Război în Ucraina, ziua 965: Rusia vrea să încorporeze 3.000 de soldaţi nord-coreeni, spune Kievul / Consiliul Europei denunţă „intenţia genocidară” a Moscovei / Armata rusă a scos pe front o armă pe care nu ar trebui să o mai aibă de decenii / Mesajul șefului NATO către Putin
NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei, ci își va menține sprijinul ferm pentru Kiev, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită la sediul misiunii Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, care urmează să preia de la SUA coordonarea asistenței militare. „Mesajul (către președintele rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat el.
Evenimentele de marți, ziua 965 a războiului din Ucraina, LIVE:
Comisarul UE pentru Energie: „Nu există scuze” pentru importul de gaze rusești. Kadri Simson susține că există alternative
Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, le-a spus marţi jurnaliştilor că blocul comunitar va putea înlocui fluxul de gaze ruseşti care trece prin Ucraina către Europa Centrală, când contractul de tranzit va expira în decembrie.
„Nu există scuze. UE poate trăi fără gaze ruseşti… Vreau să fie clar că nu este o necesitate ci o decizie politică, şi una periculoasă”, a avertizat comisarul european pentru energie țările care ar avea reticențe să renunțe la gazele din Rusia.
Consiliul Europei denunţă „intenţia genocidară” a Rusiei: Vrea să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei
Rusia, care jefuieşte sau distruge numeroase situri istorice, caută „să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, a estimat marţi Consiliul Europei, într-o declaraţie asupra distrugerii patrimoniului cultural în Ucraina, denunţând „intenţia genocidară a Moscovei”.
Iranul l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a denunţa sancţiunile impuse de UE
Ministerul de Externe din Iran l-a convocat pe ambasadorul Ungariei, ţară ce asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pentru a condamna recentele sancţiuni adoptate de UE împotriva Teheranului.
Într-un comunicat, MAE iranian a anunțat că a transmis „obiecţia fermă” a Teheranului şi că „recurgerea la metode ilegale şi coercitive precum sancţiunile împotriva Republicii Islamice Iran nu este în niciun caz acceptabilă şi nu conduce nicăieri”.
Uniunea Europeană a anunţat luni că a decis să adopte sancţiuni împotriva Iranului, ţară acuzată de livrare de rachete balistice pentru Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei. (AFP)
Rusul întemnițat pentru un desen făcut de fiica lui a fost eliberat din închisoare
Un tată de familie, separat de fiica sa pentru un desen ce denunţa ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi condamnat la un an şi zece luni de detenţie pentru „discreditarea” armatei ruse, a fost eliberat marţi după ce şi-a ispăşit pedeapsa. Cazul, simbol al reprimării vocilor care critică invazia rusă, a şocat societatea rusă.
Câți nord-coreeni vrea să încorporeze Rusia în armata sa
Produse chimice destinate Rusiei, cu posibilă utilizare militară, au fost confiscate în Spania. Patru persoane au fost arestate
O încărcătură de 13 tone de produse chimice destinate Rusiei prin încălcarea sancţiunilor occidentale impuse acestei ţări a fost interceptată la începutul lunii octombrie în portul spaniol Barcelona, a anunţat marţi poliţia spaniolă.
Rusia vrea să încorporeze în armata sa 3.000 de soldaţi nord-coreeni pentru frontul din Kursk, potrivit Kievului
Rusia intenţionează să încorporeze într-una dintre brigăzile sale de asalt circa 3.000 de soldaţi nord-coreeni care ar putea fi desfăşuraţi în provincia rusă de graniţă Kursk unde armata ucraineană a ocupat o porţiune de teritoriu, afirmă surse din serviciul militar de informaţii ucrainean (GUR) citate de publicaţia Kiev Post.
Germania a deschis o anchetă privind incendiile provocate de colete expediate din Europa
Germania investighează izbucnirea mai multor incendii provocate de dispozitive incendiare ascunse în colete de la un depozit din Leipzig. Anunțul a fost făcut marți de Parchetul General de la Berlin, la o zi după ce Thomas Haldenwang, directorul agenției de informații interne, a declarat în cadrul unei audieri parlamentare că Moscova se află în spatele cazului unui colet care a luat foc la un centru al transportatorului DHL din Leipzig în luna iulie.
