Sari direct la conținut

„Nici cu pistolul la tâmplă”. Ce moderator a propus candidatul pro-rus Stoianoglo ca „obiectiv” pentru dezbaterea decisivă de astăzi cu Maia Sandu / Unde puteți vedea în curând înfruntarea

HotNews.ro
Colaj Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Foto: Profimedia
Colaj Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Foto: Profimedia

Jurnalistul Gheorghe Gonța a fost prima variantă pentru moderarea dezbaterii dintre cei doi candidați la fotoliul de la Chișinău, participarea sa fiind propusă de Stoianoglo și echipa sa de campanie. Scandalul public stârnit de partizanatul moderatorului a devenit însă, insuportabil, și pentru tabăra pro-rusă.

Dezbaterea cu miză uriașă pentru rezultatul celui de-al doilea scrutin dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, la Palatul Republicii din Chișinău, de la ora 10 dimineața. În România va fi transmis de TVR Info. Dezbaterea va avea un format rar întâlnit: fără prezența unui moderator. Cum s-a ajuns aici?

Pentru Gonța, Moldova în UE este „utopia europeană”

Realizatorul  Gheorghe Gonța a fost propus drept moderator „obiectiv” de către tabăra „socialiștilor”. Inițial de acord cu propunerea contracandidatului său, Maia Sandu a luat act de reacțiile din breasla jurnalistică, precum și ale Consiliului de Presă, care au subliniat că Gonța a încălcat anterior norme deontologice. De ce a fost Gheorghe Gonța criticat de colegii din presă?

Gheorghe Gonța a moderat emisiunea politică „Puterea a Patra” de la N4 vreme de peste 10 ani, notează știri.md. Vedeta TV și-a arătat deschis, frontal, public părerile contra referendumului pro-UE. Și susținerea pentru candidatul socialiștilor.

Îndemnul către cetățenii moldoveni de a vota NU referendumului a fost motivul pentru care, susține Gonța, a demisionat de la N4, întrucât „administrației postului de televiziune nu i-au fost pe plac aceste declarații, or, ea chiar crede în utopia europeană”.

„Referitor la îndemnul meu cu privire la plebiscitul președintei – eu nu sunt pro-european, nici pro-Est, nici pentru aderarea noastră la Australia prin intermediul Canadei. Eu sunt pentru o Moldovă normală, care să facă totul ca să arate ca afară. Iar dacă peste vreun secol vom fi gata de aderare, iar UE încă va exista, hai ș-acolo. Dar eu nu admit ca o guvernare să-mi dicteze mie ce e bine și ce nu e bine. Pentru asta există Coreea de Nord”, a scris acesta, printre altele, în postarea de pe Facebook de pe 18 octombrie.

A îndemnat publicul să nu voteze cu Maia Sandu

Într-o aceeași postare, Gheorghe Gonța invocă calitatea de jurnalist când scrie că nu va face public numele pe care va pune ștampila la alegerile de pe 3 noiembrie, ca mai apoi, următorul paragraf din postare să înceapă cu „dar eu pot spune clar că nici cu pistolul la tâmplă n-o voi vota pe actuala șefă a statului, dna Maia Sandu, ceea ce vă îndemn și pe Dvs. Chiar și vă rog”.

În ziua scrutinului de pe 20 octombrie, Gonța a publicat o fotografie cu Clădirea Președinției din Chișinău, alături de mesajul: „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.

Unde se vede dezbaterea în România

Dezbaterea decisivă dintre candidatul pro-european și candidatul pro-rus va fi difuzată și în România, pe posturile TVR INFO și Euronews România, duminică de la ora 10:00 dimineața.

Amintim că actuala președintă a Republicii Moldova a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 42,45% din voturi. Alexandr Stoianoglo s-a poziționat pe al doilea loc în rezultate, cu 25,98% dintre voturile exprimate de cetățeni. Turul 2 va avea loc pe 3 noiembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro