Sari direct la conținut

Bilanțul catastrofal al furtunii Boris în Polonia. Peste 18.000 de clădiri au fost avariate sau distruse

HotNews.ro
Bilanțul catastrofal al furtunii Boris în Polonia. Peste 18.000 de clădiri au fost avariate sau distruse
Efectele inundațiilor în Polonia Foto: Mateusz SLODKOWSKI / AFP / Profimedia

Peste 18.000 de clădiri şi obiective de utilitate publică au fost avariate sau distruse de inundaţiile provocate de furtuna Boris în Polonia, conform primelor estimări prezentate sâmbătă de guvernul polonez, în timp ce anumite localităţi rămân încă ameninţate de viituri, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Peste 11.500 de case şi blocuri de locuinţe, precum şi peste 6.000 de clădiri nerezidenţiale au fost afectate de inundaţii, a declarat sâmbătă pentru presă Jan Grabiec, şeful de cabinet al premierului polonez.

În plus, circa 700 de clădiri şi obiective de utilitate publică, precum „şcoli, grădiniţe, săli de sport, clădiri administrative, unităţi de asistenţă socială, poduri şi drumuri”, au fost distruse sau avariate de apă, a indicat el. Potrivit acestuia, 57.000 de persoane au fost afectate direct de inundaţii, dintre care peste 6.500 au fost evacuate.

Numai în Silezia Inferioară, una dintre cele trei regiuni administrative afectate până acum de inundaţii, pierderile au fost estimate la cel puţin 3,8 miliarde de zloţi (0,9 miliarde euro).

Mai multe localităţi erau în continuare ameninţate sâmbătă de inundaţii în vestul Poloniei, unda apa din râuri depăşea pe alocuri cu peste un metru nivelul de alertă.

În timpul unei reuniuni de criză, premierul Donald Tusk a promis sâmbătă „un ajutor masiv” regiunilor afectate de inundaţii, anunţând un plan de reconstrucţie finanţat de guvernul de la Varşovia şi de Uniunea Europeană.

Inundaţiile provocate de furtuna Boris în mai multe ţări din Europa au provocat până acum 24 de morţi, dintre care cinci în Cehia, cinci în Austria, şapte în Polonia şi şapte în România.

INTERVIURILE HotNews.ro