Sari direct la conținut

LIVE Bilanțul victimelor inundațiilor din Galați a urcat la 6 / Ciolacu și Ciucă, împreună într-o tabără de sinistrați: „E o normalitate”- VIDEO

HotNews.ro
LIVE Bilanțul victimelor inundațiilor din Galați a urcat la 6 / Ciolacu și Ciucă, împreună într-o tabără de sinistrați: „E o normalitate”- VIDEO
Inundații la Slobozia Conachi, judetul Galați. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Bilanțul persoanelor decedate în urma inundațiilor din județul Galați a urcat duminică la șase. În urma inundațiilor devastatoare provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris, peste 5.000 de locuințe au fost afectate și sute de oameni din 22 de localități au fost evacuați din case.

Meteorologii au emis duminică seară o avertizare de tip nowcasting de Cod portocaliu pentru mai multe zone din Galaţi, valabilă până la 1 noaptea, fiind aşteptate ploi care vor acumula 25…35 l/mp.

DSU și Ministerul de interne anunță că în localitatea Suhurlui a mai fost identificată o victimă. Numărul total al persoanelor decedate în urma inundațiilor a ajuns astfel la 6.

Încă o persoană a fost dată dispărută în localitatea Suhurlui din județul Galați, a anunțat duminică seară Ministerul de Interne. Bilanțelor urcă astfel la doi oameni dați dispăruți în urma inundațiilor devastatoare.

Duminică noapte sunt preconizate, începând cu ora 24.00, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri/mp potrivit ministrul Mediului, Mircea Fechet. Potrivit acestuia, cel mai probabil aceste precipitaţii vor urca spre judeţele Iaşi şi Botoşani.

Una dintre cele două persoane date dispărute în urma inundațiilor din județul Galați a fost găsită în viață, fără afecțiuni medicale, a anunțat DSU. Acesta este din localitatea Pechea. În continuare este dată dispărută cealaltă persoană, care este din localitatea Costache Negri.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că în localitatea Slobozia Conachi din județul Galați a fost identificată încă o victimă, numărul total al persoanelor decedate urcând la 5.

Ministerul Educației a anunțat că vor fi suspendate cursurile, în zilele de 16 și 17 septembrie, în 25 de unități de învățământ din opt localități din județul Galați devastate de inundații.

Conform Ministerului de Interne, la Slobozia Conachi a fost instalată o tabără pentru sinistrați, care are 30 de corturi, echipate cu 200 de paturi și saci de dormit și instalație de încălzire. De asemenea, sunt asigurate două containere pentru duș și baie, precum și două bucătării mobile, pentru a răspunde nevoilor de bază ale persoanelor afectate, mai spune MAI.

O breşă controlată a fost făcută în digul de pe malul unui râu din judeţul Galaţi pentru a provoca scurgerea mai rapidă a apelor adunate în urma ploilor torenţiale în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi, astfel că apa este dirijată controlat către albia Siretului.

B„reşă controlată în digul de protecţie situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localităţii Independenţa. Aceasta favorizează scurgerea mai rapidă a apelor de pe râul Geru şi râul Suhurlui (afluent al acestuia), cantonate în zona localităţilor Pechea şi Slobozia Conachi. Apele sunt dirijate astfel controlat în cursul de apă Siret”, a anunţat Administrația Apele Române. 

11 persoane au refuzat evacuarea și s-au refugiat în podurile caselor. Ultimele informații despre efectele inundațiilor

Ministerul de Interne a anunțat că la această oră efectivele MAI intervin în localități din județele Vaslui și Galați, unde peste 5.000 gospodării și peste 15.000 persoane sunt afectate de inundații.

În localitatea Pechea din Galați, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată și se află în podurile locuințelor, fiind monitorizate de forțele de intervenție. Acestea au solicitat doar alimente și apă.

De asemenea, o echipă de pirotehniști a IGSU a mers către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situației în scopul realizării unei breșe.

Potrivit situației centralizate, în ultimele 24 de ore au fost afectate 28 localități din 7 județe (Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui), unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. Au fost afectate parțial sau total peste 5.000 de gospodării și peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane și-au pierdut viața, iar două persoane sunt date dispărute (în localitățile Pechea și Costache Negri, Județul Galați).

Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localități din județul Galați:

  • în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creșterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută, nefiind găsită la domiciliu
  • în localitatea Drăgușeni, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 5 au fost salvate
  • în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanți și a ieșirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată și alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută
  • în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată și alte 7 au fost salvate
  • în 8 localități (Grivița, Berești, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameș și Slobozia Conachi) din județul Galați, 121 de persoane și 17 animale au fost salvate de forțele de intervenție.
  • De asemenea, în 5 localități (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Grivița și Zorleni) din județul Vaslui 46 de persoane au fost salvate de forțele de intervenție, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundații.

Ciolacu și Ciucă, împreună într-o tabără de sinistrați: „E o normalitate”

Premierul Marcel Ciolacu, la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi.

El este însoțit și de liderul PNL, Nicolae Ciucă: „Situația este dramatică”.

„Nu avem o veste foarte bună: Încă sunt două persoane dispărute de acum 2 nopți. (…) În ceea ce privește lupta cu apele, lucrurile au fost sub control. (…) Prioritățile de acum sunt refacerea infrastructurii. Primarii și CJ vor acționa rapid după ce se retrag apele (…) Va fi în continuare o emoție și o tensiune în zonă, dar sper să ne coordonăm foarte bine cu administrația locală, așa cum am făcut în ultimele 36 de ore, pentru a trece cât mai repede”, a declarat Ciolacu.

El i-a mulțumit liderului PNL că a mers acolo, spunând că „este o normalitate”. „A existat o solidaritate a politicienilor la un moment important”.

Întrebat despre cele două persoane dispărute, Ciolacu a spus că nu se știu toate detalii și că e posibil să fie și o alarmă falsă, în sensul că sunt la rude.

Tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene din județele Galaţi şi Vaslui sunt în continuare închise din cauza inundaţiilor.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste cotele de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, a anunţai Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, conform News.ro.

Hidrologii precizează că situaţia impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Judeţele Galaţi şi Vaslui au fost lovite de inundaţii încă din noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel mai grav afectat este judeţul Galaţi, unde patru oameni au murit, mii de gospodării au fost inundate, iar sute de oameni au fost evacuaţi.

Persoane au fost evacuate şi în Vaslui, unde peste o mie de consumatori au rămas fără energie electrică, iar doi pacienţi, între care o femeie gravidă, au ajuns cu greu la spital, după ce ambulanţele în care se aflau nu au mai putut înainta din cauza calamităţilor.

Pentru cazarea persoanelor evacuate au fost amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis către zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane.

Conform Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.

În localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații.

Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit, pentru cazarea temporară.

INTERVIURILE HotNews.ro