Sari direct la conținut

Fostul ministru al Apărării Shigeru Ishiba a devenit noul prim-ministru al Japoniei, însă mandatul său va fi unul scurt

HotNews.ro
Fostul ministru al Apărării Shigeru Ishiba a devenit noul prim-ministru al Japoniei, însă mandatul său va fi unul scurt
Shigeru Ishiba a devenit noul prim-ministru al Japoniei pe 1 octombrie, FOTO: Hiro Komae / AP / Profimedia

Fostul ministru al Apărării Shigeru Ishiba, un veteran al politicii, i-a succedat lui Fumio Kishida în funcţia de prim-ministru al Japoniei, însă mandatul său va fi unul scurt, având în vedere că țara insulară urmează să organizeze în curând alegeri parlamentare, transmit marţi agențiile DPA și Reuters, citate de Agerpres.

După cum era de aşteptat, Ishiba, în vârstă de 67 de ani, a fost ales de majoritatea Partidului Liberal Democrat (LDP) şi a partenerului său mai mic de coaliţie, Komeito, în ambele camere ale Parlamentului.

Ishiba a numit un alt fost ministru al Apărării, Takeshi Iwaya, un apropiat al său, ca ministru de Externe şi l-a desemnat pe generalul Nakatani pentru funcţia de ministru al Apărării, post pe care acesta l-a mai deţinut în 2016.

Atât Iwaya, cât şi Nakatani au jucat un rol major ca Ishiba să devină, la a cincea încercare, liderul Partidului Liberal Democrat (LDP).

LDP se află la conducerea Japoniei aproape continuu de zeci de ani, iar Shigeru Ishiba a promis că va reînnoi partidul afectat de scandaluri.

Japonia va organiza alegeri parlamentare luna aceasta

Țara insulară organizează alegeri generale pe 27 octombrie, când LDP se va confrunta cu o opoziţie fragmentată şi slabă, care a criticat data alegerilor anticipate.

Premierul Shigeru Ishiba se confruntă cu provocări majore de natură economică şi de politică externă. Dintre acestea se remarcă puterea în creştere a Chinei în regiune şi ameninţarea reprezentată de programul nuclear şi de rachete al Coreii de Nord.

Ca răspuns la tensiunile tot mai mari dintre China şi Taiwan, Ishiba ia în considerare crearea unei noi alianţe de securitate în Asia, asemănătoare NATO. El a sugerat fuzionarea cadrelor defensive existente, cum ar fi alianţa de securitate dintre SUA şi Japonia şi cea dintre SUA şi Coreea de Sud. Această idee, care ar putea stârni furia la Beijing, a fost deja respinsă de un înalt oficial american ca fiind pripită.

Shigeru Ishiba a fost ministru al Apărării în perioada 2007-2008 şi mai târziu ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Pescuitului, precum şi ministru pentru Revitalizarea Zonelor Rurale.

Shigeru Ishiba se va confrunta cu o misiune grea

Noul premier doreşte să reducă semnificativ ponderea energiei nucleare şi să se orienteze mai mult către surse de energie regenerabilă.

Reuters scrie că noul prim-ministru al Japoniei încearcă să vindece diviziunile din partid şi să asigure un mandat naţional la alegerile anticipate din 27 octombrie.

Abordarea administraţiei Ishiba faţă de relaţia cu cel mai apropiat aliat al Japoniei, SUA, va fi în atenţie, deoarece politicianul nipon a cerut în mod repetat o relaţie mai echilibrată cu Washingtonul.

Ishiba va fi nevoit să calmeze nemulţumirea înnăbuşită din societatea japoneză cauzată de creşterea costurilor vieţii şi o economie lentă şi să navigheze într-un mediu regional de securitate instabil, alimentat de o Chină din ce în ce mai asertivă şi de un regim nord-coreean înarmat nuclear.

Cine face parte din noul guvern al Japoniei

Văzut oarecum ca un outsider de partid care a eşuat la patru candidaturi anterioare pentru obţinerea conducerii, Shigeru Ishiba a numit un amestec de rivali şi aliaţi într-un cabinet format din 20 de miniştri, care include doar două femei.

Doi rivali sunt numiţi în poziţii cheie, Katsunobu Kato ca ministru de Finanţe şi Yoshimasa Hayashi, care va rămâne şef de cabinet, post care include rolul de purtător de cuvânt al guvernului.

Numirea lui Kato, un susţinător al politicilor fiscale şi monetare expansioniste ale fostului premier Shinzo Abe, „Abenomics”, pare a fi un act de echilibru pentru a atenua preocupările cu privire la strategia economică a următorului cabinet.

Cinci dintre parlamentarii care au participat în cursa pentru conducere nu au fost incluşi în guvern şi nici nu au primit posturi cheie în partid.

Yoshihiko Noda, liderul celui mai mare partid de opoziţie, Partidul Constituţional Democrat din Japonia (CDPJ), a declarat că, al viitoarele alegeri, intenţionează să atace LDP din cauza scandalurilor sale.

În pofida problemelor cu care se confruntă, este probabil ca partidul care a condus Japonia în cea mai mare parte a epocii postbelice să păstreze puterea după viitoarele alegeri, având în vedere că în Japonia opoziţia este slabă.

O treime dintre respondenţii la un sondaj realizat la sfârşitul săptâmânii trecute de ziarul Mainichi au declarat că susţin LDP, faţă de 15% cât s-au exprimat în favoarea principalului partid de opoziţie, CDPJ.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi, inclusiv cei care susţin partidele de opoziţie, s-au declarat optimişti cu privire la numirea lui Ishiba în funcţia de premier. Drept urmare, deși mandatul său va fi unul scurt, Ishiba are toate șansele să continue în funcție după alegerile parlamentare.

INTERVIURILE HotNews.ro