Rusia pierde războiul religios cu Kievul. Sprijin larg pentru interzicerea bisericii ucrainene afiliate patriarhiei Moscovei
Patru cincimi dintre ucraineni susțin noua lege prin care sunt interzise grupurile religioase afiliate Rusiei, arată un sondaj publicat marți, în contextul în care Kievul încearcă să elimină o ramură a bisericii ortodoxe acuzat de de cooperare cu Moscova.
„Vrăjitoarele din Bucea”, unitatea luptătoarelor din Ucraina care doboară dronele rusești
Gazprom își vinde hotelurile după ce a trecut pe pierderi după aproape un sfert de secol
Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat marți planuri de a vinde o serie de complexuri turistice după ce mai devreme în cursul anului a publicat o pierdere financiară pentru prima oară după aproape un sfert de secol de profituri. Compania controlată de Kremlin, care are acces la cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, a virat către o pierdere netă de aproape 7 mld. dolari în 2023.
Cine sunt „vrăjitoarele din Bucea”, unitatea luptătoarelor din Ucraina care doboară dronele rusești. „Echipamentul este greu, dar o putem face”
„Vrăjitoarele din Bucea”, așa cum își spun ele însele, sunt o unitate de apărare aeriană voluntară, formată aproape în întregime din femei, care ajută acum la protejarea cerului Ucrainei, pe măsură ce tot mai mulți bărbați sunt trimiși în linia frontului. Femeile provin din medii sociale diverse, iar unele dintre ele au vorbit cu BBC despre contribuția lor în apărarea țării.
Șeful comitetului olimpic al Rusiei, Stanislav Pozdnyakov, a anunțat marți că se retrage pentru a face loc altcuiva, invocând „provocările geopolitice” cu care se confruntă sportul rus.
Timp de decenii, Rusia a fost unul dintre principalii candidați la medalii la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă, dar i s-a interzis să participe ca echipă la recentele Jocuri de la Paris din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
„Provocările geopolitice cu care se confruntă țara noastră impun necesitatea de a optimiza și centraliza gestionarea sferelor cheie de activitate, inclusiv sportul de înaltă performanță”, a declarat Pozdnyakov, care conduce Comitetul Olimpic Rus din 2018.
„Pentru a consolida în continuare mișcarea olimpică rusă, acum există precondiții oportune, inclusiv economice, pentru o schimbare de lider și de echipă”, a adăugat el. (Reuters)
Rusia: Pactul de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este „clar”
Un important proprietar de baruri din Moscova și alte două persoane au fost rănite marți dimineață după un incident cu o mașină și un dispozitiv exploziv în partea de sud a capitalei ruse.
Viktor Mishachev, director general și co-fondator al Shaker Group, a fost spitalizat după aparentul atac cu bombă, a transmis agenția de presă de stat TASS, citând un oficial anonim din cadrul forțelor de ordine. Un alt adult și fiul de 16 ani al lui Mishachev au fost, de asemenea, răniți în explozie.
RIA Novosti, citând un oficial anonim din cadrul forțelor de ordine, a scris că explozia a smuls mâinile uneia dintre victime.
Unele informații sugerează că explozia s-a produs atunci când cineva a încercat să ia un obiect suspect de pe capota vehiculului. (The Moscow Times)
Kremlinul a subliniat marți că pactul de apărare reciprocă dintre Rusia și Coreea de Nord, semnat în iunie de președintele rus Vladimir Putin și liderul Kim Jong Un, este „clar”, declarația venind pe fondul escaladării tensiunilor între Phenian și Seul.
„Tratatul nu necesită nicio clarificare, este clar”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, întrebat despre posibilitatea implicării Rusiei în cazul unui conflict armat deschis între cele două Corei.
Marți, armata nord-coreeană a aruncat în aer tronsoane de drum folosite anterior pentru comerțul transfrontalier cu Coreea de Sud, potrivit Seulului, care a declarat că a ripostat cu tiruri de avertisment, acesta fiind un nou episod al tensiunilor în creștere dintre cele două țări inamice.
Kremlinul a afirmat marți că viitoarele alegeri parlamentare din Georgia nu preocupă Rusia, deoarece Moscova nu intervine în afacerile interne ale acestei țări din Caucazul de Sud.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că Rusia a înregistrat încercări flagrante ale țărilor occidentale de a pune presiune pe Tbilisi înainte de votul din 26 octombrie. El nu a furnizat dovezi care să susțină această afirmație, notează Reuters.
Noua estimare a pierderilor rusești
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1210 soldați, 13 tancuri, 44 alte blindate de luptă, 9 tunuri, 32 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.
Poziția lui Șoigu pe lângă Kremlin, tot mai vulnerabilă
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, care se află într-o vizită oficială la Beijing, a fost primit marți de un înalt oficial militar chinez, a anunțat armata rusă. Întâlnirea dintre Belousov și vicepreședintele Comisiei militare centrale chineze, Zhang Youxia, a avut loc la o zi după întâlnirea dintre ministrul rus și omologul său chinez Dong Jun, potrivit unui comunicat de presă.
„Am avut discuții foarte substanțiale cu ministrul chinez al apărării și vedem că avem opinii comune, o evaluare comună a situației și o viziune comună a ceea ce ar trebui să facem împreună”, a declarat Belousov în timpul întâlnirii sale cu Zhang Youxia.
El a lăudat parteneriatul strategic ruso-chinez, stabilit datorită eforturilor președinților Xi Jinping și Vladimir Putin.
„Iar sarcina noastră este să îl consolidăm și să îl dezvoltăm”, a subliniat el, spunând că speră la „o activitate fructuoasă” și la „decizii importante” în timpul vizitei sale în China. (AFP)
O înregistrare video de propagandă distribuită de armata rusă a atras atenția presei de la Kiev și a analiștilor militari, ea ridicând noi semne de întrebare cu privire la asistența primită de Moscova pentru războiul său împotriva Ucrainei.
Poziția lui Serghei Șoigu pe lângă Kremlin, tot mai vulnerabilă: „Putin nu iartă astfel de umilințe, dar nu-i place să grăbească lucrurile”
La cinci luni de la demiterea din funcția de ministru al apărării și numirea sa în funcția de secretar al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu, un fost favorit al lui Putin, nu a revenit încă în grațiile președintelui rus, iar poziția sa este din ce în ce mai precară, au declarat pentru The Moscow Times cinci persoane din cadrul guvernului rus care au cunoștință de această chestiune.
Rusia a lansat azi-noapte 9 rachete și 17 drone Shahed
Ambasada Rusiei în Norvegia a spus că își va reduce personalul consular la doi angajați, în conformitate cu o cerere înaintată de autoritățile norvegiene. Serviciile consulare vor fi reduse în consecință, a spus ambasada pe Facebook.
Ministerul de Externe al Norvegiei a transmis că a existat un dialog cu Rusia de-a lungul timpului pentru a asigura o prezență diplomatică în ambele țări. „Nu este vorba despre expulzarea diplomaților din Norvegia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Oslo pentru Reuters.
În aprilie anul trecut, Norvegia a expulzat 15 oficiali ai ambasadei ruse, despre care Ministerul norvegian de Externe a afirmat că erau ofițeri de informații care operau sub acoperirea unor poziții diplomatice.
Rusia a atacat azi-noapte regiunea Nikolaev cu 7 rachete antiaeriene S-300/400 ghidate lansate din Crimeea, două rachete ghidate X-59 trase spre regiunile Cernihiv și Sumî și 17 drone de atac, potrivit unui mesaj pe Telegram al forțelor aeriene ucrainene.
12 drone rusești au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Kiev, Odesa, Poltava, Cernihiv, Kirovohrad și Cerkasî, 4 s-au pierdut (probabil datorită contramăsurilor de război electronic), iar una încă era în zbor la ora 08:30 când a forțele aeriene ucrainene au postat mesajul.
Ungaria negociază cu Gazprom livrări suplimentare de gaze
Liderul NATO, Mark Rutte, a fost luni la Clay Barracks, baza americană care găzduiește cartierul general al noii misiuni, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), care va prelua treptat coordonarea ajutorului militar occidental pentru Kiev.
NSATU urmează să aibă un efectiv de aproximativ 700 de persoane, total în care sunt incluși și militari de la cartierul general militar al NATO SHAPE din Belgia și la centrele logistice din Polonia și România.
„Noi suntem NATO. Suntem o alianță defensivă, nu suntem ofensivă. Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a vreunei alte țări din afara teritoriului NATO”, a declarat Rutte la Clay Barracks.
„Fiind o alianță democratică, cea mai puternică alianță militară din istoria lumii, care servește 1 miliard de oameni, suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări. Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de adversarii noștri”, a adăugat el, potrivit Reuters.
Ungaria și compania rusă Gazprom negociază un acord pentru livrări suplimentare de gaze în 2025, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru RIA.
„Am semnat deja un acord (suplimentar) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă noi volume la un preț competitiv. În prezent, negociem un acord pentru anul viitor”, a spus Szijjarto pentru agenția rusă de știri.
Declarația vine după ce gigantul energetic rus a anunțat săptămâna trecută, fără a oferi detalii, că a semnat un memorandum cu Ungaria privind o posibilă majorare a vânzărilor de gaze rusești. Szijjarto a afirmat că memorandumul include o dispoziție privind acorduri suplimentare la contractele pe termen lung pentru anii viitori, care garantează prețuri competitive.
De asemenea, Ungaria și Gapzrom au semnat săptămâna trecută un acord care le permite să utilizeze gazoductul TurkStream.
Atac rusesc cu rachete în Nikolaev
Regiunea Nikolaev a fost atacată peste noapte cu rachete S-300, transmite UNN. O femeie a fost ucisă și 16 persoane sunt rănite, a spus șeful administrației militare regionale.
„Unii dintre răniți sunt în stare gravă”, a scris pe Telegram Vitaliy Kim.
Atacul, ce a avut loc în jurul orei 02:30, a avariat instalații de infrastructură, inclusiv un complex de restaurante, pavilioane comerciale, clădiri rezidențiale și mașini. Incendiile provocate de bombardament sunt în curs de stingere.
Zelenski insistă în legătură cu „implicarea reală” a Coreei de Nord în război şi sugerează că mai sunt şi alte state care ajută Rusia.
Preşedintele ucrainean a spus luni seară că a fost informat de serviciile de spionaj despre intenţiile Rusiei pentru această toamnă şi iarnă şi despre „implicarea reală” a Coreei de Nord în război, menţionând că sunt şi alte state care, „din păcate, investesc în prelungirea războiului”.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- În trei luni, Rusia a lovit de 60 de ori porturile Ucrainei. Un nou atac cu rachete ruseşti asupra portului Odesa a ucis luni o persoană şi a rănit cel puţin opt, avariind totodată două nave civile şi un depozit de cereale.
- Cercetător francez, condamnat la închisoare în Rusia. Laurent Vinatier a fost acuzat că nu s-a înregistrat ca „agent străin”.
- Ajutorul militar francez pentru Ucraina va depăşi 2 miliarde de euro în 2024, în special datorită utilizării dobânzilor la activele ruseşti îngheţate.
- Ungaria, un nou blocaj în UE. Budapesta se opune trimiterii de consilieri militari în Ucraina, considerând că propunerea este „extrem de periculoasă”.
- „Tentative masive directe din Rusia”. Pe cine a inclus UE pe lista celor sancţionaţi pentru acţiuni de destabilizare a R. Moldova.
- Moscova respinge acuzațiile de amestec în alegerile din Moldova. Peskov: „Mulți cetățeni doresc relații bune cu Rusia, dar li se neagă acest drept”.
- Fostul agent dublu Serghei Skripal a făcut luni primul comentariu public după tentativa de asasinare a sa cu 6 ani în urmă, afirmând că el crede că Putin a dat undă verde operațiunii și că acesta este pasionat să citească despre otrăvuri.
- A început exercițiul nuclear anual al NATO / Reacția Rusiei. La „Steadfast Noon” vor participa în următoarele două săptămâni circa 2.000 de militari şi 60 de aeronave din 13 ţări.
- Rusia e aproape de a lua cu asalt un obiectiv vital pentru Ucraina, aflat în est, lângă orașul Pokrovsk. O luptă sângeroasă e pe cale să înceapă – HARTĂ.
- Viktor Orban se pregătește să bruieze ajutorul financiar pentru Ucraina. Și să-i ofere un cadou major lui Donald Trump – scrie Politico.
- VIDEO Un avion Tu-134 al armatei ruse a luat foc pe baza aeriană Orenburg-2, aflată la peste 1.200 km de granița cu Ucraina.
–––
Informațiile de luni, ziua 964 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro