Sari direct la conținut

Zelenski confirmă că armata rusă a lansat o contraofensivă în Kursk

HotNews.ro
Zelenski confirmă că armata rusă a lansat o contraofensivă în Kursk
Imagine din Kursk/Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că armata rusă a lansat o contraofensivă în regiunea de frontieră rusă Kursk, unde spune că forţele Kievului au cucerit peste 1.000 de kilometri pătraţi de la începutul asaltului lor, în august, scrie AFP.

„Ruşii au lansat acţiuni de contraofensivă”, a declarat Zelenski, care a adăugat că acest răspuns al forţelor Moscovei „este în conformitate cu planul ucrainean”, fără a oferi alte detalii, scrie News.ro, citând AFP.

Potrivit unei analize publicate miercuri seară de Institutul pentru Studiul Războiului, contraofensiva rusă, care a început la 10 septembrie, „a preluat controlul asupra mai multor aşezări la nord-est şi la sud de Korenevo”, în vestul Rusiei. Moscova susţine că a recucerit deja zece sate „în două zile”.

Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului despre contraofensiva rușilor în regiunea Kursk:

  • „Forțele ruse au început contraatacuri de-a lungul marginii vestice a liniei ucrainene din Regiunea Kursk și ar fi cucerit mai multe așezări la nord-est și la sud de Korenevo pe 10 și 11 septembrie.
  • Dovezile vizuale disponibile sugerează că forțele ruse care contraatacă în regiunea Kursk operează în unități de dimensiunea unei companii și ar putea utiliza elemente ale unor unități mai experimentate în luptă pentru a efectua contraatacuri.
  • Este posibil ca forțele ruse să intenționeze să spargă temporar linia ucraineană din regiunea Kursk înainte de a începe un efort mai organizat și mai bine echipat pentru a împinge forțele ucrainene în afara teritoriului rus.”

Această contraofensivă are loc la mai bine de o lună după ce armata ucraineană a pătruns, la 6 august, în sudul Rusiei.

INTERVIURILE HotNews.ro