Sari direct la conținut

Anunțul îndelung așteptat de Ucraina se apropie. Biden: SUA „lucrează” pentru a autoriza Kievul să atace Rusia cu rachete cu rază lungă

HotNews.ro
Anunțul îndelung așteptat de Ucraina se apropie. Biden: SUA „lucrează” pentru a autoriza Kievul să atace Rusia cu rachete cu rază lungă
Președintele SUA, Joe Biden, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la cel de-al 75-lea Summit NATO, Washington, DC, 11 iulie 2024. Sursa foto: Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Joe Biden a spus marți că Statele Unite „lucrează” pentru a autoriza Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, relatează AFP.

„Lucrăm la asta”, a spus președintele american, întrebat de solicitarea insistentă a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, care vrea să poată lovi bazele din care armata rusă își lansează atacurile.

SUA au fost reticente în a furniza folosirea armelor care ar putea lovi ținte în adâncul interiorului Rusiei, de teamă că ar putea escalada conflictul.

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat arme, dar cu restricții privind modul și când acestea pot fi utilizate în interiorul Rusiei, pe fondul îngrijorării că astfel de lovituri ar putea provoca represalii care ar atrage țările NATO în război sau că ar putea provoca un conflict nuclear.

Oficialii americani spuneau de la începutul lunii că SUA sunt aproape de un acord pentru a oferi Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune care ar putea ajunge adânc în Rusia, dar că Kievul ar urma să aștepte câteva luni, deoarece SUA rezolvă probleme tehnice înainte de orice livrare.

Includerea rachetelor JASSM într-un pachet de ajutor militar era așteptat să fie anunțată în această toamnă, au spus trei surse, deși o decizie finală nu fusese luată. 

Trimiterea de JASSM în Ucraina, scrie Reuters, ar putea modifica semnificativ peisajul strategic al conflictului, punând o mai mare parte din Rusia în raza de acțiune a munițiilor puternice, ghidate cu precizie, o preocupare importantă a administrației Biden, au declarat oficialii.

Anterior declarației lui Biden, secretarul de stat american Antony Blinken a spus, într-un interviu pentru Sky News, că SUA „nu exclud” permiterea Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de fabricație americană pentru a lovi în interiorul Rusiei.

Atât declarația lui Biden, cât și comentariul lui Blinken au fost făcute după ce secretarul american a spus într-o conferință de presă la Londra că Iranul a furnizat Moscovei rachete cu rază scurtă de acțiune și că forțele lui Vladimir Putin „le vor folosi probabil în câteva săptămâni în Ucraina”.

Potrivit lui Blinken, zeci de militari ruşi s-au antrenat în Iran pentru a folosi racheta balistică Fath-360, care are o rază de acţiune de 120 de kilometri.

Ce știm despre rachetele JASSM

Analiștii militari au sugerat că introducerea rachetelor JASSM – care sunt invizibile pentru radar și pot lovi mai departe decât majoritatea rachetelor din inventarul actual al Ucrainei – ar putea împinge zonele de pregătire și depozitele de aprovizionare rusești cu sute de kilometri înapoi.

Acest lucru ar complica grav capacitatea Rusiei de a-și susține operațiunile ofensive și ar putea oferi Ucrainei un avantaj strategic.

Lansarea lor din puncte apropiate de granița de nord a Ucrainei cu Rusia le-ar putea permite să lovească instalații militare aflate la o distanță egală cu orașele ruse Voronej și Briansk. În sud, lansarea lor în apropierea liniei frontului ar putea permite atacuri asupra aerodromurilor sau instalațiilor navale din Crimeea.

Până în prezent, JASSM a fost integrat doar pe avioane fabricate de SUA. Ucraina va opera în cele din urmă câteva zeci de avioane F-16, fiecare dintre acestea putând transporta două rachete de croazieră.

Unul dintre oficialii americani a declarat că au existat eforturi pentru a face racheta operabilă cu avioanele de luptă non-occidentale din inventarul Ucrainei.

Rachetele JASSM de model mai vechi, fabricate de Lockheed Martin Corp, au o rază de acțiune de aproximativ 370 de kilometri. De asemenea, ele pot zbura aproape de sol și pot fi programate să urmeze rute ocolitoare care să evite apărarea aeriană.

Există, de asemenea, o rachetă JASSM cu rază mai lungă de acțiune, care poate zbura mai mult de 800 de kilometri.

INTERVIURILE HotNews.ro