Sari direct la conținut

Acord pentru un nou armistițiu în Gaza pentru vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei

HotNews.ro
Copiii din Gaza primesc vaccin antio-polio / FOTO AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Copiii din Gaza primesc vaccin antio-polio / FOTO AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cele două părți vor opri ostilitățile pe 14 octombrie pentru a doua rundă de vaccinare împotriva poliomielitei a circa 590.000 de copii cu vârsta sub 10 ani, a anunțat șeful agenției ONU pentru copii (UNICEF), citat de Reuters.

„Au fost convenite pauze umanitare specifice zonei. Este esențial ca aceste pauze să fie respectate de toate părțile. Fără ele, este imposibil să se vaccineze copiii”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, într-un comunicat.

Prima rundă a campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei, care a început la 1 septembrie, și-a atins ținta de 90% dintre copiii sub 10 ani, a anunțat ONU. S-a desfășurat în faze de peste două săptămâni în timpul pauzelor umanitare.

Israelul şi Hamas au fost de acord cu o serie de pauze în luptele din Gaza, în septembrie, pentru a permite copiilor mici din enclavă să fie vaccinaţi împotriva poliomielitei.

Armata israeliană şi gruparea militantă palestiniană Hamas au convenit asupra a trei pauze separate în luptele din Gaza, pe zone, timp de trei zile, pentru a permite vaccinarea împotriva poliomielitei.

OMS a confirmat în 23 august că un bebeluş a fost paralizat de virusul poliomielitei de tip 2, acesta fiind primul caz de acest fel din Gaza în ultimii 25 de ani. Reapariţia virusului – eliminat în cea mai mare parte a lumii dezvoltate – evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă cele două milioane de locuitori din Gaza, care trăiesc sub bombardamente israeliene din octombrie anul trecut. Mulţi locuitori ai enclavei sunt privaţi de hrană, medicamente şi apă potabilă, până la 90% din populaţie fiind strămutată în interiorul ţării.

Poliomielita afectează mai ales copiii sub cinci ani şi poate provoca paralizii ireversibile şi chiar moartea. Poate fi prevenită doar prin imunizare, potrivit OMS.

INTERVIURILE HotNews.ro