Sari direct la conținut

Nicușor Dan: „Vreau ca împărțirea banilor din taxele și impozitele bucureștenilor să fie făcută de Consiliul General, nu de Parlament”

HotNews.ro
Nicușor Dan: „Vreau ca împărțirea banilor din taxele și impozitele bucureștenilor să fie făcută de Consiliul General, nu de Parlament”
Nicușor Dan Foto: Foto: Primăria Municipiului București

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, joi, o listă de 20 de solicitări adresate candidaților la alegerile parlamentare și prezidențiale. Cea mai importantă este ca împărțirea banilor strânși din taxele și impozitele bucureștenilor să fie făcută de Consiliul General, nu de Parlament, cum este acum. El a cerut și ca toate autorizațiile de construire din București și toate documentațiile de urbanism să fie aprobate de primarul general/Consiliul General.

De asemenea, Nicușor Dan a cerut sprijinul partidelor din Consiliul General pentru a fi aprobată organizarea celor două referendumuri propuse odată cu desfășurarea alegerilor, privind alocarea fondurilor către municipalitate şi sectoare şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti.

„Începând de săptămâna viitoare o să le solicit o întâlnire să vedem dacă susțin sau nu aceste chestiuni. Sunt 20 de solicitări și în mod transparent voi ieși din nou în fața d-voastră, probabil peste trei săptămâni, o să ies cu un tabel în care o să spun: candidatul cutare a bifat aici și aici, candidatul cutare aici și aici și cred oamenii care m-au votat pe mine, având această informație, vor primi un argument în plus pentru a vota pe cineva sau altcineva”, a declarat primarul general.

Principalele declarații făcute de Nicușor Dan:

  • Modificarea legii finațelor publice locale și a Codului Fiscal astfel încât împărțirea taxelor și impozitelor între Primăria Generală și primăriile de sector să o facă CGMB, și nu Parlamentul, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene, este o chestiune de coerență.
  • Posibilitatea de împrumut a UAT-urilor să fie proporțională cu numărul de locuitori. Asa cum este azi legea plafoanelor, municipiul București se poate împrumuta la fel de mult ca municipiul Făgăraș sau Alexandria.
  • Toate autorizațiile de construire să fie emise de primarul general si toate documentațiile de urbanism să fie votate de CGMB fiindcă este nevoie de o coerență. Fiindcă principala problemă a bucureștenilor, traficul, este strâns legată de cum se construiește în București, și există un grad mare de ilegalitate în emiterea autorizațiilor de construire și a documentațiilor de urbanism.
  • Limitarea derogărilor pe proiectele de urbanism. Noi avem un Plan Urbanistic General, care stabilește niște indicatori, iar acum  un investitor poate cere primarului să-i dea 20% în plus față de cât prevede legea orașului.
  • Vreau ca în Codul Urbanismului să prevedem un mecanism prin care ISC și prefectul să facă un control real pe legalitate a documentațiilor de urbanism și a autorizațiilor de construire. Vrem ca construcțiile în care locuiesc oameni să fie chiar legale.
  • A fost o lege, Legea 102/2023, prin care s-a limitat posibilitatea ONG-urilor de a merge în instanță pe chestiuni de urbanism și construcții. Cer revocarea ei.
  • Abrogarea acelui articol 18, al 9 din Legea spațiilor verzi care spune că spațiile verzi private nu pot să fie inventariate de autoritățile locale decât după expropriere. Avem exemplul bucății retrocedate din IOR, toată lumea știe că e spațiu verde, dar când s-a făcut PUZ S3 ea nu a putut fi trecută ca atare din cauza acestei prevederi. Din cauza acestei prevederi spațiile verzi nu pot să aibă un statut clar de spații verzi.
  • Respingerea proiectului de lege aflat în Parlament pentru modificarea spațiilor verzi.
  • Posibilitatea primarului general ca să atace hotărâri de Consiliu General. Avem proiecte pe care le apreciem ca fiind nelegale, de acum 10-15 ani, și nu am mijloace să le contest în instanță.
  • Serele Ghencea, din vestul Bucureștiului, unde avem un deficit mare de spații verzi, aceste sere aparțin statului prin ADS, am dori să le preluam pentru a amenaja un parc.
  • Același lucru despre terenul viran care este în spatele stadionului Ghencea. Am dori ca o parte din el să ne fie cedat ca să facem o pădure urbană sau un mare parc zoologic.
  • Cartierul Justiției, la fel, este un obiectiv național important. Aprecierea noastră și a urbaniștilor cu care ne-am consultat este că locația aleasă nu este potrivită. Bucureștiul nu are un mare spațiu public, Piata Universității este prea mică. Acel spațiu poate fi alocat acestei investiții. E mult mai logic ca Cartierul Justiției să fie făcut între Senat și Academie.
  • Drumul către Cartierul Greenfiled prin Pădure Băneasa, în acest moment este necesar ca oamenii să iasă și pe acest drum, fiindcă sunt blocați, ca soluție de urgență toată lumea este de acord să iasă prin Pădurea Băneasa. Dar nu imi dpresc ca acest drum să fie definitiv fiindcă Pădurea Băneasa este ultima pădure urbană.
  • Grupurile de consilieri generali din CGMB, cer susținerea celor două referendumuri pe împărțirea taxelor și impozitelor între Primăria Capitalei și pe chestiunile de urbanism. Solicit ca partidele să dea acest vot pentru a întreba bucureștenii ce își doresc pe cele două chestiuni.
  • Revenirea tuturor bulevardelor de la Sectoare la Primăria Capitalei.
  • Susținerea noului PUG în viziunea în care ne-o vor prezenta specialiștii peste câteva luni.

Cele două referendumuri ar urma să fie organizate în același timp cu alegerile parlamentare sau prezidențiale, dacă vor primi vot favorabil în Consiliul General.

 „Noi  am avut un rând de alegeri, o să avem alte trei, e important și pentru oameni, să nu îi aducem în fiecare duminică la vot, e important și logistic, să nu cheltuim în plus”, a explicat Nicușor Dan.

Întrebat de jurnaliști dacă vede desființarea Primăriilor de sector, Nicușor Dan a răspuns că nu.

„Eu cred că ele au un rol, cel pe care îl au și în momentul de față. Ele se ocupă de școli, așa cum noi ne ocupăm de spitale, Primăriile de Sector se ocupă în principiu de străzile și parcurile care nu sunt în administrarea noastră, primăriile de Sector se ocupă de salubritate și colectare de deșeuri și administrarea zonei lor. Banii îî vor primi de la Primăria Capitalei, așa cum se întâmplă în toate Capitalele Europene”, a explicat edilul.

Întrebat dacă nu i se pare o măsură periculoasă ca primarul general să decidă în totalitatea pe partea de urbanism, în contextul în care ar veni un alt primar, cu aplecare spre construcțiile ilegale, Nicușor Dan a spus că este vorba despre coerență.

„Mai rău decât acum, mi-e greu că se poate întâmpla. Nu trebuie să ne uităm la persoanele care ocupă diverse posturi, ci la coerența urbană. Cred că vedem cu ochiul liber că nu există o coerență”, a spus Nicușor Dan.

INTERVIURILE HotNews.ro