Sari direct la conținut

VIDEO Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la Președinție: „Nu suntem perfecți, dar știți ce putem face? Să muncim”

HotNews.ro
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Mircea Geoană , Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană și-a anunțat, miercuri, candidatura la Președinție: „Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună”.

Geoană a făcut acest anunț pe Facebook, la o zi de la încetarea efectivă a mandatului său la conducerea NATO.

El a postat un clip video în care apare cu mânecile suflecate și în care subliniază că va candida la Președinție pentru că este nevoie de „o schimbare adevărată”.

„Candidez la președinție pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată! Puteam să vă promit o țară perfectă. Să pozez în politicianul perfect, să vă spun că toate problemele vor dispărea peste noapte. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Să ne ridicăm mânecile și să construim o țară mai bună”, susține Mircea Geoană.

„Pentru mine nu există PSD-iși, liberali, USR-iși, suveraniști sau UDMR-iști”

El spune că „nu va fi ușor” și că nu promite miracole, dar promite „ceva real”:

„Voi fi aici pentru fiecare dintre voi, voi fi un președinte pentru tineri și pentru pensionari, pentru românii de acasă și din diaspora. Voi fi președinte pentru toți românii, indiferent de etnie sau religie. Voi fi președintele oamenilor și nu al partidelor. Pentru mine nu există PSD-iși, liberali, USR-iși, suveraniști sau UDMR-iști, sunt aici să vă reprezint pe toți și pe toate. Voi fi președintele națiunii române, apărător al tradițiilor și credinței noastre. Dar și deschis către modernitate și progres. Vremurile nu vor fi ușoare, dar împreună putem să le facem mai bune”.

El mai spune că România nu are nevoie de perfecțiune, ci „are nevoie de lideri care să asculte, să înțeleagă și să se bată pentru voi”.

Candidat la Cotroceni pentru a doua oară în ultimii 15 ani

Mircea Geoană, în vârstă de 66 de ani, a fost candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009. A pierdut atunci în fața lui Traian Băsescu la o diferență de 70.000 de voturi. Geoană a rămas celebru pentru că în seara alegerilor, după închiderea urnelor, s-a anunțat câștigător, pentru ca în dimineața zilei de luni, după numărarea voturilor, acesta să fi pierdut scrutinul.

Mircea Geoană a fost președinte al PSD din aprilie 2005 și până în februarie 2010, când în locul lui a fost ales Victor Ponta. Mircea Geoană a fost exclus de Ponta din PSD în noiembrie 2011. În octombrie 2012, Mircea Geoană a revenit în PSD și a fost exclus din nou, în noiembrie 2014, alături de Marian Vanghelie și Dan Șova. Geoană a înfiinţat apoi Partidul Social Românesc, alături de fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie.

El a fost ambasador al României în SUA și ministru de Externe (2000-2004) în Guvernul Năstase.

În 16 octombrie 2019, Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice. Mandatul lui Geoană a fost extins în 2021 cu doi ani și a mai primit încă o extindere de un an până în octombrie 2024. El și-a anunțat demisia de la conducerea NATO în urmă cu o săptămână.

Scandalul de plagiat

În luna iulie, jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Mircea Geoană a plagiat prin traducere, fără vreun fel de atribuire și fără ghilimele, zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții americani Bill Clinton și George W. Bush. Potrivit anchetei semnate de Emilia Șercan, cel puțin 78 de pagini din cele 279, cât totalizează lucrarea, au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse.

Actualul secretar adjunct al NATO și-a obținut doctoratul în iulie 2005 la Academia de Studii Economice (ASE) din București cu o teză intitulată „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euro-atlantice”.

În replică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, declara că teza sa de doctorat, scrisă în urmă cu 20 de ani, este ”făcută pe bune” şi că doar 0,84 la sută din aceasta este în zona de plagiat. Acest lucru, spune Geoană, a fost verificat pe patru softuri diferite.

În 14 august, Comisia de Etică a ASE a decis că Mircea Geoană a plagiat 43 de rânduri și 2 tabele în teza sa de doctorat, exceptând cuprinsul, bibliografia și anexele. Adică sub 1%, și nu 20%, cum a scris jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit plagiatul lui Geoană.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro