Sari direct la conținut

Cum poate folosi Ucraina armele occidentale pentru a lovi adânc în Rusia. Zelenski le-a prezentat americanilor și britanicilor planul său detaliat

HotNews.ro
Cum poate folosi Ucraina armele occidentale pentru a lovi adânc în Rusia. Zelenski le-a prezentat americanilor și britanicilor planul său detaliat
Un sistem ATACMS în Ucraina. FOTO: social media / WillWest News / Profimedia

Președintele Joe Biden a refuzat până acum să permită Ucrainei să utilizeze armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare rusești, dar o decizie în acest sens pare acum tot mai aproape, după cum au sugerat sursele neoficiale și oficiale occidentale și chiar autoritățile de la Moscova, scriu Kyiv Post, New York Times și BBC.

Președintele Volodimir Zelenski a oferit secretarului de stat al SUA Antony Blinken și ministrului de externe britanic David Lammy o expunere detaliată a motivelor pentru care Ucraina are nevoie de permisiunea de a lovi ținte din interiorul Rusiei cu arme occidentale, a declarat o sursă apropiată președintelui pentru Kyiv Independent.

Potrivit acestei surse, subiectul loviturilor pe teritoriul rusesc a fost principalul punct de discuție al celor trei oficiali, care s-au întâlnit la Kiev miercuri, 11 septembrie.

Cei doi diplomați se întorc acum din Ucraina la timp pentru o întâlnire între premierul britanic Keir Starmer și președintele american Joe Biden, care va avea loc vineri, 13 septembrie, la Washington.

Rămâne neclar dacă decizia privind atacurile ucrainene pe teritoriul rusesc, care pare iminentă, va fi luată în timpul întâlnirii Starmer-Biden din această săptămână sau mai târziu, în septembrie, în timpul unei adunări a ONU la New York, a declarat sursa.

Ucraina a primit rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS și Storm Shadow din partea SUA și a Marii Britanii, însă cele două țări nu au permis utilizarea acestora pentru lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei până în prezent.

În timp ce țările occidentale au relaxat în primăvară restricțiile privind utilizarea anumitor arme în Rusia, aproape de graniță, după o ofensivă rusă în regiunea Harkov, limitele privind loviturile cu rază lungă de acțiune au rămas în vigoare.

Mai multe publicații occidentale, printre care Politico, au scris recent că SUA pregătesc o relaxare a acestor restricții, președintele Joe Biden admițând că „lucrează la asta”. Joi, The Guardian a scris că Londra a luat deja decizia de a permite folosirea rachetelor Storm Shadow pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, dar că nu a anunțat-o încă.

Iar în aceeași zi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus și el că Occidentul pare să fi făcut pasul mult-așteptat de Ucraina.

Biden analizează cât de departe ar putea lovi Ucraina

În prezent, scrie New York Times, se pare că Biden analizează cât de departe în Rusia să permită Ucrainei să folosească sistemele de rachete tactice ale armatei – cunoscute sub numele de ATACMS, sau „attack ‘ems” – pe care Statele Unite le-au oferit pentru prima dată Kievului anul trecut.

Varianta cu cea mai lungă rază de acțiune a ATACMS poate lovi la aproximativ 300 de kilometri.

În mai, Biden a fost de acord, cu reticență, să permită Ucrainei să lanseze rachetele ATACMS în Rusia pentru a lovi baze militare care erau folosite pentru a lansa atacuri asupra Harkovului.

Dar limita maximă admisă pentru aceste lovituri a fost de aproximativ 95 de kilometri. Iar oficialii militari americani și europeni spun că între timp, Rusia a mutat 90% din bazele aeriene care găzduiesc avioanele sale de bombardament în afara razei ATACMS.

„O șansă ratată de a le ataca, când erau încă în raza de acțiune”, a subliniat colonelul Markus Reisner, care supraveghează instruirea forțelor la principala academie de pregătire militară din Austria și urmărește îndeaproape modul în care sunt utilizate armele în războiul din Ucraina.

Experții spun totuși că ATACMS ar putea viza sistemele rusești de apărare aeriană terestră care amenință flota de avioane de luptă F-16 a Ucrainei, avioane abia primite.

Harta Institutului pentru Studiul Războiului

În august, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank cu sediul la Washington, a scris că redistribuirea mijloacelor aeriene rusești din bazele aeriene rusești aflate în raza de acțiune a ATACMS nu înlătură însă utilitatea utilizării ATACMS împotriva altor obiective militare rusești.

ISW estimează că există cel puțin 250 de obiective militare și paramilitare în Rusia aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei.

Doar 17 dintre aceste 250 de obiective sunt aerodromuri și este puțin probabil ca armata rusă să fi redistribuit resurse de la toate celelalte 233 de obiecte în aceeași măsură în care se pare că a făcut-o cu resursele aviatice.

Politica SUA continuă să protejeze multe ținte rusești (zona roșie) de posibile lovituri ucrainene cu rachete ATACMS, spune ISW. Sursa: ISW

Multe dintre cele 233 de obiective militare și paramilitare aflate în raza de acțiune a ATACMS sunt baze militare mari, stații de comunicații, centre logistice, instalații de reparații, depozite de combustibil, depozite de muniție și cartiere generale permanente care ar fi extrem de dificil sau imposibil de mutat sau întărit rapid.

În context, ISW notează că nu a văzut dovezi din surse deschise privind redistribuirea de active militare din majoritatea zonelor aflate mai departe în Rusia.

Cele 233 de obiective militare și paramilitare rusești aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS, care nu sunt aerodromuri, susțin lanțul de comandă și control (C2), activitățile de informații și recunoaștere, logistica și reparațiile de echipamente forțelor rusești care luptă în Ucraina și în regiunea Kursk, subliniază Institutul citat.

Folosirea avioanelor F-16

Dar Ucraina ar avea mai multe posibilități de a lovi în Rusia, folosind spre exemplu noile aeronave primite.

Prima tranșă de avioane F-16 de fabricație americană – Ucraina nu spune câte, dar se crede că sunt în jur de 12 – a sosit în această vară. În timp ce oficialii ucraineni spun că acestea vor fi utilizate inițial pentru apărarea aeriană, pentru doborârea rachetelor de croazieră rusești, se preconizează că ele vor efectua și misiuni de luptă.

Atunci când sunt utilizate pentru misiuni de atac la sol, avioanele de vânătoare au o rază de acțiune de aproximativ 800 km, potrivit Forțelor Aeriene.

Avioanele F-16 ar putea juca un rol crucial împotriva bombelor ghidate rusești care au lovit constant orașele și posturile militare din estul Ucrainei în ultimele luni. Experții au declarat că Ucraina dorește să utilizeze avioanele F-16 pentru a intercepta avioanele de război rusești, cu scopul de a le împiedica să lanseze bombe glisante.

Bombele glisante, în general bombe vechi care au fost recondiționate și îmbunătățite cu aripi detașabile și sisteme de navigație prin satelit, sunt lansate la zeci de kilometri de frontieră – în afara razei de acțiune a rachetelor sol-aer cu rază scurtă de acțiune ale Ucrainei.

Rămâne neclar dacă Ucraina va folosi avioanele F-16 pe teritoriul Rusiei, iar țările NATO care au donat avioanele sunt împărțite cu privire la oportunitatea lor.

Dar dacă acestea ar trece granița, ele ar putea ținti avioanele rusești cu rachete cu rază medie de acțiune cunoscute sub numele de AMRAAM, pe care Statele Unite le-au trimis deja Ucrainei, scrie New York Times.

În funcție de model, AMRAAM pot fi lansate atât dintr-un avion F-16, cât și dintr-un sistem terestru de lansare de apărare antiaeriană. Potrivit Forțelor Aeriene, rachetele pot atinge ținte aflate la mai mult de 50 de kilometri distanță.

JASSM, Storm Shadow și SCALP

Administrația Biden este, de asemenea, pregătită să ofere Ucrainei rachete de croazieră lansate din aer, care pot fi utilizate cu avioanele F-16.

Armele, Joint Air-to-Surface Standoff Missiles, sau JASSM, sunt modele mai vechi, dar au o rază de acțiune de aproximativ 370 de kilometri și transportă un focos de 500 de kilograme. Acestea ar putea lovi ținte – cum ar fi baze aeriene și depozite de muniție – adânc în teritoriul rusesc fără a părăsi spațiul aerian ucrainean.

Dar un oficial american a declarat că, chiar dacă SUA ar decide să trimită JASSM în Ucraina, acestea nu ar fi livrate decât peste câteva luni. Și rămâne neclar dacă administrația Biden ar permite ca ele să fie lansate în Rusia – sau doar în Crimeea și alte regiuni ale Ucrainei care sunt controlate de Rusia.

Marea Britanie și Franța au trimis deja Ucrainei propriile rachete de croazieră lansate din aer care, până în prezent, au lovit ținte rusești în Crimeea și în Marea Neagră. Acestea au o rază de acțiune de aproximativ 250 de kilometri sunt lansate din vechile avioane ucrainene de fabricație sovietică.

Practic același model de rachetă, acestea sunt cunoscute sub numele de Storm Shadow în Marea Britanie și SCALP în Franța.

Storm Shadow este considerată o armă ideală pentru penetrarea buncărelor și a depozitelor de muniție, cum ar fi cele folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

Dar fiecare rachetă costă aproape un milion de dolari, astfel încât ele tind să fie folosite cu atenție.

Acestea au fost totuși folosite cu efecte vizibile, în atacuri care au lovit cartierul general al marinei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol.

Justin Crump, analist militar, fost ofițer al armatei britanice și CEO al firmei de consultanță Sibylline, a declarat pentru BBC că Storm Shadow a fost o armă extrem de eficientă pentru Ucraina, lovind cu precizie ținte bine protejate în teritoriul ocupat.

„Nu este surprinzător faptul că Kievul a făcut lobby pentru utilizarea sa în interiorul Rusiei, în special pentru a viza aerodromurile folosite pentru a organiza atacuri cu bombe glisante care au împiedicat recent eforturile ucrainene pe linia frontului”, spune el.

Un mix de avioane de luptă și sisteme antiaeriene terestre

Ucraina este deja capabilă să lovească adânc în interiorul Rusiei folosind drone de producție internă și testează o nouă rachetă sol-sol cu rază lungă de acțiune care poate fi lansată fără a cere permisiunea Occidentului.

Această capacitate de producție internă a fost unul dintre motivele pentru care administrația Biden a refuzat să permită utilizarea armelor americane pentru aceste atacuri.

Cu toate acestea, în încercarea de a combate bombele glisante atât de devastatoare ale Rusiei, oficialii și experții americani au declarat că Ucraina va trebui să lovească adânc în Rusia cu un mix de avioane de luptă și sisteme aeriene terestre – arme care vor avea nevoie toate de aprobarea Occidentului.

„Pe măsură ce Ucraina obține noi arme și tehnologii occidentale, poate aborda mai bine amenințarea”, au scris John Hoehn și William Courtney, experți în muniții și foști oficiali americani, într-o analiză pentru RAND Corporation în iunie.

„Dar Occidentul va trebui, de asemenea, să dea dovadă de mai multă flexibilitate în condițiile pe care le stabilește pentru utilizarea de către Ucraina a armamentului avansat”, au spus ei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro