Marea Britanie mai renunță la o bucățică din imperiul său de odinioară și cedează suveranitatea asupra Insulelor Chagos
Marea Britanie a anunțat joi că va ceda suveranitatea asupra Insulelor Chagos ca parte a unui acord cu Mauritius care va permite oamenilor strămutați cu decenii în urmă să se întoarcă acasă, relatează Reuters.
Guvernul britanic a precizat de asemenea că acordul prevede ca Londra să păstreze controlul asupra bazei militare de pe Diego Garcia, una dintre insulele arhipelagului Chagos, pe care o folosește împreună cu Statele Unite.
Arhipelagul Chagos este un grup de 65 insule tropicale în Oceanul Indian, care se găsește la 500 km de Maldive. Suprafața totală a insulelor este de 63 km², cea mai mare dintre ele fiind insula Diego Garcia, care are o suprafață de 44 km².
„Guvernul a moștenit o situație în care continuarea operării pe termen lung și în siguranță a bazei militare Diego Garcia era amenințată datorită contestării suveranității și acțiunilor juridice în derulare”, a declarat ministrul britanic al externelor David Lammy într-un comunicat.
„Acordul de astăzi asigură această bază militară vitală pentru viitor. El va întări rolul nostru ca garant al securității globale, opri orice posibilitate ca Oceanul Indian să fie folosit ca rută periculoasă pentru migrație către Regatul Unit, precum și garanta relația noastră pe termen lung cu Mauritius”.
Marea Britanie, care a controlat regiunea din 1814, a decis în 1965 să scindeze administrativ Insulele Chagos de Mauritius, o fostă colonie a sa căreia avea să îi recunoască independența pe cale pașnică 3 ani mai târziu.
Insulele Chagos au fost organizate în așa-zisul Teritoriu Britanic din Oceanul Indian.
La începutul anilor 1970 Londra a strămutat aproape 2.000 de locuitori ai insulelor în Mauritius și Seychelles pentru a face loc unei baze aeriene pe Diego Garcia, insulă pe care o concesionase Statelor Unite în 1966.
Insulele Chagos, disputate între Marea Britanie și Mauritius
Însă Curtea Internațională de Justiție de la Haga a decis în 2019 că Marea Britanie a împărțit ilegal insulele cu trei ani înainte ca Mauritius să își proclame independența.
Mauritius a argumentat în fața completului de judecată că decizia britanicilor de a scinda teritoriul țării în perioada în care era o colonie a Londrei a fost ilegală. Majoritatea judecătorilor au acceptat acest argument, spunând că „procesul decolonizării (britanice) nu a fost completat din punct de vedere legal” din cauza acțiunilor Londrei.
Curtea de la Haga a decis de asemenea că Marea Britanie trebuie să își retragă administrația din arhipelag „cât mai curând posibil. Decizia curții nu a fost constrângătoare, însă a fost considerată de o importanță simbolică uriașă.
Recomandarea curții a fost salutată de cele aproximativ 2.000 de persoane evacuate de britanici de pe insulă între 1960 și 1970 pentru ca SUA să își poată construi aici baza aeriană.
Corespondența diplomatică a vremii descria evacuarea insulelor ca fiind o îndepărtare a ,,câtorva Tarzani și Vineri” – o referință la celebrul servitor de culoare din romanul „Robinson Crusoe”.
Mulți dintre foștii locuitori ai Insulelor Chagos s-au stabilit în Marea Britanie, de unde au continuat lupta pentru decolonizarea completă a regiunii.
Într-un comunicat comun remis presei joi, Marea Britanie și Mauritius au declarat că acordul politic a fost mediat de Statele Unite și India, țări care și-au exprimat sprijinul pentru înțelegere.