Sari direct la conținut

Ce boli pot transmite țânțarii și șobolanii. Simptomele care te trimit de urgență la medic

HotNews.ro
Tantari, Foto: Hotnews
Tantari, Foto: Hotnews

​​Este sezonul înțepăturilor de țânțari, iar săptămâna aceasta, un tânăr a fost mușcat de un șobolan chiar în centrul Bucureștiului. Cât de periculoase sunt însă înțepăturile de țânțar și mușcătura de șobolan? Ce boli pot transmite și care sunt simptomele care ar trebui să te alerteze și să te trimită direct la medic? HotNews.ro a stat de vorbă cu Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

Virusul West Nile, transmis de țânțari la om. Ce boli provoacă

În cazul țânțarilor, cel puțin în teorie, riscul în România este mai mic raportat la zonele tropicale și subtropicale, cel puțin teoretic, afirmă medicul Adrian Marinescu.

Dr. Adrian Marinescu

„Totuși, un risc real este legat de infecția cu virusul West Nile. Este adevărat că cei mai mulți dintre țânțari nu transmit. Dar, dintre cei care transmit, există un procent de oameni care ajung să facă forma severă de encefalită, respectiv meningo-encefalită”, explică medicul Adrian Marinescu.

Simptomele infectării cu virusul West Nile. 80% dintre cei infectați sunt asimptomatici

Dintre persoanele care au infecția cu virusul West Nile, 80% sunt asimptomatice, spune Adrian Marinescu. Restul de 20% fac o anumită formă de boală. Se spune că, statistic, dintre cei care au virusul, unul din 150 face encefalită, care este o boală gravă.

„În momentul în care ai fost mușcat și ai mai multe mușcături – se spune că o singură mușcătură de țânțar are un risc foarte mic – în termen de o săptămână, dacă se întâmplă să apară simptomatologie de tipul stare generală brusc modificată, febră importantă, durere de cap, vărsături foarte intense sau te deranjează lumina, atunci poți să te gândești, printre altele, și la encefalită”, explică medicul.

„Nu vorbim aici despre reacțiile alergice la înțepătura de țânțar, am vorbit doar despre lucrurile grave”, subliniază Adrian Marinescu.

Ce boli provoacă mușcătura de șobolan. Hantavirusul, boala infecțioasă gravă care se transmite la om

Dacă vorbim despre mușcătura de șobolan, aici lucrurile într-adevăr pot fi mai complicate decât în cazul țânțarilor, spune Adrian Marinescu.

„Mușcătura de șobolan este rară, după cum rare sunt și complicațiile care pot să apară. Dar în teorie putem să avem de la leptospiroză, rabie chiar, tetanos, infecția cu hantavirus – despre care am auzit mai recent, iar această infecție este interesantă și de luat în calcul pentru că poate fi transmisă și prin intermediul materiilor fecale sau urinei de la șobolani, care se usucă, se transformă în aerosoli și se pot transmite prin intermediul aerosolilor atunci când bate vântul. Persoana care se infectează poate să facă prindere pulmonară importantă, cu pneumonie, insuficiență respiratorie și risc mare de deces”, explică medicul de la Institutul Matei Balș.

Spre deosebire de înțepătura de țânțar, în cazul căreia trebuie să ne adresăm medicului doar dacă apar simptome, în cazul mușcăturii de șobolan sau alte rozătoare sălbatice trebuie să mergem la medic imediat, mai exact la un centru antirabic din zona în care locuim, spune medicul Adrian Marinescu.

„Nu așteptăm să apară simptomele. Trebuie să facem niște lucruri profilactice. Dacă ești mușcat de un șobolan trebuie folosite apa și săpunul din abundență, ca la o plagă mușcată, soluție dezinfectantă, antiseptice, iar apoi trebuie mers obligatoriu la un centru antirabic din regiunea în care ești: în cazul nostru, dacă vorbim despre București, este centrul antirabic de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, unde se face profilaxia, primești antibiotic etc”, explică medicul de la Institutul Matei Balș.

Tânăr mușcat de un șobolan în fața casei sale, în centrul Bucureștiului

Un tânăr a fost mușcat marți seară de un șobolan pe stradă, în zona parcului Grădina Icoanei din Capitală. El a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde a primit tratament antirabic și antitetanos.

Incidentul a avut loc marți seară lângă parcul Grădina Icoanei, iar tânărul a declarat pentru Antena 3 că ieșise din casă să își ia comanda de mâncare și în fața porții a fost mușcat de un șobolan.

Primăria Capitalei: Tratamentele de deratizare „sunt în plină desfășurare”

Primăria Capitalei a transmis, miercuri, că tratamentele de deratizare „sunt în plină desfășurare” pe spațiile verzi din proprietatea Municipalității, în spațiile exterioare ale cimitirelor aparținând Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), în subsolurile blocurilor de locuințe, dar și în subsolurile tehnice ale instituțiilor din subordinea PMB (respectiv spitale aflate în administrarea ASSMB, teatre, biblioteci municipale, muzee, Arena Națională). Substanțele folosite sunt: AGRORAT VAXBLOCKS (pentru subsoluri și rețele de termoficare) și RACUMIN PASTE (în stațiile de intoxicare amplasate la exterior).

Compania Municipală Eco Igienizare București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon 0752.041.898 (dispecerat 24h/24h), unde aceștia pot face sesizări și reclamații în legătură cu apariția posibilelor focare de infestare în Capitală.

Șobolan pe o stradă din București

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunța în 8 iunie că au început operațiunile de dezinsecție și deratizare în București. Operațiunea a fost întârziată cu mai bine de două luni, iar mulți bucureșteni au reclamat și reclamă în continuare că unele parcuri sunt pline de șobolani sau de căpușe, în iarba netunsă.

La jumătatea lunii iunie, pe Facebook s-a viralizat o imagine cu doi șobolani care mănâncă dintr-un covirg pe un raft cu produse de panificație dintr-un magazin din Sectorul 1 al Capitalei. Reprezentanții lanțului de supermarket-uri au transmis că intervin cu soluții de deratizare mai des decât prevedea legea, dar că în anumite zone sunt „foarte multe surse externe” pe care nu le pot controla.

Reamintim că Sectorul 1 a fost afectat de o criză a gunoiului, în urma unui conflict între primărie și societatea de salubrizare Romprest, care a refuzat să ridice gunoiul de pe străzi, invocând datorii ale administrației locale în plata facturilor.

De asemenea, semafoarele s-au stricat recent în centrul Capitalei, la intersecţia bulevardului Unirii cu strada Nerva Traian, iar Compania Municipală Managementul Traficului București a susținut că defecțiunea s-a produs după ce mai multe cabluri au fost roase de șobolani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro