Sari direct la conținut

VIDEO Mii de georgieni în stradă pentru a denunța rezultatele alegerilor parlamentare

HotNews.ro
VIDEO Mii de georgieni în stradă pentru a denunța rezultatele alegerilor parlamentare
Georgienii ies în stradă pentru a denunța rezultatele alegerilor parlamentare (Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Mii de manifestanți s-au adunat luni seară la Tbilisi, capitala Georgiei, la apelul opoziției pro-occidentale, care refuză să recunoască rezultatele alegerilor legislative desfășurate în weekend, acuzând partidul de guvernământ că este pro-rus și că a „furat” votul, relatează AFP.

Protestatarii s-au adunat în fața clădirii parlamentului, în centrul orașului, au transmis jurnaliștii AFP.

Alegerile parlamentare de sâmbătă, care ar fi fost câștigate de partidul de guvernământ „Visul Georgian”, sunt puternic contestate. Chiar șefa statului, Salome Zourabișvili, a făcut apel duminică la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor.

Potrivit comisiei electorale din țară, partidul „Visul Georgian” a obținut aproape 54% din voturi, în timp ce partidele de opoziție au contestat acest rezultat, iar observatorii votului au raportat încălcări semnificative.

Președinta Salome Zourabișvili, o fostă aliată a partidului „Visul Georgian”, devenită un critic feroce al partidului de guvernământ, a declarat că nu recunoaște rezultatele și s-a referit la vot ca la o „operațiune specială rusească”.

Ea nu a clarificat dacă crede că Moscova a avut un rol direct în alegeri. „A fost o fraudă totală, o confiscare totală a voturilor voastre”, a declarat Zourabișvili reporterilor, flancată de liderii partidelor de opoziție georgiene.

Zourabișvili a făcut apel la georgieni să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi, „pentru a anunța lumea că nu recunoaștem aceste alegeri”.

Rezultatele, cu aproape toate secțiile de votare numărate, reprezintă o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile ca o alegere crucială între partidul de guvernământ, ce a aprofundat legăturile cu Rusia, și opoziția care vizează integrarea rapidă în Europa.

„Visul Georgian”, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat în fruntea guvernului, va obține 89 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a precizat comisia electorală, cele patru partide de opoziție pro-occidentale primind 61 de locuri în total.

Numeroase nereguli semnalate

O serie de încălcări ale regulilor de vot au fost raportate duminică de trei misiuni separate de monitorizare, inclusiv de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care numără 57 de națiuni.

Organizațiile au afirmat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, luarea de mită, intimidarea alegătorilor și violența în apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar s-au abținut de la a cataloga rezultatul drept unul fraudulos.

„Continuăm să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia”, a declarat Antonio Lopez-Isturiz White, șeful delegației Parlamentului European la misiunea OSCE.

„Desfășurarea alegerilor de ieri este, din păcate, o dovadă în acest sens”, le-a spus el reporterilor.

SUA și UE solicită o anchetă privind neregulile de la alegerile din Georgia

Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat o anchetă completă cu privire la relatările privind nereguli la votul de sâmbătă.

Presa georgiană l-a citat pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze care a declarat luni că opoziția încearcă să răstoarne „ordinea constituțională”, dar guvernul său rămâne angajat privind integrarea europeană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite s-au alăturat apelurilor observatorilor pentru o anchetă completă.

„În continuare, încurajăm liderii politici din Georgia să respecte statul de drept, să abroge legislația care subminează libertățile fundamentale și să abordeze împreună deficiențele din procesul electoral”, a transmis Blinken într-o declarație de presă.

La rândul ei, Uniunea Europeană a îndemnat Georgia să investigheze rapid și transparent presupusele nereguli din cadrul scrutinului.

„UE reamintește că orice legislație care subminează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor georgieni și contravine valorilor și principiilor pe care se întemeiază UE, trebuie abrogată”, a precizat Comisia Europeană într-o declarație comună cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Ani de zile, Georgia a fost una dintre cele mai pro-occidentale țări dintre state ex-sovietice, sondajele arătând că mulți georgieni au o părere negativă despre Rusia pentru sprijinul său pentru două regiuni separatiste. Rusia a învins Georgia în scurtul lor război privind soarta provinciei rebele Osetia de Sud în 2008.

Moscova a semnalat în repetate rânduri că doreşte ca „Visul Georgian” să câştige alegerile, acuzând în acelaşi timp ţările occidentale de interferenţă nejustificată în politica georgiană.

Rezultatul alegerilor reprezintă o provocare pentru ambiția UE de a se extinde prin aducerea mai multor state foste sovietice.

INTERVIURILE HotNews.ro