Sari direct la conținut

India și China își detensionează relațiile. Modi și Xi s-au întâlnit față în față după cinci ani

HotNews.ro
India și China își detensionează relațiile. Modi și Xi s-au întâlnit față în față după cinci ani
Xi Jinping, Vladimir Putin și Narendra Modi la summitul BRICS de la Kazan Foto: Alexandr Kryazhev/Brics-Russia20 / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul indian Narendra Modi şi preşedintele chinez Xi Jinping se întâlnesc miercuri pentru prima oară în ultimii cinci ani, într-o posibilă „încălzire” între primele cele mai populate două ţări din lume, în urma unui acord cu privire la un diferend frontalier, anunţă New Delhi, relatează AFP, preluată de News.ro.

Această întâlnire are loc în marja summitului Grupului BRICS, la Kazan, în Rusia, a anunţat marţi un oficial de la Ministerul indian de Externe, Vikram Misri.

Cei doi lideri nu s-au mai întâlnit tête à tête de la o vizită a lui Xi Jinping în India în octombrie 2019, dar s-au mai văzut la summituri G20 în Indonezia în 2022 şi în Africa de Sud în 2023.

Cei doi giganţi asiatici – primele cele mai populate două ţări din lume – au o frontieră comună de aproximativ 3.500 de kilometri. Această frontieră, în principal muntoasă, rămâne o sursă constantă de tensiuni, iar sporadic au loc conflicte.

O confruntare corp la corp la frontiera regiunilor chineză Tibet şi indiană Ladakh s-a soldat în iunie 2020 cu cel puţin 20 de morţi de partea indiană şi patru printre chinezi.

Acest episod a tensionat puternic relaţiile bilaterale indiano-chineze, iar India a încercat să limiteze investiţiile chineze, interzicând aplicaţii chinezeşti ca TikTok.

Însă India a anunţat luni că a încheiat un acord cu China, cu privire la patrularea în zonele frontaliere disputate.

INTERVIURILE HotNews.ro