Sari direct la conținut

Ciucă a anunțat că situația cu PSD e atât de gravă încât rămân împreună la putere / Modelul Iohannis

HotNews.ro
Ciucă a anunțat că situația cu PSD e atât de gravă încât rămân împreună la putere / Modelul Iohannis
Nicolae Ciucă Inquam Photos / George Călin

Nicolae Ciucă a afirmat luni seara că PNL rupe coaliția de guvernare cu PSD fiindcă partidul lui Ciolacu are „în ADN-ul său abuzul de putere”. Situația e atât de insuportabilă, încât Nicolae Ciucă a anunțat totodată că PNL continuă guvernarea cu PSD.

Ar putea părea ca o știre de la Times New Roman, dar nu e. În esență asta a spus Nicolae Ciucă: PSD e un partid atât de rău că nu mai e un aliat de încredere. Dar vom guverna în continuare alături de el, ca să fie bine și să nu fie rău.

Adică să nu facă abuzuri prea mari, îi ținem noi în frâu. „Ține-mă să nu te bat”, e mesajul din cultura urbană a lui Nicolae Ciucă pentru PSD. El mai poate fi parafrazat și cu o altă zicală: „Adio, dar rămân cu tine!”.

Ieșirea liderului PNL s-a întâmplat după ce CCR a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la președinție. Ciucă nu e singurul politician care acuză PSD că e în spatele deciziei, având în vedere că ea a fost votată de judecătorii nominalizați de partidul lui Marcel Ciolacu la Curtea Constituțională, la care s-a adăugat cel propus de UDMR.

Șeful PNL e îngrijorat că PSD ar putea face lucruri „de neimaginat”

PNL e singurul care consideră că PSD a acaparat atât de mult instituții fundamentale ale statului încât nu mai poate fi un partener de guvernare, dar că se poate totuși guverna cu el.

„Pentru prima dată în istoria României, o majoritate de 5 judecători, din care 4 numiți de PSD, a decis că cineva nu poate candida”, a subliniat liderul PNL. 

La scurt timp după anunțul liberalului, Curtea Constituțională și-a publicat motivarea deciziei privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Judecătorii constituționali au confirmat informațiile apărute pe surse în presă: au decis că pozițiile publice sunt cele care o descalifică din a ocupa funcția de președinte. Un candidat este oprit pentru opiniile sale.

„Declarațiile publice, luările de poziții și exprimarea unor convingeri în contradicție cu valorile constituționale și cu exigențele unei societăți democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente…”, își argumentează CCR decizia.

„Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportament de partid-stat. Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituții de presă, iar în final subordonează politic tot statul român”, ne spunea cu puțin timp înainte ca CCR să își publice motivarea și Nicolae Ciucă.

PSD a fost un partener minunat pentru liberali

Sigur, nu îl putem acuza pe Ciucă de ipocrizie. E puțin probabil ca el să fi avut vreun cuvânt de spus în decizia PNL.

Ca militar obișnuit să urmeze ordinele, Nicolae Ciucă și-a demonstrat vocația de executant de când președintele Iohannis a trecut sabia pe umerii săi, numindu-l succesor în fruntea partidului. Dar sondajele de opinie arată că dl Ciucă ar șanse reduse să intre în turul doi al prezidențialelor și dacă ar fi alegeri cu 3 candidați, ceea ce ar putea fi o nouă inovație juridică a CCR. 

Așa că mesajul PNL a devenit acum e că social-democrații lui Ciolacu sunt răul de pe lume. Dar când au ales la indicațiile președintelui Iohannis să iasă dintr-o alianță de dreapta pentru a coabita într-o coaliție cu PSD nu a fost dracul chiar așa de negru.

E ironic și faptul că Ciucă, mâna prin care președintele Iohannis dictează în PNL, a venit să livreze mesajul. Iar ironia asta nu va scăpa nimănui. 

Nicolae Ciucă vine cu o gogoașă prea mare și pentru Flămânzilă

„Sigur că PSD și-ar dori să guverneze singur, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiția și instituțiile statului, pentru a direcționa resursele bugetare în acțiuni populiste și către clientele de partid”, a dat asigurări portavocea lui Klaus Iohannis în PNL.

Unele dintre frazele lui Nicolae Ciucă s-au auzit precum frazele lui Klaus Iohannis, atunci când asigura publicul de dreapta că nu va lăsa PSD să pună mâna pe țară. ”PeeeSeeeDeee…” era ironizat și avertizat că, atât timp când Iohannis va fi președinte, nu va ajunge la cârma țării.  

„Acest lucru nu se va întâmpla”, a subliniat și Nicolae Ciucă, referindu-se la dominația PSD. Doar că a greșit timpul verbulului. Nu e viitorul, este prezentul. Se întâmplă deja. 

Se întâmplă lucruri rele și în ceea ce privește manipularea justiției, și în ceea ce privește măsurile populiste și redirecționarea resurselor bugetare către clientela de partid. O fac împreună PSD și PNL, motivate de interesul comun de a servi propriului interes, nu cel al cetățeanului. O fac acum și, cu mare probabilitate, o vor face și mâine. 

„Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă și să îi lăsăm să înainteze pe direcția pe care au luat-o”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Venind din partea PNL, asta e o gogoașă atât de mare încât nici măcar Flămânzilă, cunoscutul camarad al lui Harap-Alb din basmul scris de Creangă nu ar înghiți-o.

Actorii Puiu Călinescu și Mircea Bogdan în rolurile lui Gerilă și Flămânzilă din filmul „De-aș fi… Harap Alb” (1965)

Ca o paranteză, întreg filmul De-aș fi… Harap Alb cu Florin Piersic în rolul personajului de basm creat de Ion Creangă poate fi găsit acum integral pe YouTube.

INTERVIURILE HotNews.ro