Sari direct la conținut

VIDEO Mii de evrei ultra-ortodocși au protestat față de încorporarea lor în armata israeliană / Ciocniri violente la Ierusalim

HotNews.ro
VIDEO Mii de evrei ultra-ortodocși au protestat față de încorporarea lor în armata israeliană / Ciocniri violente la Ierusalim
Evrei ultra-ortodocși la protest, FOTO: Eyal Warshavsky-SOPA Images /Shutterstock Editorial / Profimedia

Mii de bărbaţi evrei ultra-religioşi din Israel au protestat duminică împotriva încorporării lor în forțele armate ale țării, după ce Curtea Supremă a anulat excepția de care se bucurau, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Protestele au fost declanşate de o decizie de săptămâna trecută a Curţii Supreme de a începe înrolarea bărbaţilor ultra-religioşi pentru serviciul militar.

Conform presei locale, au existat ciocniri violente între protestatari şi poliţie la Ierusalim duminică seara.

Au fost folosiţi poliţişti călare pe cai şi un tun de apă pentru a-i dispersa pe demonstranţi. Protestatarii au aruncat cu pietre şi au atacat ofiţeri de poliţie, cinci dintre demonstranţi fiind arestaţi.

De zeci de ani există scutiri de la serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţii ultra-religioşi din Israel. Cu toate acestea, scutirile au expirat în urmă cu trei luni, iar guvernul premierului Benjamin Netanyahu nu a reuşit să adopte legislaţia care le-ar fi inclus în lege.

Drept urmare, cea mai înaltă instanţă a dispus anularea subvenţiilor de stat pentru bărbaţii ultra-religioşi de vârstă de recrutare care studiază în şcolile religioase.

Zeci de mii de evrei ultra-ortodocși sunt acum pasibili de serviciul militar

La sfârşitul lunii martie, procurorul general Gali Baharav-Miara a decis, de asemenea, că armata este obligată să recruteze studenţi religioşi care anterior au fost în mare parte scutiţi.

Hotărârea vizează aproximativ 63.000 de bărbaţi, care, în lumina războiului din Gaza şi a unei posibile escaladări cu mişcarea Hezbollah susţinută de Iran la graniţa de nord a Israelului, ar putea întări trupele.

Decizia este văzută ca o lovitură puternică pentru guvernul religios de dreapta al lui Netanyahu. 

Supraviețuirea lui Netanyahu se bazează pe două partide ultra-ortodoxe care consideră că scutirile de la conscripție sunt esențiale pentru alegătorii lor, deoarece îi țin pe aceștia în afara unei armate care le-ar putea pune la încercare obiceiurile conservatoare.

Este motivul pentru care, înainte de decizia Curții Supreme, Netanyahu a încercat să promoveze un proiect de lege care ar consfinți scutirea studenților ultra-ortodocși de la recrutare.

Majoritatea israelienilor, împotriva scutirii de la încorporare a evreilor ultra-ortodocși

Inclusiv ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a criticat public încercarea lui Netanyahu de promova proiectul de lege în cauză.

Iar majoritatea cetățenilor israelieni sunt de acord cu Gallant.

Într-un sondaj realizat în februarie de Israel Democracy Institute, 64% dintre respondenții israelieni și 70% dintre respondenții evrei israelieni au declarat că scutirea ultra-ortodocșilor de la recrutare „ar trebui schimbată”, scrie CNN.

În orice caz, nu este prima dată când Curtea Supremă a decis împotriv scutirii ultra-ortodocșilor de la serviciul militar obligatoriu. În 1998, instanța a spus guvernului că această derogare încalcă principiile protecției egale a cetățenilor.

În deceniile care au urmat, guvernele și parlamentele succesive au încercat să rezolve problema, doar pentru a fi informate în mod repetat de Curte că eforturile lor erau ilegale.

INTERVIURILE HotNews.ro