Sari direct la conținut

Marea Britanie le-a spus migranților de pe o insulă militară că poate să îi mute în România

HotNews.ro
Marea Britanie le-a spus migranților de pe o insulă militară că poate să îi mute în România
Insula Diego Garcia, o bază militară britanico-americană despre care se știu puține lucruri: US Navy / AP / Profimedia

Marea Britanie le-a oferit câtorva zeci de migranți blocați de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, o mutare temporară în România, scrie BBC. După apariția articolului, Ministerul de Interne de la București a transmis că „până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”.

După șase luni, aceștia ar putea fi mutați în Regatul Unit. Altora din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, dar ei spun că se confruntă cu persecuții acolo. Tamili reprezintă circa 15% din populația Sri Lanka

În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe Diego Garcia după ce au ajuns acolo pentru că barca lor a avut probleme.

Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”.

Migranților li s-a oferit transferul într-un „centru sigur” administrat de Organizația Națiunilor Unite în România pentru o perioadă de până la șase luni.

„În aceste șase luni, Regatul Unit va continua să dezvolte o soluție durabilă pentru dumneavoastră, în conformitate cu standardele internaționale. Puteți alege să acceptați orice soluție care vă este prezentată în această perioadă. Dacă nu doriți să acceptați nicio ofertă prezentată în timpul acestor șase luni, veți fi adus în Marea Britanie”, se arată în scrisorile administrației Biot, văzute de BBC.

Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit mutarea în România a spus că a simțit „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant aflat acolo a spus că pentru el a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.

Marea Britanie renunță la Insulele Chagos, dar păstrează baza de pe Diego Garcia

Marea Britanie a anunțat joia trecută că va ceda suveranitatea asupra Insulelor Chagos ca parte a unui acord cu Mauritius care va permite oamenilor strămutați cu decenii în urmă să se întoarcă acasă, relatează Reuters.

Guvernul britanic a precizat de asemenea că acordul prevede ca Londra să păstreze controlul asupra bazei militare de pe Diego Garcia, una dintre insulele arhipelagului Chagos, pe care o folosește împreună cu Statele Unite.

Arhipelagul Chagos este un grup de 65 insule tropicale în Oceanul Indian, care se găsește la 500 km de Maldive. Suprafața totală a insulelor este de 63 km², cea mai mare dintre ele fiind insula Diego Garcia, care are o suprafață de 44 km².

„Guvernul a moștenit o situație în care continuarea operării pe termen lung și în siguranță a bazei militare Diego Garcia era amenințată datorită contestării suveranității și acțiunilor juridice în derulare”, a declarat ministrul britanic al externelor David Lammy într-un comunicat.

INTERVIURILE HotNews.ro