Sari direct la conținut

Prima reacție a lui Ciolacu în cazul Șoșoacă: Rolul principal al CCR e de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră / Reacții și de la Grindeanu și Tudose, cu atacuri la PNL

HotNews.ro
Prima reacție a lui Ciolacu în cazul Șoșoacă: Rolul principal al CCR e de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră / Reacții și de la Grindeanu și Tudose, cu atacuri la PNL
Marcel Ciolacu (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Premierul Marcel Ciolacu, candidat PSD la prezidențiale, spune că hotărârea Curții Constituționale în cazul Dianei Șoșoacă pare, în lipsa unei motivări, „disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales”. La scurt timp de la mesajul lui Ciolacu au reacționat și Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, care le dă replica liderilor Dreptei, care au acuzat că PSD se află în spatele deciziei CCR.

„Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.

Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.

Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a scris Ciolacu, duminică, pe Facebook.

Este prima reacție a liderului PSD după scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială prin decizia luată sâmbătă de Curtea Constituțională. Sâmbătă seară, PSD a reacționat prin purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu, după ce a fost acuzat de mai mulți lideri politici că se află în spatele deciziei CCR.

La scurt timp de la mesajul lui Ciolacu au reacționat și Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, cu atacuri la PNL și USR.

Grindeanu: „La alegerile din iunie, Ciolacu a refuzat să scoată din jocul electoral partidul condus de Șoșoacă, așa cum cereau chiar aceiași lideri ai dreptei”

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, susține că „lideri politici vor să folosească acest pretext pentru a se poziționa electoral”, urmărindu-și „strict interesul personal”.

„Adevărul este că prim-ministrul Marcel Ciolacu a dovedit, în repetate rânduri, că înțelege foarte bine și respectă regulile democratice. O arată inclusiv faptul că, în contextul stabilirii datei alegerilor prezidențiale, s-a întâlnit și a discutat oficial cu Diana Șoșoacă, chiar dacă această conduită a atras un cor de fluierături, al tuturor celor care și astăzi văd tot felul de conspirații.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a refuzat să scoată din jocul electoral, la alegerile din iunie, partidul condus de Diana Șoșoacă, așa cum cereau chiar aceiași lideri ai dreptei, care astăzi pretind că o apară, dar care se gândesc, de fapt, doar că i-ar putea prelua o parte din capitalul politic.
Culmea, după ce Diana Șoșoacă a devenit europarlamentar, ei acuzau PSD și pe Marcel Ciolacu că au ajutat-o să intre în Parlamentul European. De aceea, reacțiile lor de astăzi pot fi credibile, ci sunt simple atacuri electorale”, a scris Grindeanu pe Facebook.

Tudose, despre „amnezia ca doctrină”

Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose, lansează un atac mai dur și direct la PNL, mai exact la Alexandru Muraru:

„Acum un an, în mai 2023, un maaaare lider (!) PNL, Alexandru Muraru, declara prețios că va începe demersurile pentru scoaterea AUR în afara legii. Acest demers lui i se părea foarte democratic….
PSD-ul prin vocea președintelui Marcel Ciolacu s-a poziționat ferm împotriva acestui derapaj…
Acum, când Curtea Constituțională a luat o decizie intens discutată, aceeași ,,personalitate” liberală urlă că PSD ucide democrația… E amnezie sau disperare pe la PNL prin curte? Sau deja se caută variante de justificare a eșecului ostașului-erou-nerecunoscut?

Măcar un pic de inteligență era necesară…Și mai multă atenție la ce ați ,,mâncat” în trecutul nu prea îndepărtat!
Deci, poate își aduce aminte Muraru-PNL cum promova o lege pentru un om sau cum scotea partide în afara legii….Nu Murarule, nu PSD și Ciolacu sunt de vină pentru eșecul vostru!
Voi decontați toate boacănele făcute în pandemie, toate jongleriile din energie, toate prostiile puse în PNNR…Dar când amnezia devine o chestie doctrinară….”.

INTERVIURILE HotNews.ro