Sari direct la conținut

Marea Britanie și Franța au solicitat o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate ONU privind situația din Gaza

HotNews.ro
Consiliul de Securitate al ONU, Foto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia
Consiliul de Securitate al ONU, Foto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

Rezervele de alimente din Fâșia Gaza au scăzut considerabil în ultimele săptămâni după ce autoritățile israeliene au introdus noi reguli la vamă, în timp ce Statele Unite a avertizat Israelul că trebuie să îmbunătățească situația umanitară sau riscă restricții privind sprijinul militar, relatează Reuters.

Ca urmare a acestei degradări a situației umanitare, Marea Britanie și Franța au solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a ONU.

De asemenea, premierul britanic Keir Starmer a anunțat că analizează posibilitatea de a îi trece pe lista de sancțiuni pe ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și pe ministrul pentru securitate națională Itamar Ben-Gvir pentru afirmații făcute despre război. Fostul ministru britanic de Externe, David Cameron, a avut o intenție similară înainte ca guvernul conservator să-și încheie mandatul prin pierderea alegerilor generale.

„Facem constant analize cu partenerii noștri”, a declarat Starmer în fața Parlamentului britanic. „Este o nevoie urgentă, precum este de foarte mult timp, pentru a mai mult sprijin umanitar în Gaza”.

El a subliniat că cei doi miniștri israelieni pot fi trecuți pe lista de sancțiuni pentru „afirmațiile abominabile” despre situația din Gaza. Smotrich a declarat că înfometarea civililor din Gaza ar putea fi justificată, iar Ben Gvir a spus că autorii violențelor comise de coloniști în Cisiordania au fost eroi.

„Israelul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a evita victime civile, să permită intrarea ajutorului în Gaza în cantități mai mari și permită partenerilor umanitari ai ONU să opereze cu eficiență”, a precizat Starmer. „Împreună cu Franța, Marea Britanie va convoca o ședință de urgență a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta aceste probleme”, a încheiat Starmer.

Ministrul de Externe, David Lammy, a subliniat că Israelul trebuie să se asigure că civilii sunt protejați și rutele sunt deschise pentru pătrunderea ajutorului, iar aceste subiecte vor fi discutate în reuniunea ONU.

INTERVIURILE HotNews.ro