Sari direct la conținut

Planul NATO în cazul unui război cu Rusia. Un general al alianței vorbește despre un Schengen militar-medical, pentru evacuarea răniților

HotNews.ro
Planul NATO în cazul unui război cu Rusia. Un general al alianței vorbește despre un Schengen militar-medical, pentru evacuarea răniților
Președintele rus Vladimir Putin vorbește cu un soldat în timp ce vizitează un centru de instruire al Districtului Militar de Vest, destinat rezerviștilor mobilizați în regiunea Ryazan, Rusia, 20 octombrie 2022. Sursa foto: Mikhail Klimentyev / AP / Profimedia

NATO plănuiește să coordoneze transportarea unui număr mare de militari răniți departe de liniile frontului în cazul unui război cu Rusia, posibil cu ajutorul unor trenuri-spital în condițiile în care evacuările aeriene ar putea să nu fie fezabile, a declarat miercuri un general cu rol de conducere pentru Reuters.

General-locotenentul Alexander Sollfrank, șeful comandamentului pentru logistică al NATO, a explicat într-un interviu acordat Reuters că scenariul unui posibil război cu Rusia vine cu provocări aparte, care vor fi diferite de experiența Aliaților din Afganistan și Irak.

General-locotenentul Alexander Sollfrank (stânga) este șeful Comandamentului comun de sprijin și abilitare al NATO (JSEC) , FOTO: Imago / Alamy / Profimedia Images

Într-un eventual conflict cu Rusia, forțele armate occidentale se vor confrunta probabil cu o zonă de operațiuni mult mai mare, un număr mai mare de militari răniți și o lipsă a superiorității aeriene în apropierea liniilor frontului, cel puțin în faza inițială a luptelor.

„Provocarea va fi să asigurăm rapid îngrijire de calitate înaltă pentru – în cel mai rău scenariu – un număr mare de răniți”, a declarat el, fără a preciza la cât s-ar putea ridica numărul răniților.

Planurile făcute pentru evacuări medicale fac parte dintr-o campanie mai largă a NATO de a-și reforma și îmbunătăți capacitatea de a descuraja Rusia, precum și a se apăra în fața ei. Oficialii NATO au început să revizuiască planurile existente după ce președintele Vladimir Putin a declanșat invazia pe scară largă în Ucraina în februarie 2022.

Tensiuni majore între Rusia și țările NATO

Germania a declarat că forțele sale armate trebuie să fie pregătite pentru eventualitatea unui război cu Rusia până în 2029, în timp ce Rusia continuă să susțină că Occidentul este un agresor în virtutea livrărilor de armament către Ucraina.

Războiul din Ucraina a provocat cea mai tensionată confruntare între Rusia și Occident din 1962, când a avut loc Criza rachetelor cubaneze.

Sollfrank este șeful Comandamentul comun de sprijin și abilitare al NATO (JSEC), acesta fiind însărcinat cu coordonarea mișcărilor rapide de trupe și tancuri în Europa, precum și cu pregătirile logistice pentru un eventual conflict, cum ar fi de exemplu depozitarea de muniții în țările de pe flancul de est al Alianței.

JSEC, care își are sediul în orașul Ulm din sudul Germaniei, a efectuat recent un exercițiu care a simulat coordonarea evacuării unor fluxuri mari de răniți.

Sollfrank afirmă că, în cazul izbucnirii unui război cu Rusia, trupele rănite vor trebui nu doar evacuate, ci transportate pe distanțe considerabil mai mari decât în războaiele recente la care au luat parte state membre ale NATO.

Un război Rusia-NATO ar veni cu mai multe provocări legate de evacuarea răniților

Sistemele rusești de apărare antiaeriană, precum și avioanele sale de luptă, vor pune în pericol zborurile de evacuare a răniților într-o măsură în care insurgenții din Afganistan și Irak nu au fost capabili să o facă. Asta înseamnă probabil că vor fi necesare trenuri-spital care să poată evacua numere mai mari de răniți decât o pot face avioanele de transport.

„În primul rând, va trebui obținută supremația aeriană. Va fi nevoie de timp pentru ca aceasta să fie reușită pe lungimea și adâncimea liniilor frontului”, consideră generalul Sollfrank.

„Din considerente legate de planificare, trebuie avute în vedere toate opțiunile privind aducerea unui număr mare de răniți în zonele medicale medicale, ceea ce include trenuri, dar posibil și autobuze”, a explicat ofițerul german.

Un alt obstacol semnalat de acesta este că diferitele țări membre ale NATO au reguli și reglementări medicale diferite. El spune că o soluție pentru această problemă ar putea fi „un Schengen militar-medical”, care să funcționeze asemănător cu zona de liberă circulație pentru cetățenii UE.

Sollfrank spune că o astfel de soluție ar permite, de exemplu, transportarea rapidă de analgezice puternice între țările NATO din prima linie.

Astfel de medicamente ar fi cruciale pentru tratarea soldaților răniți, dar în prezent ele sunt supuse unor reglementări stricte în ceea ce privește transportul transfrontalier.

INTERVIURILE HotNews.ro