Sari direct la conținut

Alegeri în Moldova. Dezbatere fără moderator între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo

HotNews.ro
Alegeri în Moldova. Dezbatere fără moderator între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo a acceptat formatul propus de către Maia Sandu: Fotostand / Nieweler / imago stock&people / Profimedia

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, contracandidaţii turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, au acceptat să participe la o dezbatere electorală înaintea scrutinului, numai că lucrurile s-au împotmolit în momentul în care imparţialitatea jurnalistului propus ca moderator a fost pusă la îndoială, informează NewsMaker, preluată de News.ro.

Pentru o ieșire din impas, şefa statului a venit cu soluţia unei dezbateri directe, fără moderator, iar contracandidatul său a transmis că acceptă. Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, i-a transmis Maiei Sandu răspunsul printr-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram.

„Stimată doamnă Sandu! Desigur, accept propunerea dumneavoastră şi sunt pregătit pentru o discuţie conform condiţiilor indicate de dumneavoastră. Acestea sunt, fără îndoială, foarte convenabile. Ca un compliment pentru viitor, nu eu am iniţiat discuţia privind inacceptabilitatea anumitor moderatori. Mă bucur, totuşi, că aţi găsit o soluţie pentru a vă ajusta poziţia. Vă mulţumesc pentru acest lucru”, a transmis Stoianoglo.

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo au stabilit că vor organiza o dezbatere electorală înaintea turului II al alegerilor prezidenţiale. Marţi, s-a anunţat că dezbaterea va avea loc la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie şi va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonţa, iar transmisiunea va fi asigurată de compania publică Teleradio-Moldova. Gheorghe Gonţa a fost propus ca moderator de către Stoianoglo şi staff-ul său.

Moderatorul propus inițial a generat controverse

Anunţul că Gheorghe Gonţa va modera dezbaterile a generat însă polemici. Mai multe personalităţi din domeniul presei din Republica Moldova, precum şi Consiliul de Presă, au avut reacţii negative, subliniind că acesta a încălcat anterior normele deontologice. În semn de protest, postul TV8 – foarte urmărit în Republica Moldova – a anunţat că nu va difuza şi nici reflecta în ştiri dezbaterile, iar Jurnal TV a declarat că, dacă Gonţa nu va fi înlocuit, la fel, nu va transmite pe post evenimentul.

Miercuri, Adrian Băluţel, membru al staff-ului Maiei Sandu, a anunţat că echipa şefei statului a luat act de declaraţia critică a Consiliului Presei şi de boicotul anunţat de cele două televiziuni. În acest context, el a propus Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea, inclusiv să identifice unul sau mai mulţi moderatori. La scurt timp, Alexandr Stoianoglo a publicat un mesaj în care insista ca Gheorghe Gonţa să nu fie înlocuit, propunând în schimb ca Maia Sandu să desemneze, la rândul său, un moderator.

Ulterior, Maia Sandu a publicat pe reţelele sociale un mesaj video către Alexandr Stoianoglo, în care i-a propus să aibă dezbateri fără moderator. Ea a mai propus ca fiecare candidat să-i pună contracandidatului câte 10 întrebări.

În ultimii ani, Gheorghe Gonţa s-a remarcat ca un critic al preşedintei Maia Sandu şi al actualei guvernări, scrie NewsMaker. Recent, a plecat de la televiziunea la care activa – N4, după ce a publicat un mesaj public împotriva referendumului constituţional cu privire la aderarea la UE. În ziua alegerilor prezidenţiale, a publicat pe Facebook o fotografie cu clădirea Preşedinţiei şi mesajul „Noul loc de muncă al lui Alexandr Stoianoglo”.

Pe de altă parte, preşedinta Maia Sandu a anunţat miercuri că va participa la două dezbateri electorale, duminică şi luni.

Ea a acceptat invitaţia televiziunii publice Moldova 1 şi a Consiliului de Presă pentru o dezbatere suplimentară, organizată luni, pe 28 octombrie. Anunţul a fost făcut de consilierul Adrian Băluţel pe pagina sa de Telegram. Deocamdată, nu se ştie dacă şi Alexandr Stoianoglo va participa la dezbaterea de luni.

INTERVIURILE HotNews.ro