Sari direct la conținut

LIVE Israelul a atacat Iranul. Ținte militare, vizate de loviturile IDF. Primele reacții

HotNews.ro
Avioane f-35 ale forțelor aeriene israeliene, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia
Avioane f-35 ale forțelor aeriene israeliene, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran. Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea declanşării operaţiunii. Iranul este pregătit să răspundă „agresiunii” israeliene, anunţă agenţia semi-oficială iranianţă Tasnim, conform CNN și News.ro. După mai multe ore, armata israeliană a anunţat încheierea atacului, precizând că au fost vizate facilităţi de producere a rachetelor. Teheranul a confirmat că Israelul a lovit centre militare din trei provincii.

Atacul IDF a vizat instalații iraniene de fabricare a rachetelor și baterii de apărare aeriană, ca răspuns la atacurile directe ale Teheranului asupra Israelului la începutul acestei luni și în aprilie, precum și la atacurile continue ale interpușilor săi din Orientul Mijlociu.

Cele mai noi informații despre atacul Israelului asupra Iranului, LIVE TEXT:

Doi soldați au fost uciși în atacurile aeriene israeliene de sâmbătă dimineață asupra Iranului, a anunțat agenția oficială de presă IRNA, transmite Reuters.

„Armata Republicii Islamice Iran, apărând securitatea Iranului și protejând poporul și interesele Iranului, a sacrificat doi dintre luptătorii săi în timp ce contracara proiectilele regimului criminal sionist”, se arată în declarație.

Emiratele Arabe Unite au condamnat sâmbătă țintirea facilităților militare ale Iranului și au subliniat importanța exercitării unei „rețineri maxime” pentru a evita escaladarea, transmite Israel.

Compania aeriană emiratiană flydubai a anulat sâmbătă zboruri către Iordania, Iran, Irak și Israel și a deviat altele, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, la scurt timp după ce Israelul a lovit ținte militare din Iran, transmite Reuters.

Cu ce sunt înzestrate, de fapt, cele două țări rivale. Ce ar folosi Iranul și Israelul în orice război aerian cu rază lungă de acțiune

Premierul britanic Keir Starmer a declarat sâmbătă că Iranul nu ar trebui să răspundă la valul de lovituri israeliene, îndemnând toate părțile la reținere, informează Reuters.

„Sunt de acord că Israelul are dreptul să se apere împotriva agresiunii iraniene. Și înțeleg că trebuie să evităm o nouă escaladare regională și îndemn toate părțile să dea dovadă de reținere. Iranul nu ar trebui să răspundă”, a declarat el, vorbind în cadrul unei conferințe de presă în Samoa, unde a participat la o reuniune a șefilor de guvern din Commonwealth.

Iranul pare să minimalizeze atacurile de peste noapte ale Israelului, o sursă citată de mass-media de stat negând anunțul IDF potrivit căruia zeci de avioane de luptă au luat parte la atacul de represalii, conform Times of Israel.

„Rapoartele care susțin că 100 de avioane militare israeliene au avut un rol în atac sunt, de asemenea, minciuni, deoarece Israelul încearcă să supraestimeze atacul său slab”, a declarat sursa citată de agenția de presă semioficială iraniană Tasnim.

Presa de stat relatează, de asemenea, că avioanele israeliene nu au pătruns în spațiul aerian iranian în timpul atacurilor și că au provocat doar pagube limitate.

Anterior, Iranul a declarat că sistemul său de apărare aeriană a contracarat cu succes atacurile Israelului asupra țintelor militare din provinciile Teheran, Khuzestan și Ilam, cu „pagube limitate” în unele locații.

Sursa citată de Tasnim mai spune că instalațiile Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Teheran nu au fost vizate.

Casa Albă îndeamnă Iranul „să-şi înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se poată termina fără o escaladare suplimentară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Sean Savett, după ce atacurile aeriene ale Israelului împotriva Iranului s-au încheiat, informează News.ro.

„Israelul a anunţat că răspunsul său la atacul Iranului cu rachete balistice din 1 octombrie este încheiat. După cum au afirmat israelienii, răspunsul lor a fost un exerciţiu de autoapărare şi a evitat în mod specific zonele populate şi s-a concentrat exclusiv pe ţinte militare, spre deosebire de atacul Iranului împotriva Israelului care a vizat cel mai populat oraş al Israelului”, a afirmat Savett într-un comunicat.

