Lista lungă de „dușmani” ai lui Donald Trump pe care i-a amenințat cu dosare penale, dacă ajunge președinte. Obama și Biden, printre ei
Adversari politici, protestatari, moguli din domeniul tech, procurorul general din New York sau judecători se află pe lista lungă de „dușmani” ai noului președinte american, care a afirmat în repetatate rânduri că vor fi judecați dacă se întoarce la Casa Albă, relatează Reuters.
Trump a cerut anchetarea contracandidatei la președinție, vicepreședinta Kamala Harris, a președintelui Joe Biden, a fostului președinte Barack Obama și a lui Liz Cheney, una din cele mai mari contestatare a sa din Partidul Republican.
La un miting desfășurat în septembrie în Pennsylvania, Trump a declarat că Harris este responsabilă pentru „cea mai mare crimă a timpului nostru”, referindu-se la trecerile ilegale de frontieră, care au avut loc atât în timpul primei sale administrații, cât și în timpul administrației Biden. „Ea ar trebui să fie pusă sub acuzare și urmărită penal pentru acțiunile sale”, a spus Trump.
Tribunale militare pentru Obama
Trump a distribuit, de asemenea, postări pe platforma sa de socializare Truth Social, solicitând tribunale militare pentru judecarea lui Cheney și Obama.
În timpul primei sale candidaturi la Casa Albă, în 2016, Trump a cerut în mod regulat ca adversara sa, democrata Hillary Clinton, să fie urmărită penal. El a declarat într-un interviu radiofonic din octombrie că, odată ce a câștigat funcția, s-a asigurat totuși că aceasta nu va fi urmărită penal, deoarece „ar arăta teribil”.
Un an de închisoare pentru arderea steagului
În urma protestelor pro-palestiniene din campusurile universitare din SUA din acest an, Trump a declarat pentru Fox News în iulie că oricine profanează steagul american ar trebui să primească o pedeapsă de un an de închisoare.
„Acum, oamenii vor spune: ‘Oh, este neconstituțional’. Sunt proști cei care spun asta”, a declarat Trump, adăugând că dorește să colaboreze cu Congresul pentru a permite condamnarea la închisoare a protestatarilor care ard drapelul.
Trump a mai spus că va aresta „huliganii pro-Hamas” care se implică în vandalism, o referire aparentă la studenții care protestează împotriva războiului dus de Israel în Gaza.
Zuckerberg , amenințat că „va petrece restul vieții în închisoare”
Trump i-a avertizat, de asemenea, pe Mark Zuckerberg, CEO al Meta, și pe cei din conducerea Google cu privire la ceea ce el susține că este o potențială interferență electorală pe platformele lor tehnologice.
Trump a acuzat Meta că a blocat afișarea unor știri care l-ar fi afectat pe Joe Biden în alegerile din 2020 și a criticat, de asemenea, donațiile lui Zuckerberg pentru susținerea democraților.
„Îl urmărim îndeaproape și, dacă face ceva ilegal de data aceasta, își va petrece restul vieții în închisoare”, a scris Trump în cartea sa «Salvați America», publicată recent, potrivit recenziilor din presă ale cărții.
Zuckerberg nu a răspuns public la amenințarea lui Trump și nu a susținut niciun candidat la președinție, dar a declarat că reacția lui Trump la tentativa de asasinat din 13 iulie a fost „unul dintre cele mai tari lucruri pe care le-am văzut vreodată în viața mea”.
Trump a amenințat, de asemenea, că va instrui Departamentul de Justiție să investigheze penal Google pentru că „dezvăluie și afișează doar povești negative despre Donald J. Trump”, potrivit unei postări pe Truth Social de luna trecută.
„Voi solicita urmărirea lor penală, la niveluri maxime, atunci când voi câștiga alegerile”, a scris Trump. El nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmația sa despre Google.
Google nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la declarația lui Trump.
Procurorii care-l anchetează, vizați pentru concediere sau inculpare
Trump și aliații săi au cerut urmărirea penală, concedierea sau încarcerarea procurorilor care îl sfidează sau care l-au anchetat.
Într-un interviu acordat pentru Time în luna aprilie, Trump a declarat că, în cazul în care procurorii americani refuză ordinele de a urmări pe cineva în justiție, el ar fi deschis să îi concedieze. „Ar depinde de situație”, a spus Trump.
Trump a mai spus că, dacă va fi ales, îl va concedia pe Jack Smith, procurorul federal care conduce anchetele penale privind încercările sale de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 și presupusa gestionare defectuoasă a documentelor clasificate după ce a părăsit funcția.
Aceasta urmează unui discurs din aprilie 2023 al lui Trump, după ce procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a convins un mare juriu din New York să formuleze primele acuzații penale împotriva unui fost președinte al SUA, în care a spus că Bragg era „criminalul”.
„Ar trebui să fie urmărit penal sau cel puțin ar trebui să demisioneze”, a spus Trump. Aliatul lui Trump, Steve Bannon, o voce influentă în mișcarea Make America Great Again a lui Trump, a declarat că Bragg ar trebui să fie încarcerat.
Trump a cerut urmărirea penală a procurorului general din New York, Letitia James, care l-a dat în judecată pe Trump și afacerea sa imobiliară pentru comiterea de fraude.
Trump a fost obligat de judecătorul Arthur Engoron să plătească penalități în valoare de 454 de milioane de dolari în acel caz. Trump a declarat într-o postare pe Truth Social pe 18 noiembrie că James și Engoron „ar trebui sancționați și urmăriți penal pentru această completă și foarte evidentă abatere de la justiție”.