Sari direct la conținut

Cum a redesenat Trump harta electorală a SUA, cu implicații pe viitor. Secretul victoriei sale zdrobitoare a fost la vedere tot timpul – HARTĂ

HotNews.ro
Cum a redesenat Trump harta electorală a SUA, cu implicații pe viitor. Secretul victoriei sale zdrobitoare a fost la vedere tot timpul – HARTĂ
Donald Trump. FOTO: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Strategii republicani au avertizat de ani buni că, pentru a rămâne competitivi în lupta pentru Casa Albă, partidul ar trebui să atragă în rândurile lor mai mulți alegători negri, latino-americani și de altă culoare. Marți, Donald Trump a reușit acest lucru, așa cum asigurase de altfel că o va face, arată datele electorale citate de Financial Times și New York Times.

Donald Trump a câștigat convingător alegerile prezidențiale de marți, în ciuda analizelor și sondajelor care anticipau de luni de zile o cursă strânsă și, posibil, o prelungire a numărătorii voturilor până la aflarea rezultatului final. Nu au existat de fapt emoții, iar Trump a câștigat toate statele decisive.

Victoria sa nu s-a bazat pe marje mici într-o mână de state importante, așa cum s-a întâmplat în 2016. Republicanul a câștigat sprijin pe toată harta electorală, atât în statele republicane, cât și în cele democrate, spulberând ipotezele convenționale cu privire la limitele sale și ale partidului său, scrie Financial Times.

Chiar și în New York-ul natal, unul dintre cele mai democrate bastioane din țară, Trump a redus diferența față de democrați de la 23 de puncte procentuale la 11 – chiar dacă a pierdut.

El și-a mobilizat alegătorii republicani, conservatori, și a atras un număr semnificativ de alegători din comunitățile latino și afro-americană, tradițional democrate.

Cu cel puțin 80% din secțiile de votare numărate, Trump are mult peste 50% din votul popular – un nivel pe care nu a fost niciodată aproape de a-l atinge în precedentele sale două candidaturi la Casa Albă – și pare aproape sigur că va câștiga mai multe voturi decât Kamala Harris.

Un electorat în schimbare

Analizele arată imaginea unui electorat american în schimbare. Coaliția alegătorilor minorităților etnice, care a susținut ani de zile Partidul Democrat, pare să se fi fracturat, unii dintre membrii săi alegând să-l sprijine pe Trump. Tendința a fost pronunțată în special în rândul alegătorilor latino-americani și mai puțin pronunțată, dar totuși vizibilă în rândul afro-americanilor.

Femeile în care Harris își pusese speranțele nu au votat-o în număr suficient de mare pentru a modifica rezultatul. Potrivit unor sondaje efectuate la ieșirea de la urne, Harris a depășit cifrele obținute de Joe Biden în rândul femeilor albe în urmă cu patru ani, în timp ce Trump a avut un rezultat mai bun în rândul bărbaților, în special al celor sub 30 de ani.

Atât în alegerile din 2016, cât și în cele din 2020, Trump a surprins pe toate lumea prin capacitatea sa de a atrage noi alegători, adesea din rândul persoanelor care nu se arătaseră prea interesate de alegeri până atunci.

Harta electorală. Cu roșu, schimbarea de tendință a votului către republicani. Cu albastru, către democrați. Sursă: Financial Times/AP

În 2024, din nou spre surprinderea multor observatori apropiați ai politicii, pare să fi reușit aceeași performanță. Și, important de precizat, Trump a asigurat întotdeauna că va reuși să facă acest lucru.

Impresionant este numărul de circumscripții electorale în care Trump a reușit să își crească numărul de voturi, chiar și în părți ale statelor republicane în care câștiga deja cu marje mari.

Amploarea și natura victoriei lui Trump indică o realiniere a hărții electorale a Americii, care ar putea transforma dramatic politica din SUA pentru anii următori.

Importanța votului latino-americanilor

Pe tot parcursul anului, campania lui Trump a insistat că va reuși să își sporească sprijinul în rândul alegătorilor latino-americani, care au înclinat puternic către democrați de la sfârșitul administrației George W. Bush.

Săptămâna trecută, această afirmație a început să fie pusă sub semnul întrebării, după furia provocată de comediantul Tony Hinchcliffe, care a numit Puerto Rico o „insulă plutitoare de gunoaie” în timpul unui miting Trump.

În cele din urmă, votanții latino-americani l-au ajutat totuși pe Trump. Există indicii puternice că Trump și-a crescut substanțial cota de voturi în rândul acestui grup.

Comitatul Osceola, situat în Florida, lângă Orlando, are o majoritate latino, inclusiv o populație semnificativă de persoane care au legături cu Puerto Rico, arată cifrele citate de New York Times. În 2020, Biden a câștigat Osceola cu 56% la 43%. De data aceasta, Trump a câștigat comitatul la limită.

În comitatul Starr, Texas, care se învecinează cu Rio Grande, toți alegătorii, cu excepția a 2%, se identifică ca fiind latino sau hispanici.

În 2016, Hillary Clinton l-a câștigat cu 79%. Patru ani mai târziu, cota lui Biden a scăzut la 52%. Marți, Trump a preluat controlul asupra comitatului cu 58% din voturi. Este pentru prima dată când un republican triumfă aici de peste 130 de ani.

Republicanii consideră că discursul lor bazat pe probleme economice și culturale – de la inflație la accentul pus pe ceea ce ei numesc valori familiale „tradiționale” – a atras alegătorii latino-americani, în special din medii mai muncitorești.

Pierderile de voturi în rândul latino-americanilor sunt „catastrofale” pentru democrați

„Comunitățile noastre hispanice nu părăsesc doar Partidul Democrat”, a declarat senatorul american de origine cubaneză Ted Cruz, care a fost reales în Texas, „ci se întorc acasă la valorile conservatoare pe care nu le-au părăsit niciodată”.

Având în vedere că hispanicii sunt unul dintre grupurile minoritare cu cea mai rapidă creștere din SUA, o schimbare permanentă a comportamentului de vot ar îngreuna planurile democraților în alegerile viitoare.

„Pierderile (de voturi) în rândul latino-americanilor sunt de-a dreptul catastrofale pentru partid”, a declarat reprezentantul Ritchie Torres, un democrat al cărui district din Bronx este majoritar hispanic, scrie New York Times.

Torres s-a declarat îngrijorat de faptul că democrații sunt din ce în ce mai dependenți de un segment electoral de „extremă stânga cu studii superioare”, care îndepărtează partidul de alegătorii din clasa muncitoare.

Pentru mulți, votul acordat de alegătorii latino-americani lui Trump ar putea părea paradoxal, ținând cont de discursul acestuia împotriva migrației.

Alexander Hinton, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers – Newark, a explicat zilele trecute într-un interviu pentru HotNews abordarea lui Trump.

„Trump și-a schimbat puțin mesajul, trecând de la demonizarea tuturor imigranților, deși face acest lucru pentru unii dintre ei, concentrându-se pe imigranții infractori. Este o modalitate de a atrage oamenii de culoare, inclusiv imigranți, care vor spune, Da, ei sunt imigranți infractori, care au venit în mod ilegal, dar eu am venit în țară în mod legal”, a spus el.

Votul afro-americanilor

În ultimele alegeri, coaliția electorală democrată s-a bazat pe obținerea unor marje uriașe de câștig în rândul afro-americanilor – Biden a obținut 92% din voturile acestora în 2020, potrivit Pew Research. Partidul a luptat din greu pentru a-i păstra pe acești alegători, în special pe bărbații tineri care, din punct de vedere istoric, sunt mai puțin predispuși să voteze.

Barack Obama a vizitat Pennsylvania pentru a-i îndemna pe bărbații de culoare să o susțină pe Harris și chiar i-a apostrofat pe cei care ezită să o voteze pentru că este femeie.

Cu toate acestea, sondajele la ieșirea de la urne sugerează că aceste eforturi au eșuat – chiar dacă dovezile inițiale sunt mai puțin clare decât pentru hispanici. Datele furnizate de Associated Press au arătat că votanții de culoare erau puțin mai puțin dispuși să voteze pentru Harris decât pentru Biden în 2020.

Un sondaj la ieșirea de la urne al NBC a observat că, în timp ce 92% dintre femeile de culoare au susținut-o pe Harris, acest lucru a fost valabil doar pentru 78% dintre bărbații de culoare.

În schimb, în unele zone cu populație de culoare numeroasă, au existat semne de mici creșteri ale sprijinului pentru republicani, în special în Georgia și Carolina de Nord.

De exemplu, comitatul Clayton, Georgia, una dintre cele mai democrate zone din stat în 2020, a prezentat o schimbare de 0,85 puncte în favoarea republicanilor. În DeKalb, care include o parte din Atlanta, balansul a fost de 1,3 puncte procentuale.

În Carolina de Nord, comitatele rurale precum Wilson, Edgecombe și Pitt au votat, de asemenea, pentru Trump într-un număr ușor mai mare.

Diferența de gen

Speranța democraților era că furia față de decizia Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort va determina un număr mare de femei să voteze împotriva lui Trump. Cei trei judecători ai Curții Supreme numiți de acesta făceau parte din noua majoritate care a luat această decizie, iar fostul președinte s-a lăudat cu această reușită.

Având în vedere că diferența de gen a devenit una dintre principalele linii de demarcație în alegeri, unii analiști politici au speculat că femeile motivate de problema avortului ar fi votanți mai de încredere decât bărbații atrași de personalitatea lui Trump.

Cu toate acestea, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, a existat doar o schimbare modestă a alegătoarelor în direcția democraților. Sondajul CBS efectuat la ieșirea de la urne a arătat că proporția de voturi a acestuia în rândul femeilor a scăzut de la 57% în 2020 la 54%.