„Statele Unite nu au participat la această operaţiune. Scopul nostru este să accelerăm eforturile diplomatice şi să reducem tensiunile în regiunea Orientului Mijlociu. Îndemnăm Iranul să-şi înceteze atacurile asupra Israelului, astfel încât acest ciclu de lupte să se poată termina fără escaladare ulterioară.”

Mișcarea neașteptată a Israelului cu puțin timp înainte de a ataca Iranul

Iranul va relua zborurile în mod normal de la ora 9 a.m. (0530 GMT), a anunțat sâmbătă agenția de presă semi-oficială Tasnim, după o scurtă suspendare în urma loviturilor Israelului asupra unor ținte militare din țară, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că obiectivele atacului de peste noapte asupra Iranului au fost atinse cu succes.

„Atacul de represalii a fost finalizat, iar obiectivele sale au fost atinse”, a spus Hagari într-o conferință de presă, conform Times of Israel.

„Acum, Israelul are o libertate de acțiune mai largă și în Iran. Iranul a lovit Israelul de două ori… și a plătit prețul pentru asta”, a spus el.

„Suntem concentrați pe obiectivele războiului din Gaza și Liban. Iranul este cel care continuă să facă presiuni pentru o escaladare regională largă”, a mai declarat Hagari.

El spune că țintele care au fost lovite în Iran peste noapte au fost selectate dintr-o „serie largă de ținte”.
„Vom ști cum să selectăm ținte suplimentare și să le lovim dacă este necesar. Acesta este un mesaj clar, oricine amenință Israelul, va plăti un preț greu”, a adaugat Hagari.

Arabia Saudită a condamnat sâmbătă atacarea țintelor militare din Iran, catalogând acțiunea drept o „încălcare a suveranității sale” și a legilor internaționale, îndemnând toate părțile să dea dovadă de maximă reținere și făcând apel la comunitatea internațională să ia măsuri în vederea dezescaladării și încetării conflictelor din regiune, transmite Reuters.

Loviturile Israelului asupra siturilor militare din Iran par să fi fost un răspuns direcționat și proporțional la atacurile anterioare ale Teheranului, cu un risc scăzut de vătămare a civililor, a declarat vineri târziu un înalt oficial al administrației Biden, informează Reuters.

Acesta ar trebui să fie sfârșitul schimbului direct de focuri între cele două țări, a declarat oficialul, adăugând că SUA are multiple canale directe și indirecte de comunicare cu Iranul, prin care și-a exprimat clar poziția.

Armata israeliană a anunţat sâmbătă dimineaţă că a finalizat atacuri aeriene „de precizie şi ţintite” asupra unor obiective militare din Iran, în mai multe zone.

„Avioanele noastre s-au întors acasă în siguranţă. Atacul a fost efectuat ca răspuns la atacurile regimului iranian împotriva statului Israel şi a cetăţenilor săi în ultimele luni”, a anunţat armata israeliană precizând că atacul s-a încheiat şi misiunea a fost îndeplinită”.

Forţele aeriene israeliene au lovit „facilităţi de producere a rachetelor” despre care afirmă că au fost folosite pentru a produce rachetele pe care Iranul le-a tras asupra Israelului în ultimul an.

„Aceste rachete reprezentau o ameninţare directă şi imediată pentru cetăţenii statului Israel”. a precizat armata israeliană.

În acelaşi timp, a spus armata, au fost lovite reţele de rachete sol-aer „şi capacităţi aeriene suplimentare iraniene”.

Israelul atacă Iranul. Recția Teheranului

Cartierul general al Apărării Aeriene Naţionale al Iranului a declarat că Israelul a atacat centre militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam

Acesta a transmis: „Sistemul integrat de apărare aeriană a urmărit şi contracarat cu succes această acţiune agresivă, deşi au fost cauzate pagube limitate în unele locaţii, iar dimensiunile acestui incident sunt în prezent în curs de investigare”.

SUA au fost informate

 Statele Unite au fost notificate de Israel înaintea operaţiunii sale împotriva ţintelor din Iran, a declarat vineri un oficial american pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

Oficialul a adăugat că nu a existat nicio implicare a SUA în operaţiunea israeliană.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul israelian al apărării Yoav Gallant au vorbit despre atacurile Israelului asupra ţintelor militare iraniene.

„Secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului şi dreptul la autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Conform sursei citate, Austin a reafirmat decizia Statelor Unite de a apăra personalul SUA, Israelul şi partenerii din întreaga regiune în faţa ameninţărilor din partea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran şi Iran, precum şi determinarea SUA „de a împiedica orice actor să exploateze tensiunile sau să se extindă. conflictul din regiune.”

INTERVIURILE HotNews.ro