Sari direct la conținut

FOTO O rachetă intercontinentală rusă Satan a explodat în timpul unui test. Modelul Sarmat, marcat de eșecuri la testare

HotNews.ro
FOTO O rachetă intercontinentală rusă Satan a explodat în timpul unui test. Modelul Sarmat, marcat de eșecuri la testare
Rachetă Sarmat, în timpul unui test Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

O rachetă balistică intercontinentală Sarmat a explodat în timpul unui test desfășurat la Plesețk, în Rusia, informează MeNMyRC, un proiect de colectare de informații din surse deschise, citat de Ukrainska Pravda. Modelul Sarmat, gândit să lovească obiective la distanțe foarte mari, de până la 18.000 km, este cunoscut în presa occidentală sub numele de Satan II.

MeNMyRC a ajuns la această concluzie în baza imaginilor din satelit care arată un crater mare în Plesețk, precum și pe datele legate de zborurile de recunoaștere ale avioanelor americane.

Explozie detectată de sateliți

Craterul uriaș ar indica faptul că racheta a explodat în siloz, distrugând poligonul de testare. Incendiul provocat a fost detectat de sateliții NOAA-20 și SUOMI NPP.

Un avion american de recunoaștere Boeing RC-135S Cobra Ball a decolat de la o bază din Alaska pentru a observa testele rachetei Sarmat, susține MeNMyRC, citând datele FlightRadar24. Totuși, o lansare nu a fost observată.

Se pare că explozia nu ar fi avut loc în timpul lansării propriu-zise, una dintre posibilități fiind ca deflagrația să fie avut în timpul încărcării combustibilului.

Anterior, presa occidentală a relatat că, din cinci teste de lansare a Sarmat, patru au eșuat. Potrivit CNBC, cel mai lung zbor a durat cu puțin peste două minute, racheta zburând doar 35 de kilometri înainte de a fi scăpată de sub control și de a se prăbuși.

Singura lansare de succes ar fi avut loc pe 20 aprilie 2022. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca Sarmat să intre în serviciu din 2022, lucru ce nu a fost realizat decât în septembrie 2023.

Racheta Sarmat, invocată în amenințările Moscovei

Cu numai trei zile în urmă, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, a afirmat că, dacă Occidentul ar da permisiunea ca Ucraina să utilizeze rachete în adâncimea teritoriului Rusiei, atunci acest lucru ar duce la un „război global cu utilizarea de arme nucleare”.

Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a declarat Volodin, un aliat al președintelui Vladimir Putin care oferă adesea informații despre modul în care gândesc oficialii de la nivelurile superioare ale Kremlinului.

El a făcut aceste declarații în urma votului de joi al Parlamentului European, care a adoptat o rezoluție ce solicită țărilor membre ale Uniunii Europene să permită Kievului să lovească ținte rusești cu armele occidentale primite.

Volodin a mai spus că Moscova consideră că Occidentul a uitat sacrificiile enorme făcute de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a adăugat că europenii ar trebui să înțeleagă că rachetei balistice intercontinentale rusești RS-28 Sarmat, cunoscută și ca Satan II, i-ar trebui „doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi Strasbourgul”.

INTERVIURILE HotNews.ro