Sari direct la conținut

Consiliul Europei denunţă „intenţia genocidară” a Rusiei: Vrea să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei

HotNews.ro
Cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa, bombardată de ruși, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa, bombardată de ruși, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Rusia, care jefuieşte sau distruge numeroase situri istorice, caută „să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, a estimat marţi Consiliul Europei, denunţând „intenţia genocidară a Moscovei”, informează AFP și Agerpres.

Într-o declaraţie asupra distrugerii patrimoniului cultural în Ucraina, Congresul puterilor locale şi regionale din Consiliul Europei „a condamnat din nou războiul de agresiune dus în prezent împotriva Ucrainei şi a reafirmat ataşamentul său de neclintit faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional”.

Organizaţia continentală a deplâns „atacurile fără încetare ale Federaţiei Ruse asupra unor situri din patrimoniul cultural în Ucraina, cu încălcarea dreptului internaţional umanitar”.

„Dat fiind că peste o mie de situri culturale au fost avariate sau distruse de la începutul războiului, Congresul a subliniat că ţintirea şi jefuirea de situri culturale pare să reflecte o politică sistematică menită să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei, semănând cu o intenţie genocidară”, insistă declaraţia adoptată marţi.

„Federaţia Rusă trebuie să plătească despăgubiri pentru distrugerile cauzate patrimoniului”

Rusia făcea şi ea parte din Consiliul Europei, însă a fost exclusă din organizaţie în martie 2022, la câteva săptămâni după agresiunea ei împotriva Ucrainei.

„Federaţia Rusă trebuie să plătească despăgubiri pentru distrugerile cauzate patrimoniului istoric, cultural şi religios”, mai aminteşte Consiliul Europei, care a înfiinţat la începutul lunii aprilie un Registru al distrugerilor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

În declaraţia sa, Congresul „îndeamnă autorităţile locale şi regionale din întreaga Europă să îşi intensifice eforturile pentru a ajuta Ucraina punând în funcţiune adevărate parteneriate pentru patrimoniul cultural”.

Creat în 1949, Consiliul Europei este o organizaţie internaţională cu sediul la Strasbourg ce reuneşte 46 de state semnatare ale Convenţiei europene pentru apărarea drepturilor omului.


INTERVIURILE HotNews.ro