Sari direct la conținut

Alegeri în Austria: cancelarul Nehammer cere președintelui să acorde extremei-drepte mandatul de a forma guvernul

HotNews.ro
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Profimedia
Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Profimedia

Partidul de extremă-dreaptă FPO a câștigat scrutinul parlamentar de duminică din Austria, dar nu are majoritatea necesară pentru formarea unui guvern, iar negocierile se anunță a fi complicate, scrie Reuters.

Liderul conservatorilor austrieci, cancelarul Karl Nehammer, l-a îndemnat marți pe președintele Alexander Van der Bellen să însărcineze în mod oficial Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, cu formarea unei coaliții, după ce acesta a câștigat alegerile parlamentare de duminică.

„În opinia mea, este o bună tradiție ca învingătorul alegerilor să aibă sarcina de a purta discuții de sondare (cu alte partide)”, a declarat Nehammer după ce o reuniune a conducerii OVP, partidul conservator, l-a reafirmat în unanimitate în funcția de lider.

Victoria FPO, un partid favorabil Rusiei, cu un discurs naționalist, eurosceptic și anti-migrație, a fost o premieră istorică pentru gruparea formată în anii 1950, al cărui prim lider a fost un ofițer SS de rang înalt și deputat nazist.

După ce a obținut aproximativ 29% din voturi la scrutinul legislativ de duminică, FPO are însă nevoie de un partener de coaliție pentru a obține majoritatea în parlament și pentru a forma guvernul. Iar celelalte partide au declarat că nu sunt interesate de o astfel de colaborare, atâta vreme cât liderul FPO, radicalul Herbert Kickl, e parte a unui guvern.

Coaliții posibile

OVP s-a clasat pe locul al doilea în alegerile de duminică, la aproximativ 2,5 puncte procentuale în urma FPO, și are în acest moment mai multe opțiuni pentru a intra la guvernare, fiind partidul care va decide coaliția.

Conservatorii împărtășesc multe poziții cu FPO, inclusiv pe tema economiei și a migrației, dar o colaborare Nehammer-Kickl nu este probabilă, ținând cont de felul în care cei doi s-au atacat în campanie. Kickl nu a dat semne că ar dori să facă un pas înapoi, pentru a-și lăsa partidul să formeze guvernul, după modelul olandezului Geert Wilders.

Chiar și așa, OVP ar fi partenerul mai mic într-o coaliție cu FPO, ceea ce înseamnă că Nehammer ar putea lua în calcul alte variante.

O potențială alianță a conservatorilor cu social-democrații, care au sosit pe locul al treilea în alegeri, ar avea o majoritate de doar un singur loc în parlament, o marjă prea mică pentru a fi viabilă.

Asta înseamnă că cele două partide ar trebui să încerce o alianță cu un al treilea partid – liberalul Neos fiind o opțiune mai probabilă.

Ce va face președintele

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor și critic al FPO care supraveghează formarea guvernelor și care desemnează premierul, a declarat duminică că va organiza întâlniri cu partidele și le-a cerut să negocieze între ele, păstrând suspansul deciziei.

Deși este o practică stabilită ca președintele să ceară partidului clasat pe primul loc să formeze guvernul, el nu este obligat să o facă.

„Este o practică consacrată, dar, din câte știu eu, nu este prevăzută în Constituție”, a declarat Van der Bellen anul trecut. „Ceea ce este în constituție este că eu îl numesc pe cancelar. Acesta este unul dintre puținele puncte în care președintele are mână liberă”, a spus Van der Bellen.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro