Sari direct la conținut

Hezbollah amenință că va trece la „o nouă fază, amplificată”, în războiul cu Israelul după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar

HotNews.ro
Hezbollah amenință că va trece la „o nouă fază, amplificată”, în războiul cu Israelul după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar
Coloane de fum de la locul unui atac aerian israelian care a vizat satul Khiam, din sudul Libanului, pe 17 octombrie 2024, pe fondul războiului care continuă între Irsael și Hezbollah. Foto: Profimedia

Gruparea șiită libaneză Hezbollah a declarat vineri că trece la o nouă fază, amplificată, în războiul său împotriva Israelului, în timp ce Iranul a transmis că „spiritul de rezistenţă va fi întărit” după uciderea în Gaza a liderului Hamas, Yahya Sinwar, relatează Reuters.

Sinwar, arhitectul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri în timpul unei operaţiuni a soldaţilor israelieni în enclava palestiniană.

Liderii occidentali au declarat că moartea sa oferă o oportunitate pentru încheierea conflictului, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că războiul va continua până când ostaticii capturaţi de militanţii Hamas vor fi returnaţi.

„Astăzi am stabilit scorul. Astăzi, răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră încă nu a fost finalizată”, a declarat Netanyahu într-o declarație video înregistrată după ce moartea liderului Hamas a fost confirmată joi.

„Dragilor familii ale ostaticilor, le spun: Acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forţa până când toţi cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”, a mai spus premierul israelian.

Sinwar, care a fost numit lider general al Hamas după asasinarea şefului politic Ismail Haniyeh la Teheran în iulie, se crede că se ascundea în tunelurile construite de Hamas sub Gaza în ultimele două decenii.

El a fost ucis în timpul unui schimb de focuri în sudul Gazei de către trupele israeliene care iniţial nu ştiau că l-au prins pe inamicul numărul unu al ţării lor, au declarat oficialii israelieni.

Armata a publicat o filmare realizată cu drona, în care susţine că apare Sinwar, aşezat pe un fotoliu şi acoperit de praf într-o clădire distrusă.

Hamas nu a făcut niciun comentariu, dar surse din cadrul grupării au spus că indiciile pe care le-au văzut sugerează că Sinwar a fost într-adevăr ucis de trupele israeliene.

Pericolul de escaladare a conflictului nu a trecut

În ciuda speranţelor occidentale de încetare a focului, moartea lui Sinwar ar putea intensifica ostilităţile în Orientul Mijlociu, unde perspectiva unui conflict şi mai larg s-a amplificat.

Israelul a lansat o campanie terestră în Liban luna aceasta şi plănuieşte acum un răspuns la un atac cu rachete din 1 octombrie efectuat de Iran, aliat al Hamas şi al Hezbollahului din Liban.

Dar moartea bărbatului care a plănuit atacul de anul trecut, când Hamas a ucis 1.200 de persoane în Israel şi a luat peste 250 de oameni ostatici, ar putea ajuta, de asemenea, la avansarea eforturilor de a pune capăt războiului în care Israelul a ucis peste 42.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Preşedintele american Joe Biden, care a vorbit cu Netanyahu la telefon pentru a-l felicita, a declarat că moartea lui Sinwar oferă o şansă pentru ca războiul din Gaza să se încheie în sfârşit şi ca ostaticii israelieni să fie aduşi acasă.

De cealaltă parte, Iranul nu a dat niciun semn că uciderea lui Sinwar îl va face să-şi reducă sprijinul.

„Spiritul de rezistenţă va fi întărit” după moartea lui Sinwar, a transmis misiunea sa la ONU.

Hezbollah a fost, de asemenea, sfidătoare, anunţând „tranziţia la o nouă fază, amplificată, în confruntarea cu Israelul”.

INTERVIURILE HotNews.ro