Sari direct la conținut

Israelul încorporează alți 7.000 de evrei ultraortodocși, pe fondul războaielor sale

HotNews.ro
evrei ultraortodocși (Haredim) în timpul unui protest față de încorporarea lor în armata israeliană / FOTO: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia
evrei ultraortodocși (Haredim) în timpul unui protest față de încorporarea lor în armata israeliană / FOTO: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Armata israeliană a declarat luni că a aprobat noi ordine de recrutare pentru 7.000 de membri ai comunității evreiești ultraortodoxe, o problemă extrem de sensibilă în țară într-un moment în care efectivele armatei sunt sub presiune după mai bine de un an de război în Gaza, relatează AFP.

Ministrul apărării Yoav Gallant „a aprobat recomandarea armatei de a emite 7.000 de noi ordine în procesul de evaluare a ultra-ortodocșilor eligibili pentru recrutare”, în plus față de cele 3.000 de ordine emise în iulie, a declarat armata într-o declarație.

Aceste ordine pentru serviciul militar obligatoriu de 32 de luni pentru bărbați, care vor fi trimise „în zilele următoare”, sunt menite „să îndeplinească obiectivele de recrutare”, a adăugat aceasta.

De anul trecut, Israelul poartă un război pe mai multe fronturi, în special împotriva Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, care a dus la moartea a cel puțin 780 de soldați și rănirea altor 4.500. Războiul se răsfrânge, de asemenea, asupra celor aproximativ 300.000 de rezerviști care au fost rechemați după atacul sângeros al Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie 2023.

Acest atac s-a soldat cu moartea a 1.206 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale israeliene, inclusiv ostatici uciși sau care au murit în captivitate.

Ca represalii, armata israeliană a lansat o ofensivă distructivă în Gaza care s-a soldat cu 43.374 de morți, majoritatea civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Hamas.

Recrutarea evreilor ultraortodocși se află în centrul dezbaterii publice într-un moment în care partidele ultraortodoxe sunt membri-cheie ai coaliției premierului Benjamin Netanyahu.

Aceștia reprezintă aproximativ 14% din populația evreiască a Israelului, adică aproape 1,3 milioane de persoane, iar aproximativ 66.000 de bărbați de vârstă militară sunt scutiți pentru că se dedică studiului textelor sacre ale iudaismului, conform unei reguli introduse la crearea Israelului în 1948.

„Haredim” (”temători de Dumnezeu” în ebraică), care au o interpretare strictă a legii religioase iudaice și trăiesc adesea retrași în comunitățile lor, consideră că studiul Torei protejează țara la fel de mult ca armata.

INTERVIURILE HotNews.ro