Acest lucru a fost mai mult decât compensat de o creștere a votanților de sex masculin care l-au susținut pe Trump în aceste alegeri. În același sondaj CBS, bărbații sub 30 de ani l-au susținut pe candidatul republican cu o marjă de 56% la 38%.

Sondajul CNN la ieșirea de la urne a arătat că Harris a câștigat în rândul femeilor cu 10 puncte procentuale – în timp ce Trump a câștigat în rândul bărbaților cu exact aceeași marjă.

În campanie, Trump a asigurat că va proteja femeile, chiar dacă acestea nu își doresc acest lucru, în vreme ce a insultat în mod repetat, cu cuvinte considerate sexiste, mai multe politiciene care îl criticaseră. În același timp, el a făcut apel la valorile conservatoare, adresându-se tinerilor bărbați.

„Ceea ce văd în mod foarte direct este că Trump și aliații săi, în mod constant, acționează într-o manieră macho. Ei interacționează cu așa-numita „manosphere” (în traducere directă, „bărbatosfera”, ecosistemul de site-uri, forumuri și podcasturi care se adresează bărbaților, de obicei de pe poziții critice la adresa feminismului, n.r.)”, a explicat în interviul pentru HotNews profesorul Hinton.

Hinton a observat că Trump a făcut apel la alegătorii de sex masculin, nu doar tineri bărbați albi, dar și la cei de culoare.

Tinerii bărbați hispanici au votat pentru Trump într-o proporție neașteptat de mare.

Redesenarea hărții

Succesul lui Trump a fost evident într-o serie de state importante în care rezultatul nu a fost niciodată pus la îndoială, însă marja de câștig s-a modificat dramatic.

În urmă cu opt ani, când Trump a învins-o pe Clinton, Florida era considerat încă un stat oscilant. În acest an, cu aproape toate voturile numărate, Trump conduce în statul său adoptiv cu 56% din voturi, față de 43% pentru Harris.

Însă orientarea generală spre dreapta a electoratului american poate fi ilustrată cel mai bine prin scorul din coridorul nord-estic, care include New York și regiunea New England.

Republicanii au făcut incursiuni într-o serie de state puternic populate din nord-est – nu doar în New York, ci și în New Jersey, unde marja de câștig a democraților a scăzut de la 16 la 5 puncte procentuale, iar în Connecticut de la 20 la 11 puncte procentuale.

În districtul Queens din New York, unde a crescut Trump, partidul său s-a bucurat de o creștere de 10% a sprijinului (deși a fost departe de victorie).

Harris nu și-a putut mobiliza convingător alegătorii

Aceste schimbări ale hărții nu explică integral înfrângerea lui Harris. După luni de entuziasm scăzut al alegătorilor, au existat semne că mulți democrați pur și simplu nu s-au prezentat la urne în principalele bastioane ale partidului.

În Wayne County, Michigan, care include Detroit, rezultatele neoficiale au arătat că Harris a obținut cu 6% mai puține voturi decât președintele Biden în urmă cu patru ani.

Conform rezultatelor neoficiale, prezența la vot a scăzut cu aproximativ 6 puncte procentuale în comitatul Philadelphia, în Pennsylvania. Numărul total de voturi al lui Harris a scăzut, în timp ce cel al Trump a crescut.

Dar firul comun în rândul celor care au ales să voteze pentru Trump pare să fie o identitate de clasă muncitoare – indiferent de circumscripție. Se pare că Trump a obținut rezultate ușor mai bune în unele zone suburbane, în special în cele cu un număr mare de alegători fără studii superioare.

„Oamenii au acest fel de narațiune simplificată despre suburbii”, a declarat pentru New York Times Patrick Ruffini, un strateg republican care s-a concentrat pe apelul partidului său către alegătorii de culoare și latino-americani.

El a sugerat că nu toate suburbiile sunt pline de moderați albi cu venituri mari, observând că în aceste zone locuiesc, de asemenea, mulți imigranți din prima și a doua generație care sunt deranjați de imigrația ilegală.

Alegătorii din clasa muncitoare erau cândva aliniați în spatele democraților, în timp ce Partidul Republican se adresa celor cu venituri mari și intereselor de afaceri.

Trump a ținut să își schimbe politicile pentru a se adresa acestor noi alegători republicani, deși nu este neapărat clar cum se vor potrivi aceste promisiuni cu obiectivele partidului de a reduce impozitele pentru corporații și pentru cei bogați și de a reduce plasa de siguranță socială.

Miercuri, senatorul democrat de stânga Bernie Sanders și-a atacat fostul partid, pe care l-a acuzat că s-a îndepărtat de clasa muncitoare.

„Nu ar trebui să ne surprindă faptul că un Partid Democrat care a abandonat oamenii din clasa muncitoare constată că și clasa muncitoare i-a abandonat”, a declarat miercuri senatorul Bernie Sanders, după ce rezultatele alegerilor de marți au devenit clare, confirmând un dezastru pentru democrați.

„În timp ce liderii democrați apără status quo-ul, poporul american este furios și dorește schimbarea. Și are dreptate”, a spus el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro