Sari direct la conținut

Kremlinul i-a trimis la Ministerul Apărării pe jurnaliștii ruși care au întrebat de explodarea „super-armei” lui Vladimir Putin

HotNews.ro
Dmitri Peskov, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Peskov, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Informațiile potrivit căreia o rachetă balistică intercontinentală „Sarmat”, una dintre „super-armele” rusești lăudate de președintele Vladimir Putin, a explodat în timpul testărilor au ajuns până la jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin, însă Administrația Prezidențială de la Moscova i-a trimis să își pună întrebările în altă parte, relatează Lenta.

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a fost întrebat luni despre acest subiect, el răspunzând că nu există informații despre un posibil test al rachetei Sarmat. Apoi, i-a redirecționat pe jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin să își adreseze întrebările Ministerului Apărării de la Moscova.

„Nu avem nicio informație în acest sens. Aceasta este mai degrabă o întrebare care ține de competența armatei noastre, așa că recomand să îi contactați”, a spus el.

El a fost întrebat despre acest subiect la o zi după ce MeNMyRC, un proiect de colectare de informații din surse deschise, a dezvăluit că o rachetă Sarmat a explodat în timpul unui test desfășurat la Cosmodromul Plesețk din regiunea Arhaghelsk, aflată în nordul Rusiei.

Ce se știe despre explodarea rachetei Sarmat, cunoscută și sub denumirea de „Satan II”

Investigatorii de la MeNMyRC au ajuns la concluzia lor în baza imaginilor din satelit care arată un crater mare în Plesețk, precum și pe datele legate de zborurile de recunoaștere ale avioanelor americane.

Craterul uriaș ar indica faptul că racheta a explodat în siloz, distrugând poligonul de testare. Incendiul provocat a fost detectat de sateliții NOAA-20 și SUOMI NPP.

Un avion american de recunoaștere Boeing RC-135S Cobra Ball a decolat de la o bază din Alaska pentru a observa testele rachetei Sarmat, susține MeNMyRC, citând datele FlightRadar24. Totuși, o lansare nu a fost observată.

Potrivit informațiilor preliminare explozia nu ar fi avut loc în timpul lansării propriu-zise, una dintre posibilități fiind ca deflagrația să fi avut în timpul încărcării combustibilului.


Anterior, presa occidentală a relatat că, din cinci teste de lansare a Sarmat, patru au eșuat. Potrivit CNBC, cel mai lung zbor a durat cu puțin peste două minute, racheta zburând doar 35 de kilometri înainte de a fi scăpată de sub control și de a se prăbuși.

Singura lansare de succes ar fi avut loc pe 20 aprilie 2022. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca Sarmat să intre în serviciul activ al forțelor armate ruse din 2022, lucru ce nu a fost realizat decât în septembrie 2023.

Racheta Sarmat, invocată în amenințările Moscovei

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a afirmat chiar săptămâna trecută, dacă Occidentul ar da permisiunea ca Ucraina să utilizeze rachete în adâncimea teritoriului Rusiei, atunci acest lucru ar duce la un „război global cu utilizarea de arme nucleare”.

Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a declarat Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin care oferă adesea informații despre modul în care gândesc oficialii de la nivelurile superioare ale Kremlinului.

El a făcut aceste declarații în urma votului de joi al Parlamentului European, care a adoptat o rezoluție ce solicită țărilor membre ale Uniunii Europene să permită Kievului să lovească ținte rusești cu armele occidentale primite.

Însă posibila amenințare reprezentată de rachetele Sarmat pentru ținte din Occident a fost vehiculată de numeroase ori în special de propagandiști de la Moscova, care au subliniat capacitatea sa de a livra focoase nucleare.

INTERVIURILE HotNews.ro