Sari direct la conținut

Ramzan Kadîrov acuză parlamentari ruși că au plănuit să îl asasineze și amenință cu „răzbunare de sânge”

HotNews.ro
Ramzan Kadîrov acuză parlamentari ruși că au plănuit să îl asasineze și amenință cu „răzbunare de sânge”
Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov, Foto: Vyacheslav Prokofyev / AP / Profimedia

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a acuzat parlamentari ruși din regiunile învecinate Ceceniei că au încercat să comande asasinarea sa și i-a amenințat pe cei responsabili cu o „răzbunare de sânge” dacă nu își demonstrează nevinovăția, relatează agenția TASS, citată de Reuters.

„Există martori, există oameni pe care au încercat să îi angajeze, pe care i-au întrebat cât ar accepta pentru un asemenea ordin”, a declarat Kadîrov, citat de TASS.

Agenția de presă a statului rus transmite că Kadîrov a numit 3 legiuitori din parlamentul de la Moscova care ar fi implicați în presupusa tentativă de asasinare a sa: doi din Daghestan și unul din Ingușeția.

„Dacă nu vor demonstra contrariul, voi declara oficial o răzbunare de sânge”, a amenințat el.

Agenția Reuters amintește că în Cecenia „răzbunarea de sânge” este o practică tradițională prin care se caută răzbunarea prin uciderea unui inamic sau a unei rude de sex masculin a sa.

Cecenia se învecinează atât cu Daghestanul, cât și Ingușeția, și în trecut el a revendicat teritorii ale ambelor regiuni.

Un fost luptător pentru independența Ceceniei care a luptat în războaiele prin care regiunea din Caucaz a încercat să se rupă de Rusia, Kadîrov a schimbat tabăra și a devenit ulterior unul dintre cei mai fideli aliați ai președintelui Vladimir Putin.

El a devenit lider al Ceceniei în 2007, la trei ani după asasinarea tatălui său.

Putin i-a acordat lui Kadîrov o libertate largă de a transforma federația din Caucaz într-o feudă personală în schimbul menținerii stabilității în regiune.

Kadîrov, implicat și într-un alt scandal recent

Acuzațiile lansate acum de Kadîrov vin după ce recent el s-a implicat în scandalul de divorț dintre Tatiana Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia, și soțul ei. Vladislav Bakalciuk a acuzat că fuziunea dintre Wildberries, cel mai mare retailer online din Rusia, controlat de soția sa, și o altă companie reprezintă de fapt o preluare ostilă.

„Știu că frâiele acestui proces de raid sunt în mâinile fraților Levan și Robert Mîrzoyan, precum și a altor câtorva caucazieni bine-cunoscuți”, a acuzat atunci Kadîrov, referindu-se la oamenii de afaceri care controlau compania cu care a fuzionat Wildberries.

Însă cei doi sunt armeni și nu este clar dacă între acuzațiile sale de atunci și cele de acum există vreo legătură.

Poziționarea sa în scandalul legat de această companie a fost considerat neobișnuită la momentul respectiv, având în vedere că Kremlinul și-a dat aprobarea pentru afacere.

Pe 18 septembrie la sediul Wildberries a avut loc o confruntare înarmată între Vladislav Bakalciuk și agenții de securitate ai companiei, soldată cu mai multe victime.

Mass-media rusă scria atunci că Vladislav Bakalciuk a fost însoțit în sediul companiei de luptători ai lui Kadîrov.

INTERVIURILE HotNews.ro