Sari direct la conținut

China a difuzat un documentar despre cum ar arăta o invazie a Taiwanului la nici o lună după ce un serial pe acest subiect a provocat îngrijorări

HotNews.ro
Xi Jinping intr-o inspectie la fortele navale chineze, Foto: Li Gang / Avalon / Profimedia Images
Xi Jinping intr-o inspectie la fortele navale chineze, Foto: Li Gang / Avalon / Profimedia Images

Televiziunea de stat chineză CCTV a difuzat săptămâna aceasta un film documentar despre cum ar arăta un asalt amfibiu asupra insulei Taiwan, cu imagini de la exerciţii ale forţelor terestre, marinei şi brigăzii de rachete ale armatei chineze, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

În filmul documentar este simulată o debarcare a unităţilor chineze pentru a prelua controlul insulei, cu detalii despre modul în care dronele de recunoaştere ar putea fi utilizate pentru a ajuta elicopterele să transporte trupele de debarcare pe insulă, pe care Beijingul o consideră parte a teritoriului său.

În documentarul de 20 de minute, trupele de debarcare întâmpină rezistenţă din partea unor aşa-zise „forţe inamice”, care încearcă să contracareze asaltul cu rachete antiaeriene portabile, similare celor achiziţionate de Taiwan de la SUA.

De asemenea, este subliniat rolul celui mai avansat distrugător chinez, Yan’an, în timpul antrenamentelor în apele la est de insulă pentru „a aborda provocările legate de interferenţele electromagnetice”.

În cadrul acestei simulări, distrugătorul îşi coordonează acţiunile cu avioane de luptă împotriva bombardierelor inamice, pe care reuşeşte să le „respingă”.

„Efectuăm misiuni de luptă la bordul distrugătorului Yan’an, înaintând în fruntea formaţiei de portavioane, participăm la apărarea aeriană, apărarea împotriva rachetelor, la războiul antisubmarin şi războiul electronic. Suntem în prima linie atât în războaiele vizibile, cât şi în cele invizibile”, a declarat Wang Liang, comandantul adjunct al distrugătorului, realizatorilor filmului.

Documentarul, o componentă a „războiului psihologic” dus de China împotriva Taiwanului

Documentarul prezintă, de asemenea, o brigadă a forţelor terestre care utilizează „Long Fire”, cea mai avansată rachetă cu rază lungă de acţiune a armatei chineze.

La rândul său, guvernul taiwanez a denunţat în diferite ocazii operaţiunile de „război psihologic”, care, împreună cu incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor şi navelor de război chineze în strâmtoarea Taiwan, vizează să pună presiune pe guvernul pro-suveranitate al Partidului Democrat Progresist (DPP).

Bunăoară, în timpul ultimelor manevre de amploare ale armatei chineze, care au avut loc după inaugurarea preşedintelui taiwanez William Lai (Lai Ching-te) în luna mai, mass-media chineze au postat o serie de videoclipuri animate cu bombardarea mai multor oraşe taiwaneze.

Societatea civilă taiwaneză organizează în fiecare an o mulţime de activităţi menite să pregătească populaţia în eventualitatea unei invazii a Chinei, cu exerciţii care includ evacuări de urgenţă şi acordarea primului ajutor în caz de bombardament.

Un exemplu în acest sens este „Operaţiunea Blue Magpie”, un exerciţiu organizat de Academia Kuma, care va avea loc sâmbătă, pentru a patra oară, într-un parc din Taipei cu aproximativ 120 de persoane.

„Zero Day”, serialul care își imaginează ce s-ar întâmpla în Taiwan în cazul unei invazii a Chinei

Documentarul produs de China și difuzat de televiziunea publică de la Beijing vine la nici o lună după ce „Zero Day”, un serial produs în Taiwan, a provocat discuții aprinse și îngrijorări în țara insulară.

Producătoarea serialului, Cheng Hsin-mei, a declarat că a dorit prin acesta să „zdruncine” taiwanezii pentru a discuta despre această posibilitate. Ea consideră că pe insulă oamenii sunt reticenți și indolenți în fața amenințării reprezentate de o posibilă invazie a Chinei.

„Cum se va mobiliza în mod real toată lumea într-un război, cum vei confrunta această posibilitate – nimeni nu discută în mod real despre asta”, a declarat Cheng, care este și scenarista serialului.

Cineasta consideră că, deși oamenii sunt reticenți să vorbească despre această amenințare, „ea este cea mai mare frică din inima fiecărui taiwanez”.

Ea a dezvăluit de asemenea că unii actori cunoscuți din Taiwan au refuzat rolurile care le-au fost oferite în serial, de teamă că ar putea fi trecuți pe „lista neagră” a Chinei sau ar putea pierde sponsorizări.

În pofida numeroaselor discuții cu privire la modul în care ar putea arăta o posibilă invazie chinezească în Taiwan, subiectul nu a fost abordat niciodată până acum de cinematografia taiwaneză, nici într-un serial, nici într-un film.

Deși „Zero Day” urmează să fie difuzat abia anul viitor, el a stârnit polemici în Taiwan după ce producătorii au lansat un trailer oficial pentru acesta. Trailerul are o lungime de 17 minute, fiind mai apropiat ca durată de un scurtmetraj, decât un trailer convențional pentru un film sau un serial.

INTERVIURILE HotNews.ro