Sari direct la conținut

Favoriții pentru cele mai bune posturi în viitoarea Comisie Europeană. Pentru ce portofoliu este vehiculată Roxana Mînzatu – Politico

HotNews.ro
Favoriții pentru cele mai bune posturi în viitoarea Comisie Europeană. Pentru ce portofoliu este vehiculată Roxana Mînzatu – Politico
Ursula von der Leyen. FOTO: Daniel Novakovic/STA / Xinhua News / Profimedia

Numele Roxanei Mînzatu, alături de cel al candidaților din Grecia și Bulgaria, este luat în calcul pentru portofoliul politicii de coeziune. Coeziunea nu este neapărat cel mai spectaculos portofoliu, scrie Politico, dar este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece împarte aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmează să anunțe săptămâna viitoare ce portofolii va aloca celor 26 de oameni propuși pentru posturile de comisari din următoarea sa echipă.

Este un puzzle complicat, scrie Politico, deoarece șefa executivului european trebuie să obțină un echilibru cât mai bun în materie de politică, geografie și gen.

Liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles se târguiesc deja pe portofolii, iar cea mai mare parte a activității de lobby se desfășoară în spatele ușilor închise, în cadrul discuțiilor directe dintre von der Leyen și liderii naționali. Dar o parte dintre acestea au loc și în public, de obicei cu scopul de a face presiuni asupra lui von der Leyen și a echipei sale.

Competitivitatea, Apărarea și Extinderea vor fi priorități esențiale pentru von der Leyen în următorii cinci ani. Portofoliile care controlează banii UE – cum ar fi Bugetul, Coeziunea sau Serviciile financiare – sunt, de asemenea, dorite de capitalele naționale.

Iar Roxana Mînzatu, scrie Politico, ar putea fi favorită pentru portofoliul Coeziunii.

Cum se vor împărți în cele din urmă portofoliile și care sunt favoriții?

Economie

Nume vizate: Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque, Wopke Hoekstra

Economia este unul dintre cele mai dorite portofolii, iar mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe se numără printre candidați. Mai multe portofolii ar putea conține un element economic, dar nu toată lumea va pleca mulțumită.

Prim-ministra italiană Giorgia Meloni a precizat că dorește omul său, Raffaele Fitto – un membru al partidului său Frații Italiei – să aibă un portofoliu economic important.

Dar există și alții care vor dori ceva asemănător, inclusiv ministrul de finanțe în exercițiu Magnus Brunner (Austria) și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia).

Polonezul Piotr Serafin un cunoscător al Bruxelles-ului, mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de o jumătate de deceniu după 2014, va avea și el ceva de spus. Serafin are în vedere portofoliul bugetului, probabil unul dintre cele mai puternice în următorul mandat, pe măsură ce blocul își stabilește planurile de cheltuieli pe șapte ani.

Tomaž Vesel, fost șef al Curții de Conturi a Sloveniei, dorește, de asemenea, un portofoliu economic, financiar sau legat de competitivitate. Vesel este expert în achiziții publice și administrație bugetară.

Wopke Hoekstra a fost ministru olandez de finanțe înainte de a deveni comisar în octombrie anul trecut. Porecla sa, „domnul Nu”, se datorează tendinței sale de a nu da curs solicitărilor colegilor săi pentru noi fonduri. Pe scena europeană, pledoaria lui Hoekstra pentru rigoarea bugetară – el a spus odată că țările care nu respectă regulile blocului comunitar nu ar trebui să primească fonduri UE – i-a adus laude și critici.

Apărare

Nume vizate: Valdis Dombrovskis, Thierry Breton

Chiar înainte de a fi votată pentru un al doilea mandat, von der Leyen plănuia să aibă un nou rol în următoarea sa echipă – un comisar responsabil pentru Apărare. Ceea ce la început părea un portofoliu-cheie și-a pierdut însă din strălucire.

Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, despre care se zvonea de mult că ar fi alesul Poloniei pentru acest rol, a declarat la începutul verii că nu este interesat.

Dar alții sunt dornici de un post care s-ar putea dovedi foarte interesant dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie, scrie Politico.

Valdis Dombrovskis – vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț în cadrul Comisiei actuale – este un candidat puternic pentru postul de comisar pentru apărare, a declarat ministrul leton al apărării Andris Sprūds pentru Politico.

Francezul Thierry Breton a fost responsabil pentru piața internă, industria de apărare și tehnologie în prima Comisie von der Leyen și își dorește o promovare (von der Leyen va avea probabil mai mulți vicepreședinți executivi în următorul mandat și niciun vicepreședinte).

Agricultură

Nume vizate: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra, Costas Kadis

Von der Leyen va căuta un om mai bun decât Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură cu performanțe slabe, pe care l-a marginalizat în primul său mandat.

Luxemburghezul Christophe Hansen face parte din comisia pentru agricultură a țării sale din 2023 și a fost, de asemenea, membru al Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, unde a contribuit la orientarea planurilor naționale pentru politica agricolă a UE. Hansen provine dintr-o familie de fermieri; verișoara sa, Martine Hansen, este ministrul agriculturii din Luxemburg.

Wopke Hoekstra (Olanda) a fost adus pentru a lua locul șefului Green Deal, Frans Timmermans, după plecarea acestuia din urmă în urmă cu un an. Se consideră că are mai multe șanse să obțină funcția de ministru al comerțului decât pe cea de ministru al agriculturii, scrie Politico.

Cipru l-a nominalizat pe fostul ministru al agriculturii Costas Kadis, care ar putea fi dornic să obțină acest portofoliu.

Comerț

Nume vizate: Wopke Hoekstra, Jessika Roswall, Michael McGrath

Având în vedere că toată lumea concurează pentru un portofoliu economic „mare”, care ar include competitivitatea, industria sau serviciile financiare, politica comercială nu este la fel de căutată ca în Comisiile anterioare, mai ales acum, când von der Leyen a plasat comerțul sub securitatea economică în prioritățile sale politice pentru al doilea mandat.

Un înalt funcționar apropiat de negocierile în curs a declarat pentru Politico că, probabil, comerțul va fi un post „simplu” de comisar – și nu va mai face parte din atribuțiile mai largi ale unui vicepreședinte executiv, așa cum a fost cazul cu Dombrovskis.

O altă opțiune ar putea fi un vicepreședinte executiv pentru afaceri economice – inclusiv comerț.

Principalul candidat pentru postul de ministru al comerțului este Wopke Hoekstra – care a fost renumit de viitoarea coaliție olandeză după o perioadă petrecută ca șef al UE pentru climă. Haga speră că acesta va primi un portofoliu financiar sau economic, având în vedere buna sa relație cu von der Leyen.

Hoekstra a subliniat luni că UE ar trebui să admită că are o „problemă cu China”. Acest lucru îl poziționează ca un radical în lupta comercială privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor săi de vehicule electrice, o dispută care va culmina în câteva săptămâni, când țările UE vor vota pentru confirmarea taxelor de import provizorii pentru vehiculele electrice chineze.

Suedia, sub Cecilia Malmström, a deținut funcția comercială între 2014 și 2019, iar Stockholmul este nerăbdător să o vadă pe candidata sa Jessika Roswall obținând postul și de această dată, în încercarea de a relansa agenda UE privind liberul schimb.

Cu toate acestea, Suedia ar putea fi considerată ca fiind prea favorabilă comerțului liber pentru a i se permite să conducă politica comercială în următorii cinci ani. Oficialii de la Stockholm au criticat ancheta lansată de Bruxelles cu privire la vehiculele electrice chinezești, iar Roswall a indicat că ar fi interesată să lucreze la subiecte legate de războiul din Ucraina, competitivitate și probleme climatice.

O a treia alegere ar putea fi irlandezul Michael McGrath, care vizează, de asemenea, un portofoliu economic. Dar, după ce fostul șef al comerțului Phil Hogan a fost dat jos de scandalul „Golfgate”, alegerea unui alt comisar irlandez pentru comerț ar putea fi dificilă.

Tehnologie

Nume vizate: Henna Virkkunen, Maria Luís Albuquerque

Antecedentele Hennei Virkkunen o fac să fie o alegere aproape evidentă pentru un mandat în domeniul tehnologiei sau inovării (sau o combinație a celor două). În Finlanda, ea a fost ministru al Educației timp de trei ani, în timp ce, în calitate de deputată europeană, a lucrat la mai multe dosare de profil înalt privind tehnologia și inovarea.

Luna trecută, când candidatura sa a devenit cunoscută, ea a publicat un blog despre modul în care inovarea poate stimula competitivitatea UE.

Maria Luís Albuquerque din Portugalia a fost, de asemenea, nominalizată pentru un post în domeniul tehnologiei – țara sa a deținut portofoliul inovării în trecut (prin Carlos Moedas), în timp ce Albuquerque face parte dintr-un consiliu consultativ pentru universități.

Energie/Climă

Nume vizate: Jozef Síkela, Julian Popov, Dan Jørgensen, Teresa Ribera

Jozef Síkela, în prezent ministru ceh al industriei și comerțului, ar prefera un portofoliu pentru industrie sau energie, potrivit unui oficial guvernamental ceh; Die Welt a relatat că acesta din urmă îi va reveni.

Sikela și-a demonstrat talentul de a reuni oamenii în timpul crizei energetice, când Republica Cehă a condus Consiliul și țările UE au convenit asupra măsurilor de coordonare a achizițiilor de gaze.

