Ce se află în spatele deciziei Germaniei de a introduce un nou serviciu militar: „Pregătește-te de război, dacă vrei pace”
- Dani Rockhoff
Toți tinerii care împlinesc 18 ani anul viitor să fie obligați să furnizeze informații, într-un chestionar digital, despre disponibilitatea și capacitatea lor de a servi voluntar în armată, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri în Germania la solicitarea ministrului Apărării. Fără să treacă la o condiție mai dură, precum reimplementarea serviciului militar obligatoriu, legea are rolul de a ajuta armata care suferă de un deficit de soldați și echipament.
„Dacă ar exista un caz de apărare mâine, nu am ști pe cine am putea conta, deoarece nu există o bază de date completă”, a motivat ministrul Apărării, Boris Pistorius, citat de Die Welt.
Acest lucru ar trebui să se schimbe, odată cu noul concept de serviciu militar. Baza este un chestionar digital obligatoriu.
În caz de urgență, Germania are nevoie de 460.000 de soldați
Din cauza schimbării situației de securitate, nevoile Germaniei pentru obiectivele NATO sunt complet diferite. „Contribuția Germaniei la apărarea alianței necesită un volum de apărare pe termen lung de aproximativ 460.000 de soldați. O mare parte dintre ei, și anume în jur de 260.000, trebuie să poată crește din rezerve”, spune Pistorius.
În prezent, în armata germană există aproximativ 15.000 de locuri pentru formarea membrilor serviciului militar voluntar, dintre care 5.000 sunt în mod regulat neocupate. Acesta este punctul de plecare care trebuie completat mai întâi. 3.000 de posturi suplimentare de formare urmează să fie create în fiecare an. Un an în Germania ar pune la dispoziție în jur de 650.000 de oameni, adică peste 300.000 de tineri.
Planificatorii militari sunt convinși că principiul chestionarului obligatoriu și al serviciului voluntar poate atrage un număr suficient de solicitanți. Acest lucru relaxeaza puțin serviciul militar obligatoriu – care însă ar intra din nou în vigoare în caz de război. Cu toate acestea, guvernul construiește noi structuri, făcând și oferte de incadrare militară femeilor, fără a modifica Legea fundamentală.
Germania nu e suficient de echipată militar
Într-un discurs de săptămâna trecută, la Wolfenbüttel, ministrul Apărării, Boris Pistorius, a abordat situația alarmantă din apărarea națională a Germaniei. Evenimentul a servit nu numai pentru a furniza informații, ci și pentru a discuta probleme stringente ale securității naționale.
În fața a aproximativ 500 de ascultători, el a afirmat că în situația geopolitică actuală, Germania nu este suficient de echipată pentru a se apăra în cazul unui atac. „De ani de zile, Germania a crezut pur și simplu în propria sa securitate, în loc să investească în ea”, a criticat Pistorius și a subliniat nevoia de a remedia cât mai repede deficitele din apărarea națională, după cum a mai relatat publicația regională Heute.de.
Pistorius a avertizat că Germania nu va putea să se apere în cazul unui atac din cauza numărului insuficient de trupe, a infrastructurii dărăpănate și a echipamentelor inadecvate. „Acesta este pur și simplu rezultatul neinvestirii în vremuri de prosperitate și ale dobânzilor scăzute”, a spus ministrul. El a cerut o resetare, pentru a aduce Bundeswehr la un nivel care să permită o apărare eficientă.
Descurajarea militară ca prioritate maximă
„Pregătește-te de război, dacă vrei pace”, i-a citat Pistorius pe vechii romani, subliniind nevoia de descurajare militară. El a explicat că orice agresor trebuie să știe, că prețul unui atac este atât de mare, încât s-ar abține să facă acest lucru. „Avem nevoie de o Bundeswehr care să fie poziționată și echipată în așa fel, încât să ne poată apăra împreună cu aliații noștri”, a cerut el. Scopul este de a preveni apariția unui conflict, chiar și printr-o descurajare credibilă.
Realitatea arată oarecum diferit. Germania a investit masiv în reconstruirea structurilor sale de securitate în ultimii ani, dar implementarea necesită timp. Se preconizează că 85% din fondul special va fi cheltuit până la sfârșitul anului, dar livrarea de material militar, cum ar fi tancuri și fregate, necesită timp. Provocările sunt enorme, pentru că nu doar lipsesc resursele materiale, ci și oamenii care sunt pregătiți să apere țara.
Lipsa acută de personal
Cifrele vorbesc de la sine: Germania nu are suficienți soldați pentru a se putea mobiliza în caz de urgență. Suspendarea serviciului militar, în 2011, a însemnat că nu mai există înregistrarea militară. „Am desființat supravegherea militară, supravegherea rezerviștilor și capacitățile de antrenament”, a explicat Pistorius. Sute de cazarme au fost închise și mulți instructori nu mai sunt disponibili. Necesitatea reconstruirii acestor structuri este urgentă, dar va dura ani de zile.
„Avem spațiu pentru încă 5.000 de tineri și femei care pot face pregătire pentru serviciul militar”, a spus ministrul. Acest număr ar putea crește în timp, dar întrebarea rămâne: avem timp să ne pregătim?
În plus, Pistorius a subliniat și importanța protecției civile. Într-un moment în care amenințările cresc la nivel global, este important ca și cetățenii să știe cum să se pregătească pentru crize.