Sari direct la conținut

Geoană continuă să acuze „kompromat” împotriva sa după dezvăluirile legate de Rareș Mănescu: Am făcut apel la instituțiile specializate pentru a investiga această operațiune de compromitere a unui fost oficial NATO și potențial președinte al României

HotNews.ro
Geoană continuă să acuze „kompromat” împotriva sa după dezvăluirile legate de Rareș Mănescu: Am făcut apel la instituțiile specializate pentru a investiga această operațiune de compromitere a unui fost oficial NATO și potențial președinte al României
Mircea Geoană Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Candidatul la prezidențiale Mircea Geoană continuă să susțină că este ținta unei operațiuni de kompromat, după investigația realizată de The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro și care arată că Rareș Mănescu, șeful său de campanie, este partener de afaceri cu un propagandist rus. Geoană susține că a avut o „relație episodică” cu România Renaște, organizația care îi susține candidatura pentru Cotroceni și că instituțiile abilitate trebuie să investigheze „această operațiune de compromitere a unui fost oficial NATO și potențial viitor președinte al României”.

Mircea Geoană a făcut aceste declarații joi, după ce și-a depus la BEC candidatura la alegerile prezidențiale.

„I-am cunoscut pe Ramona și Rareș la Bruxelles. Vă reamintesc că doamna Mănescu este fost ministru de Externe și fost parlamentar, în această calitate am avut un contact. Domnul Mănescu a avut o relație episodică cu Mișcarea România Renaște, pe care a fost solicitat să o părăsească după o anumită perioadă, în timp ce eu eram la NATO și sub nicio formă în timpul unei așa-zise campanii organizate la București”, a spus Geoană.

El a mai susținut că, în cazul în care există „vreun lucru necurat în relația domniei sale (n.r. – lui Rareș Mănescu) cu Rusia”, va semnala neregulile:

„Relația domnului Mănescu cu așa-ziși oameni de afaceri reali sau imaginari este problema dânsului și dacă există vreun lucru necurat în relația domniei sale cu Rusia, este obligația statului român să descopere și voi fi primul care va semnala, dacă există așa ceva”.

„Am făcut un apel către instituțiile române specializate”

Este a doua reacție a lui Mircea Geoană privind dezvăluirile despre Rareș Mănescu, pe care le numește „o linie roșie de interfață nepermisă a unei puteri străine în democrația țării mele”.

„Pentru mine acest subiect reprezintă o linie roșie cu privire la modul în care, aici, în Romania, știm să discernem între compromitere, defăimare și operațiuni de linșaj mediatic externe și interne și ceea ce înseamnă un joc democratic și o campanie electorală. De aceea am făcut un apel către instituțiile române specializate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga această operațiune de compromitere a unui fost oficial NATO și potențial viitor președinte al României”, a completat Geoană.

El a continuat să susțină că este vorba despre „o campanie împotriva mea de linșaj mediatic programatic, pe bani publici finanțată de partide” și că va prezenta public „toate dedesubturile acestei operațiuni, demonstrând modul în care funcționează Rusia și acoliții lor din România”.

„Evident că deranjez”

„Un om cu statura mea, cu CV-ul meu, cu competența mea, cu relațiile mele internaționale, evident că deranjează Moscova. Cum ai vrea să ai într-o țară atât de importantă ca România un președinte care a fost șef la NATO? Există și o motivație internă pentru că primul candidat independent cu șanse de a câștigă președinția României deranjează interesele acestor partide.

Au bani, au influență, cumpără presă, intoxică opinia publică și va spun că sunt mai hotărât să câștigăm aceste alegeri. Va fi victoria democrației românești, victoria unor oameni liberi care își aleg liderii pe care îi doresc”, a mai declarat Mircea Geoană.

Jurnaliștii rețelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au dezvăluit că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.

În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului. Kozlov are și o identitate secretă, cu ajutorul căreia a făcut propagandă pentru Rusia.

Puteți citi toată investigația aici, pe Context.ro

INTERVIURILE HotNews.ro