Câte ținte militare ar putea lovi ucrainenii în Rusia dacă ar avea voie să folosească ATACMS
Loviturile ucrainene cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din ariergarda rusă sunt cruciale pentru degradarea capacităților militare ale Moscovei în întregul teatru de operațiuni, iar ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de Occident ar permite forțelor ucrainene să lovească o gamă largă de ținte importante care susțin efortul de război al Rusiei, notează think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Un oficial de rang înalt din domeniul securității naționale al administrației Biden a declarat că loviturile ucrainene cu arme furnizate de Occident împotriva țintelor din Rusia nu ar fi eficiente deoarece armata rusă a redesfășurat aeronave militare de la bazele aeriene rusești din apropierea Ucrainei – însă această evaluare ignoră modul în care forțele rusești valorifică spațiul-sanctuar din zonele rusești de ariergardă pentru o gamă largă de infrastructuri, în afară de aerodromuri, pentru a sprijini operațiunile militare împotriva Ucrainei.
Politico a scris vineri că un oficial de rang înalt din domeniul securității al administrației Biden a afirmat că oficialii ruși au mutat unele ținte în afara razei de acțiune a rachetelor Storm Shadow și ATACMS furnizate de Occident și că forțele ucrainene dispun doar de o rezervă limitată de astfel de rachete.
De asemenea, un oficial anonim al administrației americane ar fi declarat că forțele ruse au mutat 90% din aeronavele care efectuează lovituri cu bombe cu planare din spațiul aerian rusesc în afara aerodromurilor aflate în raza de acțiune a rachetelor Storm Shadow și ATACMS.
ISW a observat și confirmat relocarea avioanelor rusești către aerodromuri aflate în afara razei armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, iar scăderea activității aviației rusești în întregul teatru de operațiuni este în concordanță cu informațiile conform cărora forțele rusești și-au mutat aeronavele.
Câte ținte militare ar putea lovi ucrainenii în Rusia dacă ar avea voie să folosească ATACMS
Redistribuirea mijloacelor aeriene rusești din bazele aeriene rusești aflate în raza de acțiune a ATACMS nu înlătură însă utilitatea utilizării ATACMS împotriva altor obiective militare rusești.
ISW estimează că există cel puțin 250 de obiective militare și paramilitare în Rusia aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei.
Cu toate acestea, în prezent, Statele Unite interzic forțelor ucrainene să utilizeze rachete ATACMS pentru a lovi obiective militare din Rusia și acceptă numai lovituri cu ajutorul rachetelor HIMARS de fabricație americană – permițând Ucrainei să lovească cel mult 20 din cele 250 de obiecte pe care le-ar putea lovi cu ATACMS.
Doar 17 dintre aceste 250 de obiective sunt aerodromuri și este puțin probabil ca armata rusă să fi redistribuit resurse de la toate celelalte 233 de obiecte în aceeași măsură în care se pare că a făcut-o cu resursele aviatice.
Ce se fac că nu înțeleg americanii
Declarațiile oficialilor americani axate pe redistribuirea de către Rusia a mijloacelor aeriene au ignorat până acum majoritatea țintelor aflate în raza de acțiune a ATACMS pe care forțele ucrainene le-ar putea lovi dacă interdicțiile SUA ar fi ridicate, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului.
Multe dintre cele 233 de obiective militare și paramilitare aflate în raza de acțiune a ATACMS sunt baze militare mari, stații de comunicații, centre logistice, instalații de reparații, depozite de combustibil, depozite de muniție și cartiere generale permanente care ar fi extrem de dificil sau imposibil de mutat sau întărit rapid.
În context, ISW notează că nu a văzut dovezi din surse deschise privind redistribuirea de active militare din majoritatea zonelor aflate mai departe în Rusia.
Redistribuirea în masă a activelor din aceste facilități ar reprezenta o provocare semnificativă pentru logistica rusă în întregul teatru de operațiuni, iar sursele deschise și oficialii americani nu au indicat că forțele ruse s-au angajat în astfel de perturbări logistice.
Astfel de perturbări ale logisticii rusești în spatele adânc ar fi limitat, de asemenea, operațiunile ofensive rusești în desfășurare pe linia frontului, iar ISW nu a observat dovezi ale unor astfel de constrângeri logistice generalizate.
Cele 233 de obiective militare și paramilitare rusești aflate în raza de acțiune a rachetelor ATACMS, care nu sunt aerodromuri, susțin lanțul de comandă și control (C2), activitățile de informații și recunoaștere, logistica și reparațiile de echipamente forțelor rusești care luptă în Ucraina și în regiunea Kursk, iar evaluarea conform căreia nu este util să se acorde Ucrainei capacitatea de a utiliza ATACMS în Rusia pe baza redistribuirii limitate a mijloacelor aeriene de pe unele aerodromuri ignoră aceste facilități, subliniază Institutul citat.
Ridicarea restricțiilor occidentale ar fi o problemă mare pentru ruși
Orice evaluare care susține că nu are rost să se permită Ucrainei să lovească ținte din Rusia exclusiv pe baza redistribuirii activelor aeriene este incompletă dacă nu iau în considerare și sutele de alte instalații care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei și, prin urmare, ar fi incorectă, apreciază ISW.
Forțele ucrainene nu trebuie să lovească fiecare obiectiv militar și paramilitar rus din Rusia aflat în raza de acțiune a armelor furnizate de Occident pentru a începe să genereze presiuni operaționale semnificative asupra armatei ruse.
Ridicarea restricțiilor occidentale actuale ar genera o amenințare serioasă de atac ucrainean cu rază lungă de acțiune, care ar forța Kremlinul să ia o decizie și ar determina, probabil, comandamentul militar rus să reconfigureze în mod semnificativ forțele și mijloacele din ariergardă pentru a se proteja împotriva atacurilor ucrainene.
Utilizarea cu succes a HIMARS de către Ucraina împotriva facilităților logistice, C2 și aviatice rusești din Ucraina ocupată în vara și toamna anului 2022 a forțat în cele din urmă armata rusă să disperseze multe dintre aceste mijloace, provocând perturbări ale operațiunilor rusești în întregul teatru de operațiuni și contribuind în mod semnificativ la oprirea ritmului de avansare al Rusiei până la sfârșitul anului 2022.
De atunci, forțele ruse par să fi adaptat multe dintre sistemele lor logistice din Ucraina ocupată pentru a se proteja împotriva capacităților de atac cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei, în detrimentul eficienței logistice, în parte prin transferarea multor operațiuni către instalații militare și paramilitare aflate în afara razei de acțiune a HIMARS și în zonele-sanctuar din Rusia.
Rusia a desfășurat, de asemenea, mijloace de apărare aeriană și de război electronic pentru a proteja țintele vulnerabile împotriva tirurilor de precizie ucrainene, degradând eficacitatea acestor tiruri. Este puțin probabil ca forțele rusești să fi întărit toate instalațiile din Rusia împotriva unor potențiale atacuri ucrainene sau să fi dispersat active la scară largă în spatele adânc fără să fi existat o amenințare imediată în acest sens.
Vladimir Putin și armata sa ar putea fi forțați să ia decizii dificile
Atacurile persistente ale dronelor ucrainene în zona rusă de ariergardă au amenințat unele dintre aceste instalații, dar nu într-o măsură care să oblige comandamentul militar rus să ia în considerare procesul extrem de perturbator de redistribuire la scară largă a sistemelor logistice și de sprijin.
Amenințarea zonelor de ariergardă ruse ar determina, de asemenea, comandamentul militar rus să ia decizii cu privire la modul de alocare a mijloacelor sale limitate de apărare aeriană și de război electronic pentru a proteja o zonă geografică extinsă.
Prin urmare, ridicarea restricțiilor ar permite Ucrainei să înceapă să lovească ținte militare rusești importante, forțându-l în același timp pe președintele rus Vladimir Putin și comandamentul militar rus să ia imediat o decizie cu privire la alocarea mijloacelor limitate de apărare aeriană și de război electronic și la configurarea logisticii militare rusești și a sistemelor de sprijin în teatrul de operații și în spatele adânc, mai scrie Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare.