Ucraina interzice utilizarea Telegram de către oficiali și militari. Temeri legate de spionajul rusesc
Consiliul Apărării şi Securităţii Naţionale a Ucrainei anunţă vineri că interzice folosirea Telegram, o mesagerie foarte populară fondată de către rusul Pavel Durov, pe dispozitive electronice ale militarilor şi oficialilor, suspectând serviciile ruse că accesează discuţiile, relatează AFP, citată de News.ro.
„S-a decis să se interzică instalarea şi folosirea Telegram pe dispozitivele oficiale ale reprezentanţilor Guvernului, personalului militar, angajaţilor sectorului securităţii şi apărării şi întreprinderilor care exploatează infrastructuri critice”, anunţă într-un comunicat Consiliul.
Militarii o folosesc adesea „pentru a discuta probleme de serviciu” confidenţiale, a comentat la AFP un oficial ucrainean de rang înalt din sectorul securităţii, sub protecţia anonimatului. „Aceasta este o mare sursă de scurgeri de informaţii, pentru că Telegram este foarte uşor piratată” de către ruşi, a explicat el.
Restricții severe pentru angajații statului
Salariaţii care sunt obligaţi să folosească Telegram în cadrul funcţiei – pentru a difuza comunicate oficiale – nu sunt vizaţi însă de această regulă, precizează Consiliul, aplicaţia fiind un releu mare de comunicare a armatei şi puterilor publice. Această alegere a fost făcută în timpul unei reuniuni privind „ameninţări de securitate naţională” reprezentate de aplicaţie, anunţă instituţia, aflată în subordinea preşedinţiei ucrainene.
Directorul serviciilor militare ucrainene de informaţii (GUR) Kirilo Budanov a prezentat ”informaţii dovedite” care arată că serviciile ruse de informaţii ”au acces la corespondenţa personală a utilizatorilor Telegram, inclusiv la mesaje şterse, şi la date personale”, potrivit Consiliului.
Reprezentanţi ai serviciilor ucrainene de securitate dau asigurări că Telegram este folosit de Moscova în atacuri cibernetice sau în geolocalizarea utilizatorilor. Interdicţia vizează însă doar dispozitive de serviciu ale militarilor şi oficialilor şi nu pe cele private.
Persoanele vizate „ar trebui să nu folosească Telegram pe computerul de serviciu”, a explicat apoi un reprezentant al Consiliului, Andrii Kovalenko, într-un mesaj postat pe Telegram.
Telegram, „o amenințare la adresa securității”
Decizia autorităților de la Kiev era previzibilă în contextul în care șeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, afirma, la începutul acestei luni, că aplicaţia de mesagerie Telegram, foarte populară în ţară, dar şi în Rusia, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei.
„Telegram este dăunător. Nu mi-a fost niciodată teamă să spun acest lucru. Este o ameninţare la adresa securităţii noastre naţionale. Spun acest lucru absolut deschis şi chiar am documentat acest lucru. Conform cercetărilor noastre, Telegram este principala sursă de informaţii în societate. A depăşit absolut totul”, a declarat Kirilo Budanov într-o discuţie la un post de radio, potrivit News.ro.
El a explicat că este mai dificil din punct de vedere tehnic să blochezi Telegram, aşa cum s-a întâmplat cu Odnoklassniki şi Vkontakte (alte platforme sociale ruse), deşi este posibil. „Nu sunt în favoarea închiderii pur şi simplu (a serviciului Telegram). Este destul de dificil de făcut, dar este posibil”, a spus şeful spionajului militar ucrainean.
Fondatorul rețelei, reținut în Franța
Fondatorul în 2013 şi patronul mesageriei, Pavel Durov, a fost arestat în august în Franţa şi inculpat din cauza publicării unor conţinuturi ilegale pe aplicaţie. Miliardarul rus în vârstă de 39 de ani, care deţine mai multe paşapoarte, inclusiv francez, nu are în prezent dreptul să părăsească Franţa.
Durov este un libertarian declarat, susținător confidenţialităţii Internetului, dar este controversat din cauza refuzului său al oricărei moderări pe mesagerie. Moscova a încercat să blocheze mesageria în 2018, dar a renunţat.
Aplicaţia s-a angajat în mod oficial să nu dezvăluie nicodată informaţii despre utilizatorii săi. Ea este extrem de folosită în Rusia, în Ucraina şi în numeroase alte ţări – atât în comunicaţii oficiale, cât şi private.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski publică zilnic mesaje pe Telegram, la fel ca miniştrii săi şi ofițeri din cadrul armatei. De partea rusă, ea este folosită atât de către Ministerul Apărării, oficiali de rang înalt şi bloggeri în favoarea războiului, cât şi de către reprezentanţi ai opoziţiei în exil.