Sari direct la conținut

Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, cheamă la proteste după rezultatul alegerilor parlamentare, pe care nu le recunoaște. Ea denunță o „operațiune specială rusească”

HotNews.ro
Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, cheamă la proteste după rezultatul alegerilor parlamentare, pe care nu le recunoaște. Ea denunță o „operațiune specială rusească”
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, vorbește cu presa după ce a votat în timpul alegerilor parlamentare. Tbilisi, Georgia, 26 octombrie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președinta georgiană Salome Zourabișvili a făcut apel duminică la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, puternic contestate, pe care comisia electorală a anunțat anterior în cursul zilei că partidul de guvernământ le-a câștigat, informează Reuters.

Partidul „Visul Georgian” a obținut aproape 54% din voturi, a transmis comisia electorală, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul, iar observatorii votului au raportat încălcări semnificative.

Zourabișvili, o fostă aliată a partidului „Visul Georgian”, devenită un critic feroce al partidului de guvernământ, a declarat că nu recunoaște rezultatele și s-a referit la vot ca la o „operațiune specială rusească”.

Ea nu a clarificat dacă crede că Moscova a avut un rol direct în alegeri.

„A fost o fraudă totală, o confiscare totală a voturilor voastre”, a declarat Zourabișvili reporterilor, flancată de liderii partidelor de opoziție georgiene.

Zourabișvili a făcut apel la georgieni să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi, „pentru a anunța lumea că nu recunoaștem aceste alegeri”.

Rezultatele, cu aproape toate secțiile de votare numărate, reprezintă o lovitură pentru georgienii prooccidentali care au prezentat alegerile ca o alegere crucială între partidul de guvernământ, ce a aprofundat legăturile cu Rusia, și opoziția care vizează integrarea rapidă în Europa.

„Visul Georgian”, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat în fruntea guvernului, va obține 89 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a precizat comisia electorală, cele patru partide de opoziție prooccidentale primind 61 de locuri în total.

O serie de încălcări ale regulilor de vot au fost raportate duminică de trei misiuni separate de monitorizare, inclusiv de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care numără 57 de națiuni.

Organizațiile au afirmat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, luarea de mită, intimidarea alegătorilor și violența în apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar s-au abținut de la a cataloga rezultatul drept unul fraudulos.

„Continuăm să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia”, a declarat Antonio Lopez-Isturiz White, șeful delegației Parlamentului European la misiunea OSCE.

„Desfășurarea alegerilor de ieri este, din păcate, o dovadă în acest sens”, le-a spus el reporterilor.

Charles Michel solicită o anchetă rapidă a „neregulilor” din scrutinul parlamentar din Georgia

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la comisia electorală din Georgia să investigheze pe deplin încălcările raportate.

„Solicităm Comisiei Electorale Centrale şi altor autorităţi relevante să îşi îndeplinească datoria şi să investigheze prompt, în mod transparent şi independent şi să se pronunţe asupra neregulilor electorale şi a acuzaţiilor referitoare la acestea”, a scris Charles Michel pe X, pe baza acestei evaluări preliminare a observatorilor electorali internaţionali, potrivit AFP.

„Aceste presupuse nereguli trebuie clarificate şi abordate serios”, a continuat el.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor „evalua situaţia şi vor stabili următoarele etape în relaţiile noastre cu Georgia” în cadrul reuniunii lor de la Budapesta, la începutul lunii viitoare, a subliniat Charles Michel.

„Reiterăm apelul UE adresat liderilor georgieni să îşi demonstreze angajamentul lor ferm pe calea” ce duce la integrarea ţării lor în UE, a adăugat el.

Uniunea a avertizat că şansele Georgiei de a adera în viitor vor depinde de alegerile organizate sâmbătă în această fostă republică sovietică cu o populaţie de aproximativ patru milioane de locuitori.

Opoziţia din Georgia consideră că victoria anunţată a partidului de guvernământ „Visul Georgian” duce ţara mai aproape de Moscova şi mai departe de aderarea la UE, un obiectiv atât de important pentru o mare parte a populaţiei încât este înscris în Constituţie.

Comisia electorală nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a face precizări, dar sâmbătă a salutat „alegerile libere și corecte”. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a declarat că concluziile observatorilor arată că nu există nicio îndoială cu privire la legitimitatea alegerilor.

Cele patru partide de opoziție prooccidentale din Georgia au anunțat că nu recunosc rezultatele, iar unii membri s-au angajat să boicoteze noul parlament și au făcut apel la susținători să iasă în stradă.

Liderul partidului de opoziție „Coaliția pentru Schimbare”, Nika Gvaramia, a numit votul „o lovitură de stat, la adresa constituției” și o „uzurpare a puterii”. Partidul său a citat două sondaje la ieșirea de la urne care arătau că opoziția a câștigat majoritatea locurilor în parlament.

Și lidera partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită, Tina Bokuchava, a afirmat că alegerile au fost „furate”, făcând apel la proteste, notează Reuters.

Candidaţi ai opoziţiei renunţă la mandate în semn de protest faţă de victoria „Visului Georgian”

Primii 20 de candidaţi de pe lista blocului de opoziţie proeuropean „Coaliţia pentru Schimbare” au renunţat duminică la mandatul de deputat în semn de protest faţă de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, anunță agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

„Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei şi renunţăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziţie, Nana Malashjia.

Blocul „Coaliţia pentru Schimbare” a fost a doua cea mai votată forţă politică la aceste alegeri, obţinând 11,3% din voturi, ceea ce le dă dreptul la 18 locuri în Parlament.

La rândul său, partidul Mişcarea Naţională Unită, fondat de fostul preşedinte aflat în închisoare Mihail Saakaşvili şi care face parte din blocul de opoziţie Unitate, a anunţat şi el că va boicota Parlamentul condus de Visul Georgian.

„Bineînţeles, din moment ce am spus că nu recunoaştem rezultatele alegerilor, asta înseamnă că nu intenţionăm să participăm la (sesiunile) Parlamentului. Sunt sigură că nu există nicio îndoială în acest sens când vine vorba de blocul Unitate”, a precizat Tina Bokuchava.

Situaţia este o reeditare a ceea ce s-a întâmplat la alegerile parlamentare din 2020, respinse de opoziţie, care a boicotat activitatea Parlamentului şi a organizat proteste masive în faţa legislativului, unele dintre ele violente.

Secretarul executiv al partidului „Visul Georgian”, Mamuka Midnaradze, a propus întregii opoziţii „să nu se alăture Parlamentului”.„Atunci se va stabili un mediu de lucru bun în Parlament, fără sabotaje. Să îşi retragă toate listele de la Comisia Electorală Centrală. Iar noi vom lucra”, a spus el.

Autorităţile electorale au încheiat numărarea tuturor voturilor, după anularea rezultatelor unei secţii de votare din oraşul Marneuli, unde a avut loc o încălcare a regulilor electorale. Astfel, „Visul Georgian” și-a păstrat majoritatea parlamentară, cu 53,92% din voturi. Celelalte patru blocuri ale opoziţiei au adunat împreună 37,78% din voturi.

INTERVIURILE HotNews.ro