Sari direct la conținut

„Zero Day”, un serial TV produs de taiwanezi despre cum vor fi atacați de China a adus preocupare și discuții aprinse

HotNews.ro
Xi Jinping intr-o inspectie la fortele navale chineze, Foto: Li Gang / Avalon / Profimedia Images
Xi Jinping intr-o inspectie la fortele navale chineze, Foto: Li Gang / Avalon / Profimedia Images

Deși nici nu a apărut încă la televizor, arată The New York Times, „Zero Day” a devenit un fenomen în Taiwan după un rezumat de 17 minute.

Serialul care va avea 10 episoade urmează să aibă premiera abia anul viitor, însă el este deja pe larg discutat în societatea taiwaneză și contestat puternic de partidele de opoziție pro-China.

Motivul ține de faptul că povestea serialului va fi despre cum ar putea arăta lucrurile în Taiwan în timpul unei invazii chinezești.

Cheng Hsin-mei vrea să zguduie ignoranța

Producătoarea serialului, Cheng Hsin-mei, a declarat că a dorit prin acesta să „zdruncine” taiwanezii pentru a discuta despre această posibilitate. Ea consideră că pe insulă oamenii sunt reticenți și indolenți în fața amenințării reprezentate de o posibilă invazie a Chinei.

„Cum se va mobiliza în mod real toată lumea într-un război, cum vei confrunta această posibilitate – nimeni nu discută în mod real despre asta”, a declarat Cheng, care este și scenarista serialului.

Cineasta consideră că, deși oamenii sunt reticenți să vorbească despre această amenințare, „ea este cea mai mare frică din inima fiecărui taiwanez”.

Ea a dezvăluit de asemenea că unii actori cunoscuți din Taiwan au refuzat rolurile care le-au fost oferite în serial, de teamă că ar putea fi trecuți pe „lista neagră” a Chinei sau ar putea pierde sponsorizări.

Cinematografia taiwaneză n-a abordat până acum posibilitatea unei invazii a Chinei

În pofida numeroaselor discuții cu privire la modul în care ar putea arăta o posibilă invazie chinezească în Taiwan, subiectul nu a fost abordat niciodată până acum de cinematografia taiwaneză, nici într-un serial, nici într-un film.

Polemicile care au izbucnit acum din cauza „Zero Day” vin după ce producătorii au lansat un recent un trailer oficial pentru serial. Însă acesta are o lungime de 17 minute, fiind mai apropiat ca durată de un scurtmetraj, decât un trailer convențional pentru un film sau un serial.

De la colapsul financiar la blocada celor care vor să plece de pe insulă, redarea cinematografică a atmosferei unei invazii nu a lăsat indiferentă societatea din mica insulă.

Criticii seriei TV, majoritatea din opoziția pro-China, spun că filmul este o lucrară de propagandă proguvernamentală. Partidul Democrat Progresist aflat la putere în Taiwan respinge revendicările Beijingului asupra insulei. Partidul a câștigat și alegerile prezidențiale organizate la începutul acestui an, la o distanță considerabilă față de candidatul Partidului Kuomintang (KMT).

Acest partid este cunoscut pentru faptul că militează pentru relații mai apropiate cu China, deși politicienii săi neagă ferm că ar fi aserviți intereselor Beijingului.

„Este echivalentul unei reclame electorale”

Jaw Shaw-kong, un politician influent din cadrul KMT și candidatul său la vicepreședinție la alegerile ce au avut loc în ianuarie, este unul dintre cei mai vehemenți critici ai serialului produs de Cheng.

„Este în mod complet o folosire a puterii statului în favoarea propagandei Partidului Democrat Progresist”, acuză el. „Este echivalentul unei reclame electorale”, a mai spus acesta.

Criticii se referă la faptul că serialul a primit finanțare din partea statului, care a pus de asemenea la dispoziția producătorilor mai multe baze militare și palatul prezidențial, pentru filmări.

Lo Ging-zim, unul dintre regizorii „Zero Day”, spune însă că nu este deloc ceva neobișnuit ca producții cinematografice, inclusiv filme de comedie sau horror, să câștige granturi din partea guvernului taiwanez. El dă garanții că guvernul nu a încercat în niciun fel să influențeze direcția artistică a serialului.

Lo spune că a acceptat oferta de a regiza unul dintre episoadele serialului după ce a văzut declanșarea invaziei rusești în Ucraina și războiul care a urmat.

O serie de analiști au avertizat că o victorie a Rusiei în Ucraina ar putea încuraja China să declanșeze propria invazie în Taiwan. 

Lo a explicat că serialul „Zero Day” va arăta cum ar putea fi văzută o eventuală invazie chinezească de locuitorii de rând ai insulei și cum aceștia ar putea fi „bombardați” de un val de dezinformări promovate de canale pro-chinezești pe rețelele de socializare.

În ultimii ani China și-a intensificat dramatic retorica agresivă față de Taiwan, amenințând chiar săptămâna trecută că este „mai capabilă ca niciodată” să încheie „reunificarea” insulei.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de pe HotNews, care apare pe site în fiecare weekend:

INTERVIURILE HotNews.ro