Julian Popov din Bulgaria a fost până de curând ministru al mediului și al apei în țara sa și a fost consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la Fundația Europeană pentru Climă. Cu toate acestea, întrucât Bulgaria a fost singura țară care a nominalizat atât un bărbat, cât și o femeie – și întrucât Popov este jumătatea masculină a acestui duo – este puțin probabil să obțină un loc în echipa lui von der Leyen.

Dan Jørgensen din Danemarca a fost ministru al climei și energiei între 2019 și 2022; în ultimii doi ani a condus un minister însărcinat cu cooperarea pentru dezvoltare și politica climatică globală.

Teresa Ribera din Spania este considerată a fi o alegere bună pentru un rol în domeniul climei, având zeci de ani de experiență, nenumărate contacte de profil înalt și o bună reputație. Cu toate acestea, ea este o sceptică nucleară convinsă.

Extindere

Nume luate în calcul: Valdis Dombrovskis, Olivér Várhelyi

Von der Leyen s-a angajat să creeze un portofoliu separat dedicat extinderii, dovadă a importanței sporite a acestei politici. În urma invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova, iar acum există un nou impuls de extindere către Balcanii de Vest.

Următoarele etape de aderare pentru toate aceste țări necesită nu doar multă muncă tehnică și juridică, ci și manevre politice, atât cu țările în cauză, cât și în cadrul UE.

Letonul Valdis Dombrovskis este în joc, deoarece țările baltice au făcut presiuni puternice pentru ca Ucraina să adere la bloc. Un candidat dintr-o țară din Europa Centrală sau de Est ar putea aduce o perspectivă esențială asupra portofoliului, dar ar putea fi văzut și ca fiind mai puțin neutru în ceea ce privește extinderea.

Ungaria a declarat că dorește să păstreze portofoliul Extinderii pentru candidatul său, Olivér Várhelyi, dar are puține șanse având în vedere rezistența Budapestei la extindere și istoricul lui Várhelyi (acesta va trebui, de asemenea, să supraviețuiască audierii sale în Parlamentul European).

Coeziune

Nume luate în calcul: Roxana Mînzatu, Apostolos Tzitzikostas, Ekaterina Zaharieva

Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, Coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, putând fi redenumită „Investiții regionale”, scrie Politico.

Importanța coeziunii va fi, de asemenea, legată de viitoarea discuție privind următorul buget al blocului și de probabilitatea ca acesta să modifice modul în care Bruxelles-ul distribuie fondurile către zonele mai sărace.

Alegerea Greciei, Apostolos Tzitzikostas, a fost guvernator al regiunii Macedonia Centrală și are experiență în domeniul fondurilor UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spus că Atena se așteaptă la un portofoliu important, mai ales că a jucat un rol semnificativ în sprijinirea lui von der Leyen în obținerea unui al doilea mandat.

Ekaterina Zaharieva, unul dintre cele două nume avansate de guvernul bulgar, a fost ministră de externe între 2017 și 2021 și a fost, de asemenea, ministră a justiției și a dezvoltării regionale, astfel încât guvernul său consideră că este calificată pentru portofoliul Coeziunii.

Roxana Mînzatu, o nominalizare de ultim moment din România, este, de asemenea, considerată potrivită pentru funcția de coeziune, deoarece a fost ministră pentru fonduri europene în 2019, scrie Politico.

Mînzatu a vorbit despre un portofoliu economic

Roxana Mînzatu a declarat în emisiunea România Politică de la Prima News că această nominalizare pentru postul de comisar european este o miză uriaşă în care se duce cu multă încredere şi cu experienţa profesională, scrie News.ro.

Întrebată ce portofoliu şi-ar dori, Mînzatu a spus: „Nu e pe dorinţe, pentru că dacă ar fi pe dorinţe, ar fi un vis. Este o negociere pentru statul membru, portofoliul fiind al României şi în numele României negocierea o face premierul Ciolacu, obiectivele de ţară sau modul în care România vrea să contribuie la proiectul European este comunicat de premier”.

Ea a precizat că CV-ul său are un anumit profil, dar se intersectează cu aproape toate politicile europene şi domeniile de activitate care sunt finanţate cu fonduri europene şi care finanţări vin numai şi numai dacă ating strategiile europene.

„Am ştiut de la început că va fi un portofoliu în zona economică, a fost o discuţie care a trasat cumva limitele domeniilor de activitate pe care le vizăm, am avut o discuţie şi cu preşedinta Ursula von der Leyen.

Despre discuţia cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Roxana Mînzatu a afirmat că şi ea s-a dus cu ideile sale preconcepute.

„De fapt a fost o discuţie cordială, care a curs foarte fluid şi părarea mea, la finalul discuţiei, a fost că am avut în faţă un om politic, o femeie politician foarte în regulă”, a povestit ea.

Mînzatu a mai declarat că din câte ştie, săptămâna viitoare vom avea un anunţ oficial privind portofoliile care revin statelor membre şi ulterior se va prezenta calendarul audierilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro