun «Ştiţi, nu mai vreau să să fiu preşedinte la voi la partid, ştiţi, sunt independent, de mâine». Eu sunt independent. Asta e în zona de ipocrizie. Pai ce, ai fost îndependent? Că toată viaţa ta ai fost preşedinte la PSD, ai fost pus în funcţii de PSD, ai candidat din partea PSD-ului. Cum eşti independent? Ţi-ai făcut partid, ai candidat cu partidul tău, ai încercat acuma să aduni toţi care nu-şi mai găsesc loc pe alte liste, în toate partidele. Sunt independent aşa, generic, aşa îmi place mie, aşa mi-a dat mie sondajele de opinie, în discuţiile cu consultanţii, că e bine să mă dau independent”, a comentat Ciolacu.

Explicând o afirmație făcută la Congresul PSD, potrivit căreia puterea în România ar trebui împărțită, Marcel Ciolacu a afirmat că rezultatele conjugate ale alegerilor parlamentare și prezidențiale ar trebui să lase deschisă posiblitatea unor colaborări pe plan politic

„Haideţi să vedem ce fac românii la vot, să îi lăsăm pe ei să decidă. Am văzut-o pe doamna Lasconi, o doamnă respectabilă, nu am să vorbesc niciodată ceva de rău, dar a zis «dom-le eu îl pun premier pe Bolojan» (…) Dacă vin pe acelaşi sistem a lui Iohannis, «nu contează ce votează românii, vă spun eu că dacă eu câştig, pe el îl pun». Păi iar nu respectăm Constituţia. Aş vrea să lăsăm românii să voteze şi pe urmă să vedem pe cine trebuie să desemnez, conform Constituţiei, care e legea de bază”, a mai declarat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Geoană amână anunțul privind o candidatură

NATO a anunțat printr-un comunicat de presă că marți, 3 septembrie 2024, Mircea Geoană l-a notificat pe secretarul general Jens Stoltenberg că în 10 septembrie va demisiona din funcția de secretar general adjunct, iar Stoltenberg i-a acceptat demisia.

„Mircea a slujit NATO de aproape cinci ani. Concentrarea lui asupra tehnologiei și provocărilor emergente de securitate a fost esențială pentru a stimula inovația în Alianță. Este un adevărat transatlantist, iar munca sa cu partenerii a adus foarte mult beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”, a spus Stoltenberg, citat în comunicatul NATO.

Și Mircea Geoană a postat un anunț pe Facebook, mai evaziv însă. El spune că a fost onoarea vieții sale să fie în conducerea NATO și îi mulțumește secretarului general Jens Stoltenberg „pentru încredere și prietenie”.

„Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, scrie Geoană, fără a face vreo mențiune despre candidatura sa la alagerile prezidențiale.

INTERVIURILE HotNews.ro