Lista școlilor care își suspendă cursurile luni din cauza fenomenelor meteo. Anunțul Ministerului Educației
Ministerul Educaţiei a anunțat, dumincă după-amiază, că 98 de unităţi de învăţământ din județul Galaţi vor avea activitatea suspendată luni, din cauza vremii, lista urmând a fi actualizată constant.
„Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în judeţul Galaţi a fost luată măsura suspendării activităţii didactice, pentru data de 30 septembrie 2024, în 98 de unităţi de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri) din 23 de localităţi”, a transmis Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.
Instituţia a publicat şi lista unităţilor, fiind vorba în general de şcoli şi grădiniţe, dar şi despre şase licee.
Datele au fost comunicate până duminică, la ora 17.00, şi sunt periodic actualizate.
„Precizăm că situaţia actuală, care include şi evacuarea localităţilor afectate de fenomenele meteo extreme nu permite, în cazurile menţionate, desfăşurarea cursurilor în format online”, a mai transmis ministerul.
Potrivit sursei citate, Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ aflate în situaţia de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei şcolare.
Ministrul Educației: Cursurile cu prezenţă fizică vor fi suspendate acolo unde situaţia o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei, Ligia Deca, în contextul avertizărilor meteorologice, potrivit Agerpres.
„Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune. Siguranţa copiilor şi a întregului personal din şcoli este prioritară şi solicit inspectoratelor şcolare să ofere şcolilor tot sprijinul de care ar putea avea nevoie în gestionarea eventualelor situaţii neplăcute pe care condiţiile meteo nefavorabile le-ar putea genera”, a scris Deca, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Ministrul a solicitat punerea la dispoziţie de către ISJ/ISMB, luni, începând cu ora 8.00, a unui număr de telefon unde să poată fi semnalate situaţiile urgente generate de condiţiile meteorologice nefavorabile în care pot fi implicaţi copii şi familiile acestora.
Totodată, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor şcolare să desfăşoare acţiuni menite să asigurare siguranţa copiilor şi a personalului unităţilor de învăţământ:
- monitorizarea îndeaproape a situaţiei în teritoriu: acces îngreunat către unităţile de învăţământ, lipsa alimentării cu energie electrică, gradul de afectare a infrastructurii educaţionale în urma averselor;
- transmiterea în regim de urgenţă către reprezentanţii Ministerului Educaţiei a oricărei situaţii care ar putea genera suspendarea sau desfăşurarea procesului educativ în sistem online/hibrid;
- transmiterea, către conducerile unităţilor de învăţământ, a necesităţii ca toate echipamentele IT să fie deconectate de la sursele de alimentare cu energie electrică, pentru a evita defectarea acestora în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică;
- comunicarea eficientă şi transparentă cu părinţii/reprezentanţii legali ai copiilor în ceea ce priveşte situaţia unităţilor de învăţământ, în special în cazul în care procesul educativ este afectat.
Locuitorii din 23 de localități din Galați, evacuați preventiv
ISU Galaţi a anunţat duminică, în contextul în care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a decis evacuarea preventivă a celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu risc la inundaţii, având în vedere că judeţul se va afla sub avertizare Cod Roşu de ploi şi inundaţii, că au fost identificate aproximativ 1.200 de persoane vulnerabile din zonele cu risc la inundaţii.
„Consiliul Judeţean Galaţi a transmis deja către toate persoanele din zonele inundabile că trebuie evacuate de urgenţă şi duse în locuri sigure. Toţi primarii care au zone de risc trebuie să evacueze populaţia, pentru a evita alte pierderi de vieţi omeneşti. Împreună cu angajaţii din primărie, se merge la fiecare gospodărie şi trebuie să îi convingă pe toţi cei aflaţi în zonele de risc să fie evacuaţi sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Primarii trebuie să cureţe podurile mari din localitate, sunt verificate sirenele şi folosite în caz de urgenţă. Avem o tabără amenajată la Slobozia Conachi şi se lucrează la amenajarea alteia la Pechea. Acestea oferă adăpost temporar pentru cei care au rămas fără adăpost în urma inundaţiilor. Până acum s-au identificat circa 1.200 persoane vulnerabile, dar nu toate solicită relocarea, astfel încât se decide la faţa locului de către pompieri şi autorităţi”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Dan Ionaşcu.
El a precizat că, pe fondul avertizării hidrologice de Cod Roşu de ploi în judeţul Galaţi, în urma cărora cantităţile de apă vor fi de 40-50 l/mp, iar în partea de centru şi de vest a judeţului, cu o probabilitate mare, de 80-100 l/mp, ISU Galaţi menţine starea de alertă, în care este deja mărită capacitatea operaţională a unităţii, pompierii militari fiind gata oricând să intervină.
„Avem toate cele 32 de motopompe şi 7 bărci de la nivelul unităţii funcţionale, care împreună cu bărcile de salvare, autospecialele şi camioanele de intervenţie se vor deplasa acolo unde suntem solicitaţi. Zone vulnerabile sunt pe cursurile de apă Chineja, Corazel şi Geru. Sunt vizate fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Are loc în continuare verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice şi a zonelor cu risc din albiile râurilor, asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale, dislocarea unor echipaje de intervenţie în zonele de risc, precum şi prealertarea echipajelor aeriene”, a precizat Dan Ionaşcu.
Autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.
Cetăţenii sunt îndrumaţi ca, în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri.
Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate.
„Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo şi să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum”, a menţionat ISU.
Persoanele aflate în zonele de risc din 23 de localităţi ale judeţului Galaţi vor fi evacuate preventiv, conform unei măsuri dispuse, duminică, într-o şedinţă de lucru desfăşurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Localităţile vizate sunt: Băneasa, Bălăbăneşti, Bereşti, Bereşti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului.