Sari direct la conținut

SUA și UE solicită o anchetă privind neregulile de la alegerile din Georgia: „Încurajăm liderii politici să respecte statul de drept”

HotNews.ro
SUA și UE solicită o anchetă privind neregulile de la alegerile din Georgia: „Încurajăm liderii politici să respecte statul de drept”
Protest împotriva rezultatelor alegerilor din Georgia Foto: snapshot-photography/K M Krause/ / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rezultatele reprezintă o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au considerat alegerile de sâmbătă drept o decizie între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care vizează integrarea rapidă cu Europa, relatează Reuters.

Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, a lansat un apel la proteste luni, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat o anchetă completă cu privire la relatările privind nereguli la votul de sâmbătă.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au declarat duminică că au înregistrat mai multe incidente, printre care cumpărare de voturi, intimidare a alegătorilor și falsificare a buletinelor de vot, care ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au stabilit că alegerile au fost fraudate.

Președinta Salome Zourabișvili a îndemnat populația să iasă în stradă pentru a protesta împotriva rezultatelor scrutinului, pe care comisia electorală le-a declarat câștigate de partidul de guvernământ „Visul Georgian”.

Într-un discurs rostit duminică, ea a calificat rezultatul drept o „operațiune specială rusească”, fără a oferi mai multe detalii despre ce vrea să transmită prin acest termen.

Partidul de guvernământ „Visul Georgian”, al cărui critic feroce este Zourabișvili, a obținut aproape 54% din voturi, a anunțat comisia electorală, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative.

„Visul Georgian”, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat în fruntea guvernului, va obține 89 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a precizat comisia electorală, cele patru partide de opoziție prooccidentale primind 61 de locuri în total.

Presa georgiană l-a citat pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze care a declarat luni că opoziția încearcă să răstoarne „ordinea constituțională”, dar guvernul său rămâne angajat privind integrarea europeană.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite s-au alăturat apelurilor observatorilor pentru o anchetă completă.

„În continuare, încurajăm liderii politici din Georgia să respecte statul de drept, să abroge legislația care subminează libertățile fundamentale și să abordeze împreună deficiențele din procesul electoral”, a transmis Blinken într-o declarație de presă.

La rândul ei, Uniunea Europeană a îndemnat Georgia să investigheze rapid și transparent presupusele nereguli din cadrul scrutinului.

„UE reamintește că orice legislație care subminează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor georgieni și contravine valorilor și principiilor pe care se întemeiază UE, trebuie abrogată”, a precizat Comisia Europeană într-o declarație comună cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

Președintele Zourabișvili, fost aliat partidului de guvernământ care a câștigat votul prezidențial din 2018 în calitate de independent, i-a îndemnat pe georgieni să protesteze luni seară în centrul capitalei Tbilisi, pentru a arăta lumii „că nu recunoaștem aceste alegeri”.

Ani de zile, Georgia a fost una dintre cele mai pro-occidentale țări dintre state ex-sovietice, sondajele arătând că mulți georgieni au o părere negativă despre Rusia pentru sprijinul său pentru două regiuni separatiste. Rusia a învins Georgia în scurtul lor război privind soarta provinciei rebele Osetia de Sud în 2008.

Rezultatul alegerilor reprezintă o provocare pentru ambiția UE de a se extinde prin aducerea mai multor state foste sovietice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro