Sari direct la conținut

VIDEO Imagini cu cozi mari la secțiile de votare din Moscova, pentru alegerile din Republica Moldova. Reacția MAE de la Chişinău

HotNews.ro
VIDEO Imagini cu cozi mari la secțiile de votare din Moscova, pentru alegerile din Republica Moldova. Reacția MAE de la Chişinău
Foto: Captură video Unimedia

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați duminică la urne să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi într-un referendum privind aderarea la UE. Pentru moldovenii aflați în Rusia, au fost deschise două secții de votare, la Ambasada de la Moscova. Presa rusă a publicat imagini în care a prezentat cozi uriașe de oameni care au venit pentru a vota la cele două scrutine.

UPDATE ora 12.15: Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova informează că secțiile de votare din Federația Rusă s-au deschis la ora locală 07.00 și funcționează în regim normal.

Intituția precizează că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației la cele două secții din Federația Rusă, „ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot”.

„În procesul de pregătire a exercițiului electoral, am atenționat autoritățile ruse asupra tentativelor unor entități de a transporta organizat cetățenii către secțiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral”, a transmis MAE din Moldova.

În acest context, instituția atrage atenția autorităților ruse și oricăror entități asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secțiile de vot. MAE precizează că secțiile din Moscova sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot – 5.000 pentru fiecare secție.

***

Știrea inițială: Cele două secții de votare deschise la Moscova pentru moldovenii din Federația Rusă s-au deschis fără incidente, la ora locală 07:00.

La intrarea la cele două secții de votare, s-au format cozi uriașe, iar alegătorii au fost întâmpinați cu muzică populară, potrivit imaginilor publicate de presa rusă, peluate de Unimedia.

„Ne dorim ca să schimbăm tot ce se petrece în Republica Moldova. Ne doare sufletul. Nu ai cum să vorbești cu apropiații care trăiesc acolo. Este așa un haos, își bat joc de oameni. Am venit astăzi pentru a vota pentru țara noastră, ca să înflorească, pentru viitorul copiilor noștri”, a spus un bărbat, citat de Știri.md. 

„Noi credem în viitor, noi credem în Rusia. Rusia este mama noastră, Rusia este totul. Nouă ne este bine în Rusia”, a spus o altă femeie. 

La intrare, toți cetățenii moldovenii sunt trecuți prin detector de metale. Căile de acces au fost separate prin garduri metalice, iar la fața locului sunt prezente organele de menținere a ordinii publice, potrivit presei moldovene.

INTERVIURILE HotNews.ro