Sari direct la conținut

Cine este Pavel Durov, fondatorul discret al Telegram. Omul care a sfidat FSB-ul lui Putin

HotNews.ro
Cine este Pavel Durov, fondatorul discret al Telegram. Omul care a sfidat FSB-ul lui Putin
Telegram, aplicația de mesagerie fondată de Pavel Durov (Foto: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia)

Arestat sâmbătă la coborârea din avion pe aeroportul Bourget de lângă Paris, miliardarul franco-rus Pavel Durov este un libertarian declarat, propovăduitor al confidențialității pe internet, dar controversat pentru refuzul de a modera în orice fel rețeaua de Telegram, scrie France Presse.

Pavel Durov (39 de ani) va fi interograt de către biroul însărcinat cu combaterea actelor de violență împotriva minorilor Ofmin, în baza unui mandat pentru infracțiuni care merg de la escrocherie la trafic de stupefiante, de la hărțuire cibernetică la criminalitate organizată, trecând prin apologia terorismului și fraudă.

Un Mark Zuckerberg al Rusiei

Născut pe 10 octombrie 1984, Durov devine cunoscut imediat după ce termină studiile în orașul natal Sankt-Petersburg, în 2006, după ce lansează rețeaua socială Vkontakte (VK), devenită rapid cea mai mare din Rusia, înaintea Facebook, și care-i aduce supranumele de „Mark Zuckerberg rus”.

Dar succesul VK provoacă fricțiuni și Durov, după ce a vândut platforma unor apropiați ai puterii, părăsește Rusia în 2014. De atunci are relații delicate cu Kremlinul întrucât a refuzat să pună la dispoziția serivicului de securitate rus FSB datele personale ale utilizatorilor, mai ales cele ale militanților ucraineni pro-europeni.

După ce a creat cu fratele său Nikolai serviciul de mesagerie Telegram, lansat în 2013, a călătorit în mai multe țări pentru a se stabili în Dubai și a obținut cetățenia statului din Caraibe Saint-Kitts-and-Nevis. În august 2021 a devenit cetățean francez în urma unei proceduri aparte despre care Parisul a rămas discret.

Între timp, Telegram înregistrează un succes fulgerător, pozând în campion al libertăților individuale, al refuzului „cenzurii” și al confidențialității utilizatorilor săi.Asta deranjează, iar în 2018 un tribunal moscovit dispune blocarea aplicației. Este un fiasco și trei zile mai târziu, protestatari „bombardează” sediul FSB cu avioane de hârtie, sigla rețelei Telegram.

De atunci, Rusia a abandonat eforturile de a o bloca, iar rețeaua este utilizată atât de putere, cât și de opoziție, iar anumite canale au sute de mii de abonați. Telegram joacă, de asemenea, un rol esențial în războiul din Ucraina, fiind folosită de bloggeri din ambele tabere care postează analizele lor și nenumărate clipuri video de pe front.

„Cred că facem o treabă bună cu Telegram, cu 900.000.000 de utilizatori care vor trece probabil de un miliard de utilizatori activi în fiecare lună peste un an”, spunea Durov în aprilie într-un rar interviu, acordat jurnalistului american ultra-conservator Tucker Carlson.

O prezență discretă în presă

Absent din presa tradițională, Pavel Durov nu ezită totuși să iasă la rampă pe pagina sa de Telegram, unde spune că duce o viață solitară, abținându-se de la carne și alcool. Întotdeauna îmbrăcat în negru, și-a cultivat asemănarea cu actorul Keanu Reeves în filmul „Matrix”.

În iulie, se lăuda că este tatăl biologic a peste 100 de copii datorită donării de spermă în mai multe țări. „O datorie civică”, spunea el, apropiindu-se astfel de mișcarea pro-natalistă la care aderă Elon Musk și mai mulți miliardari din domeniul tehnologiei.

Potrivit revistei Forbes, averea lui Pavel Durov este estimată la 13,3 miliarde de euro dar toncoin, criptomoneda pe care a creat-o, s-a devalorizat cu peste 15% de la anunțul arestării sale.

Propagarea teoriilor conspiraționiste, apelurile la crimă, platfomă pentru comercializarea drogurilor au făcut ca de ani Telegram să intre în vizorul autorităților judiciare europene. Pavel Durov a evitat să răspundă cererilor de suprimare a conținutului care invită la violență sau crimă.

Unii experți au îndoieli cu privire la securitatea reală oferită de Telegram. Deși platfoma susține că este „mai sigură decât mesageriile de masă precum WhatsApp”, ea nu criptează automat mesajele, spre deosebire de filiala Facebook.

Iar platforma a colaborat regulat cu autoritățile judiciare. În 2022, amenințată cu blocarea de către Curtea Supremă din Brazilia, Telegram a acceptat să închidă conturi acuzate de dezinformare. În același an, Germania a salutat discuțiile „constructive” cu Telegram, rețea la mare căutare printre militanții extremei drepte și antivacciniștii locali.

De ce a fost arestat Durov

Patronul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, în apropiere de Paris, după ce anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție contra sa pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată.

Ofmin, organismul însărcinat cu combaterea violenței împotriva minorilor, a emis un mandat de percheziție pe numele lui Pavel Durov, în calitate de unitate coordonatoare a unei anchete preliminare la care participă diverse unități de anchetă.

Acestea îl acuză pe Pavel Durov că nu a luat măsuri (prin faptul că nu a moderat mesajele de pe Telegram și nu a cooperat cu anchetatorii) împotriva utilizării în scopuri infracționale a serviciului său de mesagerie.

„S-a terminat cu nepedepsirea Telegram”, a declarat unul dintre anchetatori, care a fost uimit de faptul că miliardarul, știind că este căutat în Franța, a decis totuși să vină la Paris. „Poate din sentimentul de impunitate”, a spus una dintre sursele apropiate cazului.

INTERVIURILE HotNews.ro